A tíz legnagyobb hadibeszerzés Magyarországon 2020-ban

Elemzések2021. jan. 2.Kovács Dániel

2019 decemberben derült ki, hogy rekord nagyságú lesz a 2020-as honvédelmi költségvetés, hatszáztizenhat milliárd forintból gazdálkodhat idén a honvédelmi tárca. Már ekkor sejteni lehetett, hogy mozgalmas év áll a Magyar Honvédség előtt és nem lesz hiány nagy volumenű beszerzésekben, ám a valóság végül minden várakozást felülmúlt. A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében emberöltő óta nem látott beruházások, haditechnikai fejlesztések valósultak meg, az euró milliárdos nagyságrendű beszerzések között szerepel gyalogsági harcjármű, teherszállító repülőgép, légvédelmi rakétarendszer, sőt a híres izraeli Vaskupola radarrendszere is felkerült a magyar bevásárló listára.

Jön a magyar hiúz

Viszonylag eseménytelen tavasz és nyárelő után nagyot robbant augusztusban a hír, hogy közel hétszázmilliárdos program keretében Rheinmetall Lynx gyalogsági harcjárműveket (IFV) kap a Magyar Honvédség. A magyarul hiúz névre hallgató lánctalpas az egyik legjobb a kategóriáján belül. Moduláris felépítésű, tetszőlegesen összerakható belőle csapatszállító, parancsnoki jármű, felderítő, javítóegység vagy mentőjármű mindössze nyolc óra szereléssel, amely nem igényel gyári környezetet. Moduláris a Hiúz hardvere és elektronikus rendszere is, ami megkönnyíti a sérült alrendszerek cseréjét. A jövőbeli fejlesztések lehetősége pedig szinte végtelen, felszerelhető például különböző légvédelmi eszközökkel, vagy aknavetővel is.

A világ egyik legmodernebb hadiüzeme épül Zalában

A Rheinmetall német hadiipari óriás céggel kötött Lynx-üzlet attól lesz igazán érdekes, hogy a felek egy vegyesvállalat létrehozásában is megállapodtak, és a gyártás jelentős része Magyarországon történik. Ehhez Zalaegerszegen épül meg a lövészpáncélos harcjárműveket gyártó üzem német-magyar beruházás keretében. A második világháború óta nem volt példa ennyire jelentős hadiipari gyár fejlesztésére. A több mint kétmilliárd euró értékű modernizációs program keretében kétszáztizennyolc Lynx KF41 harcjárművet kap a Magyar Honvédség. Az eszközök túlnyomó többségét, százhetvenkét darabot Magyarországon gyártanak majd le. De az üzem nem csak a Hiúzok összeszerelésére lesz alkalmas, olyan területeken is élen fog járni, mint a mesterséges intelligencia, a digitalizáció és a robotika.

Újgenerációs páncélököl és reaktív páncélzat készül Kiskunfélegyházán

Októberben írt alá szándéknyilatkozatot hadiipari gyártással és termékfejlesztéssel foglalkozó hazai vegyesvállalat alapításáról Michael Humbek, a német Dynamit Nobel Defence (DND) ügyvezető igazgatója és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

A német cég több mint száz éve foglalkozik robbanóanyagokkal, olyan termékek tették híressé, mint a Panzerfaust 3, vagy az RGW 60-110 sorozat.

A megállapodás értelmében Kiskunfélegyházán, az Arzenál Zrt. fegyverüzemében új egység létesül, amely gyártással és fejlesztéssel egyaránt foglalkozik. Az első két évben a különböző harcjárművek védettségét növelő reaktív páncélzatok (ERA) gyártása indul be, ezzel párhuzamosan kezdődik a vállról indítható páncéltörő fegyverek (RGW) alkatrészgyártása is. A tervek szerint öt éven belül egy teljes egészében hazai előállítású, magyar termékváltozatot is sikerül létrehozni.

Csúcskategóriás mesterlövész-fegyverek gyártása

A páncélököl-üzlethez hasonló módon indulhat be Kiskunfélegyházán a Unique Alpine AG mesterlövész- és vadászfegyvereinek gyártása. A hátteret ezúttal is egy együttműködési megállapodás adja, mondhatni szokás szerint egy német fegyvergyártóval. Az eredetileg francia, jelenleg bajor tulajdonú, ikonikus mesterlövész-fegyvereket előállító cég nemcsak gyártását, hanem fejlesztéseit is Kiskunfélegyházára hozza. Az itt legyártott fegyverekből kapnak a magyar fegyveres testületek, de reménység szerint a nemzetközi piacon is jól fognak szerepelni. A Unique Alpine TPG-3-as mesterlövész-fegyverét eredetileg az Egyesült Államok különleges erőinek fejlesztette ki a német cég, ennek legmodernebb változata, az NX készül majd a HM Arzenál Zrt. üzemében. A fegyver különlegessége, hogy többféle kaliberű és fajtájú lőszertípussal használható, a váltáshoz pedig elegendő a csövet, a zárfejet és a tárat kicserélni.

