A mobiljaink kémkedhetnek utánunk - A beszélgetéseinket is lehallgatják?

Elemzések2020. júl. 24.D.J.

A telefonjaink rengeteg információt gyűjtenek rólunk. Felmerülhet a kérdés, vajon a beszélgetéseinket is rögzítik?

A távoli szervereken halomszámra gyűlnek rólunk az információk. Az elemző programok látják, mi érdekel minket, hova megyünk és néha azt is, hogy mivel töltjük az időnket. Jellemző az az eset, amikor Amerikában egy férfi felháborodva kereste fel a Target-et, mivel nem értette, hogy az áruházlánc, hogy mer a főiskolás gyerekének babaruha-kuponokat kínálni. Pedig csak annyi történt, hogy a társaság rendszere kielemezte a lány vásárlói szokásait, és arra jutott, hogy a vevőjük teherbe esett. Mint kiderült a szoftver jól kalkulált.

A programjuk előbb rájött, hogy úton van a baba, mint a kismama szülei.

Az, hogy a nagy informatikai óriások a böngészési szokásainkat követve folyamatosan gyűjtik rólunk az adatokat, ma már közismert tény. Kérdés, hogy meddig mernek elmenni? Lehetséges, hogy a mikrofonunk folyamatosan hallgatózik, még akkor is ha a mobilunkat épp nem használjuk? Ez a dilemma évek óta rendre felvetődik. Nem véletlenül, hiszen példák egész sora utal arra, hogy a telefonunk, még akkoris ha csak zsebre van dugva, nagyon jól tudja, hogy miről diskurálunk az ismerőseinkkel.

„Egy barátom, aki átjött hozzánk az egyik nap arról mesélt, hogy hamarosan lézeres szemműtétre lesz szüksége. Rögtön utána a Facebookon fel is ugrott egy lézeres szemműtét reklámja, holott erre soha nem kerestem az interneten, hisz a látásom mindig tökéletes volt”

– mesélte a BBC-nek az Oregonban élő Austin.

„Miután az iskolában láttam egy sóval működő légyölő puskát, beszéltem róla a feleségemnek. Ez a termék nekem is teljesen új volt még. Hasonló után se kutakodtam a világhálón. Másnap reggel a netet böngészve mégis szembejött egy Amazon-hirdetés, amely valahonnan tudta, hogy engem érdekelhet egy sóval működő légyölő puska”

– mesélte egy férfi a brit hírcsatornának.

Az ehhez hasonló eseteknek se szeri se száma. Az informatikai biztonsággal foglalkozó cégek mégse tudnak dűlőre jutni ebben a témában. A legtöbbjük szerint a technológia meg van ahhoz, hogy a mobiltelefonok lehallgassanak minket, de ezzel a lehetőséggel a cégek valószínűleg nem élnek.

Szimplán azért, mert nincs is rá szükségük. Így is eleget tudnak rólunk.

Azok a kísérletek, amelyek ezt az elképzelést bizonyítják, mindenesetre kissé felszínesek. A Wandera nevű cégnél a kutatók például két telefont tettek egy csöndes szobába és kettőt egy olyanba, ahol fél órán keresztül macska- és kutyatápreklámokat játszottak le. A tesztet háromszor megismételték, és mivel azok a telefonok, amelyek audio-hirdetésekkel voltak bombázva, a kísérletek után nem kezdtek el állateledel reklámokat feldobni, úgy ítélték meg, hogy szó sincs lehallgatásról. Erre utalt az is, hogy az adatforgalom a csendes és a hangos szobában elhelyezett telefonoknál nagyjából ugyanakkora volt.

A következtetésükkel az Asterisk nevű kiberbiztonsági cég vezető-tanácsadója, Peter Henway nem ért egyet. Szerinte a telefonok nagyonis fülelnek, viszont a reklámokat szortírozó programok csak bizonyos kulcsszavakra reagálnak.

Hogy pontosan melyek ezek a kifejezések, azt nem lehet tudni. De pont úgy ahogy  a „Hé, Alexa” felszólítás be tudja kapcsolni az Amazon digitális asszisztensét, úgy elég lehet az is, ha a mobil közelében kiejtjük a szánkon egy adott márka nevét vagy egy egyedi kifejezést, ahhoz, hogy a mobilunkon megváltozzon a reklámfolyam – állítja a Vice egyik korábbi cikke.

Peter Henway szerint mind emiatt az átlagembernek nem kell aggódnia. A privát beszélgetéseit nem fogja élő ember visszahallgatni. Csak olyan szoftverek, amelyek igyekeznek hatékonyabbá tenni a hirdetéseket.

Kivételek azért akadnak. Épp tavaly derült ki, hogy az Apple digitális asszisztensén a Siri-n keresztül a cég rendszere véletlenül jó pár személyes beszélgetést is rögzített. Ezeket pedig az almás cég alvállalkozói néha vissza is hallgatták. Szexuális együttlétek hangjai, üzleti tárgyalások, illetve orvos és beteg közti beszélgetések is voltak az átnézett audio fájlokban. Az Apple azóta megígérte, hogy jobban fognak figyelni a felhasználók adataira.