Meddig lesz még erős a forint? 

Elemzések2023. feb. 14.K.M.

Nemrég még azon izgultunk, hogy képes lesz-e valaki megállítani a forint mélyrepülését, most pedig masszívan erősödik a magyar fizetőeszköz. Meddig?

A forint nem is olyan régen, 2022 októberében rekordgyenge volt, egy euróért 430 forintnál is többet kellett olykor adni, immár kevesebb mint 380 forint is elég. A dollárnál még látványosabb ebben a periódusban a változás, 440 forint feletti árról 354 forint közelébe jutott az amerikai pénz a forint ellenében.

A sok kedvező hatás

Ha végigpörgetjük az okokat, nagyjából minden a forintnak kedvezett.

Elsősorban éppen az euró/dollár keresztárfolyam. Magyarországnak, vagy legalábbis a forint árfolyamának az a kedvezőbb, ha a dollár gyengül, akkor több esélye van a fejlődő kötvénypiacoknak és a devizáknak.

Nem sokan hitték volna ezt pár hónapja, de a masszív dollárerősödésnek azért lett vége, mert ma már az ECB, az Európai Központi Bank héjább, mint a FED, vagyis a hasonló amerikai intézmény, ez azt jelenti, hogy elkötelezettebb a kamatemelések mellett.

Jó ideig az ECB béna kacsa volt, mert a nagyon eladósodott déli nemzetgazdaságok (Olaszország, Portugália, Spanyolország) védelmében nem tudott kellően szigorítani kamatemelésekkel, mert a magas adóssággal bíró nemzetgazdaságok nehezen gazdálkodták volna ki a nagyobb kamatokat.

Ám azóta az amerikai gazdaság kezdett jobb adatokat publikálni, és a piac már nem hiszi el a FED-nek, hogy folytatódnak a kamatemelések, és elkezdték az eurót preferálni.

Politikai és reálgazdasági előnyök

A másik fontos szempont, hogy Magyarországnak hirtelen jobb lett a megítélése. Bár attól még távol vagyunk, hogy újra problémamentesen érkezzenek az uniós források, de a kormány annyit már elért, hogy ennek a lehetősége megmaradt, vagyis nem buktuk el kategorikusan az RRF helyreállítási pénzeket, sőt a támogatás mellé a hitelekért is bejelentkeztünk, de a „normál” kohéziós forrásokért is küzdünk.

Vagyis van a láthatáron deviza, és ennek a friss euróáradatnak már kisebb kereskedelmi mínuszt kellene ellensúlyoznia, hiszen tavaly azért a legnagyobb probléma az volt, hogy az őrült gázárak miatt havonta milliárd eurós mínusz keletkezett a külkereskedelemben. Javultak az inflációs kilátások is, és bár problémák  vannak, a hitelminősítők nem a bóvlikategóriába sorolnak minket.

A kamatfelár a fő hajtóerő

Minden, amit felsoroltunk, valóban pozitívum, de a magyar forint a legjobban azért erősödik, mert az alapkamat 13 százalék, az MNB által kínált effektív kamat pedig 18 százalék, vagyis aki forintban tartja a pénzét, annak szuper kamatfelárat kínál a forint, erre pedig özönlenek be a pénzek.

Jó, de az infláció még magasabb – tehetnék ehhez hozzá.

Igen, de itt bejön egy érdekes szempont. Ha a forint erősödik, akkor azért erősödik, mert a külföldiek a saját pénzüket, főleg dollárt, de eurót és fontot is, forintra váltanak. Vagyis a külföldi befektetők érdeklődése határozza meg a forint erejét.

Hogy gondolkodik egy külföldi?

Helyezkedjünk egy pillanatra egy külföldi befektető helyzetébe!

Otthon kapna 4-5 százalékot a pénzére. Ha eljön Magyarországra, akkor 15-16 százalékot is kap. Igen ám, de mi hozzátehetjük, hogy az infláció most éppen 24,5 százalék (2022. decemberi adat), vagyis a 15-16 százalék masszívan negatív reálhozamot jelent. Ez igaz, de a külföldi befektetőt egyáltalán nem érdekli a magyar infláció.

Őt két elem érdekli, ha beváltja a dollárját forintra, akkor mennyivel kap arra több kamatot (kamatfelár), majd az, hogy amikor viszont visszaváltja, akkor mennyit bukott a devizaárfolyamon. Ha otthon 5 százalék a kamat, Magyarországon pedig 15 százalék, akkor még egy bizonyos árfolyamromlásig is megéri eljönnie a vonzóbb kamatokért.

Igen ám, de most annyian jönnek a vonzóbb kamatokért, hogy még kamatfelár és árfolyamnyereség is elérhető, a külföldi alapoknak ez a Kánaán.

Meddig tarthat?

A tőkepiacokon van egy fogalom: a tökéletes vihar, amikor minden egy irányba hat. Általában negatívan szokás használni, de a tökéletes jó vihar is értelmezhető, amikor minden a forint erősödésének az irányába hat. Ám a tényezők meg fognak változni és a forint gyengülhet is.

Ha minden így maradna (kedvező nemzetközi környezet, euró-erősödés a dollár ellenében, magas forint kamatfelár), akkor semmi akadálya nem lenne, hogy a forint újra a 370-es, 360-as és így tovább szinteket is megüsse az euró ellenében.

De egészen biztosan változni fog a paraméterrendszer, hiszen mi magunk is azt szeretnénk, hogy változzon. Vagyis ne kelljen ekkora kamatfelárat fizetni a külföldieknek, ne gazdagodjanak az állam, vagy a jegybank kárára.

Az MNB még kivár

Ám ez most még nem jött el. Az MNB ugyanis deklaráltan óvatos.

Abban alighanem igaza van, hogy jót tesz a gazdaságnak, a cégeknek, a magánszemélyeknek, ha nem kell állandóan azt érzékelni, hogy értékelődik e a vagyonunk, a megtakarításunk, a jövedelmünk. Az infláció mérséklésében is kulcsszerepe van annak, hogy a forint most erős.

Ugyanakkor nagyon jó lenne, ha a kamatok már nem a 13-18 százalékos sávban mozognának, ha elindulna az infláció csökkenésével párhuzamosan a kamatok mérséklődése, ha csak egy párhónapos átmeneti időszak lenne az extra magas kamat.

A nagy kérdés az lesz, hogy a forint mennyire tud stabilan erős maradni, ha már csak 8-10 százalékos kamatot fogunk fizetni, akkor majd hol lesz a forint.

Az elemzők is nagy szórásban becslik idénre a forintot. Míg a Magyar Bankholding elemzői szerint 392 forint lehet idén az átlagos árfolyam. a Raiffeisen Bank elemző csapata szerint nem lesz sokáig 400 forint alatti euróárfolyam idén, az ING elemzője pedig 380 forint körüli euróárfolyamra számít