Vadonatúj égi igáslovak

Hosszas előkészítés után novemberben lezárult a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program katonai szállítógép-beszerzésére vonatkozó fejezete , amikor Budapesten aláírták a szerződést két darab brazil gyártmányú KC-390 Millennium multifunkciós légiutántöltő és szállítógép megvásárlásáról. A sokoldalú teherhordó rendelkezik a sokat emlegetett hátsó rámpával, amely megkönnyíti az ejtőernyősök ugratását és lehetővé teszi a speciális, ernyőkkel felszerelt teherpaletták ledobását. Az impozáns vasmadár 185 méter hosszú, 3,45 méter széles és 2,95 méter magas raktere nem csak rakomány szállítására alkalmas, a teljes géptörzsön végigfutó multifunkciós rakománykezelő rendszer segítségével könnyen és gyorsan átalakítható más feladatokra, például medevac missziók végrehajtására, azaz sérült katonák harctéri evakuálására. A tehertérben akár hetvennégy hordágyat is lehet rögzíteni, a sebesültekkel pedig nyolcfős orvosi team utazhat. A KC-390-es egyúttal a magyar Gripeneket is elláthatja üzemanyaggal a levegőben szárnyai alá felszerelhető hajlékonycsöves utántöltő konténerekből, miközben maga is képes repülés közben tankolni.

Mégiscsak a NASAMS

Időről időre felröppent a hír, hogy az amerikai–norvég fejlesztésű NASAMS rendszerrel váltja ki a Magyar Honvédség a hetvenes évek óta használt szovjet 2K12 KUB-okat.

November 19-én megtörtént a hivatalos bejelentés is, valószínűleg a fegyvercsalád legújabb, és legmodernebb változata, a NASAMS 3 megvásárlásáról sikerült megállapodni.  

A fegyverrendszer irányító és indítórendszerét a Kongsberg Defence & Aerispace gyártja, az amerikai Raytheon pedig AIM-120 AMRAAM közepes hatótávolságú légiharc-rakétákat és az AN/MPQ-64 Sentinel 3D-s mobil X-sávú radarrendszert teszi hozzá. A tervek szerint a NASAMS jelentősen nagyobb területet tud majd védeni, és a dróntámadások elhárítására is alkalmas lesz, amire manapság egyre nagyobb szükség van.

Megvettük a Vaskupola radarrendszerét

ELM-2084 típusú légtérellenőrző , légvédelmi és tüzérségi felderítő radarokat vásárol a Magyar Honvédség – tudtuk meg december elején.

Az izraeli IAI ELTA cég aktív fázisvezérelt (AESA) radartechnológiáját tartalmazó berendezések az évtizedek óta használt szovjet P-37, PRV-17 és SZT-68U típusú rádiólokátorait váltják le, a tervek szerint 2022-től.

Az ELM–2084 radarrendszert azzal a céllal fejlesztették ki az Elta vállalatnál az izraeli honvédelmi minisztérium kutatási-fejlesztési igazgatóságának támogatásával, hogy jelezze a Gázai övezetből érkező rakétákat, de képes bemérni az alacsonyan mozgó repülőgépeket, helikoptereket, pilóta nélküli légi járműveket és tüzérségi lövedékeket is.

21.századi kiképzés

A Magyar Honvédség is érdeklődik a SAAB BT46 típusú megújult kiképzőrendszere iránt – derült ki december 10-én, amikor a cég képviselői Tatán bemutatták a svéd gyártó ultramodern szimulációs rendszerét.

A BT46-ossal  terepen, valós harci környezetben tudnak tüzérségi gyakorlatot tartani a katonák, akár többféle fegyverrel. A digitális kiképzőrendszer jelentősen csökkenti egy-egy gyakorlat költségét, ráadásul a sokoldalú szimulátorral a Leopard harckocsik is felszerelhetők.

Lőszer- és robbanóanyaggyár Várpalotán

December 17-én tették le Zalaegerszegen a Lynx-gyár alapkövét, és itt hangzott el az is, hogy Várpalota is kap egy hadiüzemet, amelyben robbanóanyagokat, illetve nagykaliberű lőszereket és aknavetőgránátokat fognak gyártani. Méghozzá a Lynx által használt 30 milliméteres, a Leopard harckocsik által használt 120 milliméteres és a Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackok által használt 155 milliméteres lőszerek kerülnek majd le a gyártósorról, vagyis a mostanában rendszeresített három harcjárműtípust el fogja látni lőszerrel. Ezen kívül RDX-robbanószereket is gyártanának az üzemben, és máris felmerült, hogy a tavaly megvásárolt osztrák Hirtenberger Defence Systems aknavető- és tüzérségi lőszergyár projektjeit is ide költöztetnék

Több mint háromszáz 4x4-es katonai jármű

Újfajta 4x4-es katonai jármű fejlesztése, gyártása és a Honvédségen belüli rendszeresítése indul meg Magyarországon – jelentette be Maróth Gáspár kormánybiztos pár nappal karácsony előtt.

A nagyszabású projekt keretében több mint háromszáz új járművet kapnak majd a katonák, de ahogy idén megszokhattuk, ez sem egy hagyományos vásárlás. Alapját a török Nurol Makina cég Ejder/Yalcin járműcsalád egyik tagja, a páncélozott csapatszállító Gidrán adja, ebből tíz darabot már át is vett a honvédség.

Ebből lesz kifejlesztve Magyarországon, a Rheinmetall mérnökeinek bevonásával egy következő generációs, páncélvédett, többcélú katonai járműcsalád. A fejlesztés és a gyártás egyaránt Kaposváron történik majd.