Munkaerőpiaci adatokra érdemes figyelni a héten

Hírek2019. okt. 26.MKB Elemzési Központ

Fontos adatok a héten: Kiderül, hogy mennyivel emelkedtek idén a keresetek, hogyan alakult a munkanélküliségi ráta

  • Az GKI-konjunktúraindex nyitja a jövő hetet

Az augusztusi felpattanást követően nagyot esett a GKI-konjunktúraindex szeptemberben: míg augusztusban a júliusi 0,6-os szintről 4,0-ra emelkedett, addig szeptemberben visszaesett 0,3-as szintre a hazai gazdasági aktivitást tükröző mutató. A szeptemberi szintnél alacsonyabban utoljára 2017 februárjában járt az index (0,1). Ezen belül, míg az üzleti bizalmi index jelentősen mérséklődött augusztusról szeptemberre, addig a fogyasztói várakozások tovább javultak a múlt hónapban augusztushoz képest. A friss, októberi adatokat október 28-án, hétfőn közli a GKI.

Összességében a hazai üzleti és a fogyasztói várakozások továbbra is optimizmust tükröznek, így a kedvező üzleti bizalom az év hátralevő részében is pozitívan támogathatja a hazai gazdasági növekedést. 2019 egészében még dinamikus, 4,6%-os GDP-bővülés várható idehaza, azonban 2020-ban már 2,9%-ra mérséklődhet a hazai gazdasági aktivitás.

  • Friss foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat egyaránt megismerhetünk kedden idehaza

Október 29-én, kedden közli a KSH a legfrissebb, 2019. július-szeptemberi időszakra vonatkozó foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat. Az elmúlt években - a foglalkoztatás dinamikus bővülése miatt - a hazai munkanélküliségi ráta jelentős csökkenését tapasztalhattuk.

Míg a válság során 10% feletti szinteken is járt a ráta (2012. január-márciusi időszak: 11,9%), a mutató a 2019. augusztusában 3,4%-os értéket mutatott, így már bőven a válság előtti szintek alatt jár az értéke. A munkanélküliségi ráta jelentős mérséklődése mögött elsősorban a válság óta tartó gazdasági felépülés és a kormányzat munkaerőpiacot megreformáló intézkedései állnak. Azonban a hazai gazdaság által könnyen felszívható munkaerő-állomány gyakorlatilag eltűnt, így várakozásunk szerint a munkanélküliségi ráta már csak mérsékelt csökkenést mutathat középtávon idehaza.

  • Szerdán hazai augusztusi kereseti adatok érkeznek

A munkaerőpiac feszességét mutatja, hogy továbbra is kétszámjegyű béremelkedést lehet tapasztalni idehaza: idén júliusban 10,7%-kal emelkedett a bruttó átlagkereset 2018. júliusához képest, míg ez az érték júniusban 10,6%-ot tett ki. Így 2019. január-július közti időszakban 10,6%-os éves szintű keresetnövekedést regisztráltak idehaza. A dinamikus bérnövekedés augusztusban is fennmaradhatott, a friss adatokat október 30-án, szerdán ismerhetjük meg.

Előretekintve, várakozásunk szerint a hazai keresetek tovább emelkednek az idei év hátralevő részében és a jövő évben is, mivel a fennálló munkaerőhiány alkupozíciót biztosít a munkavállalók számára. A bérek növekedését pedig fűti még a tavaly év végén meghozott kétéves bérmegállapodás is (2019-ben és 2020-ban egyaránt 8%-kal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum összege az előző évhez képest). Az idei évben átlagosan még a 2018-as évhez hasonló kétszámjegyű bérnövekedés várható, 2020-tól viszont kismértékben lassulhat a bérdinamika idehaza.

További elemzések itt érhetőek el