Nyugdíj: a rendszer az összeomlás szélén – de vannak, akik jól járnak

Elemzések2024. feb. 1.D.J.

Bár a legtöbb helyen az öregségi ellátással komoly probléma lehet a jövőben, néhány országban, így például Dániában már most is fenntartható a rendszer.

A demográfiai bomba mindenhol ketyeg. Hamarosan olyasmire kerülhet sor, amit a világ azóta nem látott, hogy a Fekete Halál, vagyis a pestis végigpusztította Európát. A Föld lakossága csökkenésnek indulhat.

Már rég túl vagyunk azon a ponton, ahol csak az olyan fejlett országokban apad a lakosságszám, mint Japán vagy Olaszország. Nem csak Európában, Amerikában és a felmenő nap országában akadnak gondok a születési számokkal.

A probléma már olyan államokra is kiterjed, mint India, Kína, Brazília vagy Mexikó.

Kína például rohamtempóban zsugorodik: 2017-ben az ázsiai óriásban 17 millió gyerek született, ám tavaly ez az adat úgy a felére esett vissza. Hiába vezették be még 2021-ben a „háromgyerek politikát”.

Bár vannak optimista elemzők, akik abban bíznak, hogy az utóbbi években sok kínai család egyszerüen elnapolta a gyerekvállalást, mert szeretnék ha az új jövevény pont a sárkány évében, vagyis 2024-ben jönne a világra.

Ugyanis a sárkány a bölcsességet és a szerencsét jelképezi a helyi asztrológiában.

Ez alapján idén akár komolyabb gyerek-boomra is sor kerülhet. Mindez azonban a kutatások alapján valószínűtlennek tűnik. Sőt, komoly esély van rá, hogy az évszázad végére az ország lakossága a felére fog esni.

Születések száma Kínában (millió)

Forrás: statista.com

Csak hogy lássuk, hogy a demográfiai változások miféle óriási változások fognak hozni: 2050-ben körülbelül 1,6 milliárd 65 éves vagy idősebb ember lesz világszerte, ami több, mint ma Afrika teljes lakossága.

Mivel egyre kevesebb aktív dolgozó jut majd egy-egy idős emberre, a nyugdíj-rendszerek tartóoszlopai mindenütt meg fognak remegni.

A felosztó-kirovó finanszírozású szisztémák, amelyeknél a dolgozó népesség finanszírozza a nyugdíjakat aligha fogják kiállni az idő próbáját.

Amikor az Allianz tavaly készített egy nyugdíjjelentést 75 ország rendszerét hasonlították össze és arra jutottak, hogy az „elefánt a szobában” a nyugdíjkorhatár.

Sok helyen lehet finomítani és javítgatni, de ahol a korhatárhoz nem mernek hozzányúlni ott hamar bekövetkezhetnek a bajok, hisz a társadalmak gyakorlatilag mindenhol egyre jobban elöregednek.

A kutatásban vizsgált államok közül 23 országban a nők nyugdíj-korhatára még mindig alacsonyabb volt, mint a férfiaké, annak ellenére, hogy a nők várható élettartama magasabb.

Jellemző egyébként, hogy ott, ahol GDP-arányosan sokat költenek öregségi ellátásra, ott rendszerint az államadósság is viszonylag magas, amire jó példa mondjuk Görögország, Olaszország vagy Spanyolország.

Mindössze nyolc olyan ország van, ahol a nyugdíjkorhatár már most is automatikusan kiigazításra kerül annak függvényében, hogy miként alakul a várható élettartam.

Ez mondjuk Portugáliában ahhoz a sajátos helyzethez vezetett, hogy a COVID idején, amikor a halálozások elszabadultak, csökkentették a nyugdíjkorhatárt.

Az Allianz értékelése alapján a legstabilabb lábakon a dán nyugdíjrendszer áll. Itt nem kell aggódni az öregségi ellátás jövője miatt. Igaz ez azzal jár, hogy az északi országban 2035-től már 69 éves korig kell majd dolgozni.

Országok, ahol a legmagasabb a nyugdíjkorhatár

  Érvényben lévő nyugdíjkorhatár
Dánia 67
Hollandia 67
Ausztrália 67
Izland 67
Görögország 67
Izrael férfiaknál 67, nőknél 65
Portugália 66,5
Írország 66
Hollandia 66
Tajvan 66
Egyesült Királyság 66
Montenegró férfiaknál 66, nőknél 64
*az ország lista az Allianz kutatása alapján készült