A pénzünket mibe tegyük? Dollárba vagy euróba? Mutatjuk a választ!

Elemzések2023. ápr. 6.D.J.

Deviza befektetéseknél mindig az egyik kulcskérdés, hogy az adott devizában milyen hozam érhető el. Forint esetében ez akár 16 százalék is lehet állampapír tartásával magánszemély esetén - nyilatkozták az Ersténél a növekedés.hu-nak.

A cikázó árfolyamok láttán az utóbbi időben bizonyára sokan elgondolkodtak rajta, hogy mégis milyen devizában érdemes mostanság a pénzünket tenni? Egyáltalán ajánlott most külföldi devizát venni, hogy inkább minden megtakarításunkat tartsuk forintban?

A kérdéssel a növekedés.hu megkereste az Erste-t, ahol elmondták: stratégiai, hosszú időtávra tervezett befektetési portfoliók összeállításánál hüvelyujjszabály szerint abból szoktak kiindulni, hogy a megtakarítás fele legyen forint, egynegyede pedig euró (EUR), illetve szintén egynegyede amerikai dollár (USD).

Ez lehetővé teszi egy devizák szerint diverzifikált portfolió létrehozását, vagyis mérsékelni fogja egy-egy deviza árfolyamának ingadozásának hatását.

Jellemző piaci mozgás, hogy kockázatkerüléskor a főbb devizák menedékként funkcionálnak, különösen a dollár, míg kockázatkereséskor inkább a feltörekvő devizák teljesítenek jól. Ide tartozik a forint is. Vagyis hosszú távon, portfolió alapú szemléletben mindenképp érdemes devizát, sőt több különböző devizát is tartani.

Ami az EUR/USD devizapárt illeti, több nemzetközi elemző is, így Mark Haefele, a UBS Global Wealth Management befektetési igazgatója is egyetért abban, hogy az árfolyam emelkedése, vagyis az euró erősödése várható.

Az eurót a tavalyi év nagy részében sokkok egész hada érte, de a helyzet a deviza számára mára sokkal pozitívabbra fordult - vélik a Bank of America Global Research elemzői.

Euró/Dollár árfolyam az utóbbi fél évben

Euró/Dollár árfolyam az utóbbi fél évben

Forrás: Google

Az Erstenel elmondták: az EUR/USD devizapárnál az árfolyam emelkedés fő oka, hogy a Fed hamarabb kezdte el és várhatóan hamarabb is fejezi be a kamatemelési ciklust mint az európai jegybank. Európában az infláció még mindig magas, sőt, ha az energiaárak nélküli mutatókat nézzük, akkor továbbra is emelkedő trend látható, amire az Európai Központi Banknak (EKB) további kamatemelésekkel kellhet reagálnia, ami az euró erősödéséhez vezethet.

Ráadásul a bankpiaci feszültségek inkább Amerikát érinthetik, mert Európában szigorúbbak a banki szabályozások. Így az EKB-nak a mozgástere is nagyobb.

Pedig ahogy korábban mi is írtunk róla: jó ideig az EKB béna kacsa volt, mert a nagyon eladósodott déli nemzetgazdaságok (Olaszország, Portugália, Spanyolország) védelmében nem tudott kellően szigorítani kamatemelésekkel, mert a magas adóssággal bíró nemzetgazdaságok nehezen gazdálkodták volna ki a nagyobb kamatokat.

A forint árfolyamának egyébként az a kedvezőbb, ha a dollár gyengül, akkor több esélye van a fejlődő kötvénypiacoknak és a devizáknak.

Deviza befektetéseknél egyébként mindig az egyik kulcskérdés, hogy az adott devizában milyen hozam érhető el. Forint esetében ez akár 16 százalék is lehet állampapír tartásával magánszemély esetén, míg dollárban 5,5 százalék,

euróban pedig már csak 4 százalék alatti hozammal érdemes kalkulálni.

Vagyis a forintnak nagyon jelentős kamatelőnye van. Átszámítva mintegy 40 forintnyi elmozdulásig a kamattartalom miatt a forint alapú megtakarításokkal járunk jobban, ami kellő védelmet jelenthet az árfolyam ingadozásaival szemben.

Forint/Euró árfolyam az utóbbi fél évben

Forint/Euró árfolyam az utóbbi fél évben

Forrás: Google