Ahogy a kínai média látja a Pelosi-botrányt

Elemzések2022. aug. 5.D.J.

Az állami kézben lévő pekingi napilap a Global Times szerint a kínaiak a konfliktusmentes egyesülésben bíznak.

Az USA és Kína között a viszony pattanásig feszült. Mióta az Egyesült Államok Képviselőházának az elnöke Nancy Pelosi látogatást tett Tajvanban, áll a bál. Peking már előre jelezte, hogy az utazást provokációnk fogják tekinteni. Hisz a szigetnek hiába van önálló politikai vezetése, Kína ezt az országot a saját részének tekinti.

A pekingi sajtóban egy rakás elemzés jelent meg a témában. Sok írás felteszi a kérdést: vajon Amerika pozíciói valójában mennyire erősek Kelet-Ázsiában?

Az Alibabához tartozó South China Morning Post elemzője Bhavan Jaipragas felhívja rá a figyelmet, hogy mielőtt Tajvanba érkezett volna Pelosit tárt karokkal várták Malajziában és Szingapúrban. A maláj miniszterelnök Ismail Sabri Yaakob külön közleményben éltette az erős kapcsolataikat Amerikával.

Ám a Tajvanban okozott politikai felfordulás után lehet, hogy mindez változni fog.

Ha az amerikai politika állandóan Kínát akarja piszkálni előfordulhat, hogy a régióban már nem fognak ennyire örülni az amerikai elit látogatásainak – véli Jaipragas.

A nacionalista irányt képviselő kínai Global Times emellett arra is rámutat, hogy Tajvan után Dél-Koreában hűvös fogadtatásban részesült az amerikai házelnök. Legalábbis a lap így értelmezi azt a tényt, hogy a dél-koreai államfő Pelosi ottlétekor épp szabadságon volt, ezért személyesen nem tudtak találkozni. Csak telefonon beszéltek.

A Global Times-nál úgy látják: Dél-Koreában pontosan tudták, hogy Pelosi a régió stratégiai stabilitását veszélyezteti. Amit az is jelez, hogy a dél-koreai újságok is kritikusan emlékeztek meg a diplomáciai útról.

Az egyik elemző Yang Xiyu szerint egyébként Japán hiába fontos szövetségese Amerikának, azzal, hogy Pelosi nemrég a Pearl Harbour emlékművet is felkereste, Amerika azért jelezte Tokiónak: bár most jóban vannak, a múltat nem felejtik.

China.com közben arról is beszámolt, hogy a Kínában élő tajvani üzletemberek se örültek Pelosi vizitjének, mivel szerintük a szigetnek csak rosszat tesz az amerikai látogatás.

A kínai sajtóban több olyan diplomatát is idéznek, aki elítéli a házelnök látogatását. A pekingi kormány hivatalos sajtóügynöksége a Xinhua például Egyiptom volt kínai nagykövetét szólaltatta meg, aki szerint Pelosi útja "provokatív" volt.

A címlapokra a Tajvan körüli kínai hadgyakorlat is rátelepedett. Bár Japán állítja, hogy kínai rakéták csapódtak a tengerbe a hozzájuk tartozó területeken, Kína szerint olyan térségben, amely egyértelműen Japánhoz tartozik nem volt gyakorlatozás.

Minden bizonnyal a mostani feszült hangulattól nem teljesen függetlenül, a Xinhua úgy döntött, hogy videós beszámolót tesz közzé az amerikaiak korábbi háborús bűneiről.

Mint a hírügynökség beszámol róla: „tavaly a sietős evakuálás során az Egyesült Államok gyilkosságokat és vérontásokat hajtott végre Afganisztánban. Olyan traumát okoztak a helyiekben, mely azóta se múlt el.”

A Global Times-ban egy olyan írás is megjelent, amely kifejezetten a nyugati sajtó Kína-ellenes hangnemét támadja. A New York Times például szerintük téves képet fest le, amikor a kínaiakat szélsőséges nacionalistáknak írja le.

„Bár az igaz, hogy a kínaiak roppant hazafiak, a médiabeszámolók azokat a helyieket, akik a neten hangot adnak a véleményüknek szeretik gonosznak, gyűlölködőnek és agresszívnek bemutatni” – írja a Global Times.

Pedig a lap szerint a kínaiak csak abban reménykednek, hogy Kína felemelkedik és Tajvannal békében újra tud egyesülni.