A milliárdosok legújabb luxusautói így néznek ki – Fotón mutatjuk őket

Elemzések2023. jan. 28.D.J.

A Ferrari egy egészen merész húzásra szánta el magát egy idei típussal.

A világ egyik leggazdagabb embere Warren Buffett állítólag egy használt középkategóriás Cadillacet szokott vezetni. Ez a fajta szerénység a szupergazdagok körében viszont ritka, mint a fehér holló. A tehetősek rendszerint csillagászati értékben vesznek maguknak négykerekűt.

A kedvükért pedig a gyártók idén is egy sor új luxusmodellt dobnak a piacra. Az új felhozatalból mutatunk néhány extravagáns darabot.

Rolls-Royce Spectre

Becsült alapár: 140 millió Ft

„Az elektromos autó tökéletesen zajtalan és tiszta. Nincs szag vagy rezgés" – mindezt 1900-ban mondta a Rolls-Royce alapítója. Mégis több mint száz évet kellett várni, hogy a gyártó előálljon az első villanyautóval.

A cégvezér szerint a kivárásra azért is volt szükség mert fontos volt, hogy az első ilyen modelljük elsősorban Rolls-Royce legyen és csak másodsorban legyen e-autó.

A közel három tonnás luxusatónál csak arra, hogy a kanyarban a felfüggesztés megfelelően működjön, 18 szenzor fog gondoskodni. A kialakítás hol a régi idők luxusát, hol egy sci-fiből pattant űrhajót fog idézni. A belső tér egy része a márkánál megszokott megoldásként úgy fog kinézni mintha a csillagos égbolt venné körbe az utasokat.  

Rolls-Royce Spectre: Becsült alapár: 140 millió Ft

2023 Ferrari Purosangue

Becsült alapár: 135 millió Ft

Bár sokáig elzárkozott hasonló kocsik gyártásától az olasz márka most nyitottak ebbe az irányba: előálltak az első olyan sorozatgyártott típussal, amelynek négy ajtaja van, nem pedig a brandnél megszokott kettő.

A cél az volt, hogy a márka készítsen egy sportautót, amely a megszokott sportautóknál viszont kényelmesebb és sokoldalúbb.

Hogy ez az új irány a márka lejtmenetének vagy épp egy új aranykorszakának a kezdete azt majd az idő dönti el. Az érdeklődés mindenesetre óriási: a legújabb vevőknek már éveket kell várniuk a kiszállításra.

2023 Ferrari Purosangue: Becsült alapár: 135 millió Ft

2023 Ferrari Purosangue: Becsült alapár: 135 millió Ft

2023 BMW XM

Becsült alapár: 57,4 millió Ft

Azon a Miamiban tartott művészeti vásáron debütált a BMW új márkája, amelyen korábban korunk egyik leghirhedtebb művészeti attrakciója is belett mutatva: egy falra ragasztott banán, amelyet az együgyüsége ellenére 120 ezer dollárért árultak.

Hasonló árkategóriában mozog a BMW új autója is, de ezúttal az ár mögött érték is van.

A tágas utastér hátsó része például olyan mintha egy privát társalgó lenne. A háttámlák matt bőrböl készültek, a padlót pedig méregdrága szőnyeg borítja. A cél az volt, hogy az új modellre egyfajta műalkotásként tekintsenek a vevők.

2023 BMW XM: Becsült alapár: 57,4 millió Ft

2023 BMW XM: Becsült alapár: 57,4 millió Ft

2023 Chevrolet Corvette Z06

Becsült alapár: 43 millió Ft

A luxusautók piacán olykor némi lenézés övezi az amerikai kocsikat. Ám a Corvette-nél azon vannak, hogy a Ferrarik és Lamborghinik világában a saját modelljeik is hasonló figyelmet kapjanak. Az értékelések biztatóak. A Forbes szerint például ez az új típus több ligával jobb, mint a korábbi generációs Chevrolettek. Az igényesség a leírások szerint már a minőségi anyagválasztáson is megmutatkozik.

2023 Chevrolet Corvette Z06: Becsült alapár: 43 millió Ft

2023 BMW 7 Series

Becsült alapár: 33 millió Ft

Nem éppen gyönyörű, de merész a külseje – valahogy így kommentálta az egyik kritika a Gearpatrol.com-nál a BMW egyik új reménységét. Több helyről is érkeztek hasonló meglátások, amelyek kapcsán Oliver Zipse a BMW vezére azt mondta:

Nincs olyan jövőorientált tervezés amely ne szülne vitákat.

Bár a kinézet kapcsán valóban vannak nézeteltérések a szakmában abban úgy tűnik mindenki egyetért: technikailag egy remekül összerakott autóról van szó, amelyet a méretéhez képest lenyűgözően könnyű vezetni.

2023 BMW 7 Series: Becsült alapár: 33 millió Ft