A román milliárdosok jóval gazdagabbak a magyaroknál - Nézze mennyire!

Elemzések2020. jan. 5.Növekedés.hu

Kisebb meglepetésre nem a banktulajdonos Ion Țiriac, és nem is a köztudatba nemrégiben berobbanó újsütetű robotikából lett milliárdos, Daniel Dines Románia leggazdagabb embere: a Capital szokásos év végi listája szerint a Dedeman barkácslánc alapítói,  Dragoș és Adrian Pavăl áll az első helyen 2-2,1 milliárd eurós vagyonnal. A leggazdagabb magyaroknak, Mészáros Lőrincnek és Csányi Sándornak nem sokkal több, mint egymilliárd euró a vagyona.

Dragos és Adrian Pavál

A piacvezető barkácsáruház mellett több ingatlanprojektben is résztvevő Pavăl testvéreket a banktulajdonos Ion Țiriac követi 1,9-2 milliárd eurós vagyonnal, a harmadik helyen pedig Daniel Dines áll 1,2-1,3 milliárd euróra becsült vagyonnal. Vele kapcsolatban érdekesség, hogy a tavalyi listán még 95-100 millió eurós vagyonnal szerepelt. Az általa alapított robotikával és mesterséges intelligenciával foglalkozó cég, a UiPath értékét 7 milliárd dollárra becsülik, Dines részesedése a startupban 20 százalék körül van.

1. Dragoş és Adrian Pavăl (Dedeman) - 2-2,1 milliárd euró
2. Ion Ţiriac - 1,9-2 milliárd euró
3. Daniel Dines (UiPath) - 1,2-1,3 milliárd euró
4. Anastasia Soare (Anastasia Beverly Hills) - 1-1,1 milliárd euró
5. Dan Voiculescu (Antena Csoport) - 650-700 millió euró
6. Teszári Zoltán (RCS&RDS) - 640-660 millió euró
7. Gruia Stoica (Grampet) - 520-560 millió euró
8. Iulian Dascălu (Iulius és Atterbury) - 510-560 millió euró
9. Radu Dimofte (Sphera Franchise Group) - 440-460 millió euró
10. Anca Vlad (Fildas Catena) - 420-440 millió euró

Az idei listán nagyot lépett előre a Los Angelesben élő Anastasia Soare is, aki nemrégiben eladta az Anastasia Beverly Hills nevű kozmetikai vállalatának 49 százalékos tulajdonrészét a Sephorának. A tranzakció következtében nem csupán hatalmas összeg ütötte az üzletasszony markát, hanem jelentősen felértékelődött a vállalatának értéke is. 

Az idei listára 22 millió eurós vagyonnal lehetett felkerülni. A 300 leggazdagabb romániai vagyona összesen 28,5 milliárd euró, ez a szám tavaly 24,2 milliárd volt. 

Míg az utóbbi időben a nagyobb barkácsáruházakat működtető multinacionális cégek valósággal menekülnek a romániai piacról, a bákói Dedeman egyre nagyobb léptekkel halad előre. A cég 1992-ben jött létre, és a legnagyobb, belföldi tulajdonban levő vállalat. A családi vállalkozásként működő cégnek 49 áruháza van. A vállalat árbevétele meghaladja a 6 milliárd lejt, s az elmúlt öt évben félmilliárd eurónál több profitot termelt.  A Pavăl-testvérek terjeszkedési tervei nem rekednek meg Romániában. Eltökélt szándékuk, hogy miután „befonták” az ország összes megyéjét, külföldön is létrehozzák áruházláncukat.