JELENTŐSEN VÁLTOZIK A TANÁROK SZEREPE – A KÉZÍRÁS, OLVASÁS, SZÁMOLÁS AZÉRT MARAD

Hírek2018. márc 3.Növekedés.hu

A tanítás, oktatás fő kérdése ma már az, hogyan lehet a szükségesnek vélt ismeretanyagot – ami vitatott: miből, mit, mennyit - a leghatékonyabban átadni a tanulóknak, hogy ők értelmezni, összefüggéseikben elhelyezni és alkalmazni tudják az ismereteket, hogy egyáltalán tudják, hol, mibe születtek, mihez kezdjenek az életükkel. A reáltárgyak – matematika, biológia, fizika, kémia – tanításában meghatározóak a vizuális folyamatábrák, animációk, interaktív szereposztások. A humántárgyaknál – irodalom, történelem, művészetek, idegen-nyelvek – tanításában szintén az audiovizuális eszközök és az interaktivitás nyernek teret.  A szükségesnek vélt történelem ismereteket tankönyvek helyett animációs filmeken mutatják be a tanulóknak, s mindig ott a kérdés: „Te, fiam, lányom ebben a helyzetben, hogyan cselekedtél volna?” A kézírás, olvasás, számolás azért marad alapkövetelmény, bár nem biztos, hogy ezzel kezdik a tanítást.

Például Finnországban csak az általános iskola második osztályában kezdik kézírásra tanítani a gyerekeket, abban a tudatban, hogy mobilon már megtanultak írni, olvasni. 
Egységesnek látszik a finn oktatásügyi szakma abban, hogy az iskola kultúrforradalmat él, ami teljesen új helyzetet teremt a tanításban, az ismeretátadásban, a „Z” generáció képzésében. Ebben a helyzetben változik a tanárok szerepe is: katedra, tábla és kréta helyett élen kell járniuk a mobil alkalmazhatóságokban való jártasságban, közvetítésében, az interaktív kérdés-válasz helyzetek osztályközösségekben történő  életszerű megteremtésében. (A hírközlő személyes megjegyzése: Finnország oktatási színvonala a világelsők között, de például Szingapúr megelőzi.)

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.