Ahogy a kínaiak látják az orosz-ukrán háborút

Elemzések2022. feb. 25.D.J.

A világ szeme most Ukrajnán van. Ázsiában is fokozott figyelemmel követik az orosz inváziót. Bár, akik a kínai sajtót bújják elég sajátos képet kaphatnak a kelet-európai konfliktusról.

Az, hogy a kínai állami média nem fog pártatlanul beszámolni az ukrán konfliktusról már napokkal ezelőtt egyértelmű lett.

A Kínai Kommunista Párthoz tartozó Horizon News ugyanis véletlenül az egyik netes felületén közzé tette azokat az instrukciókat, amelyek előírták nekik, hogy miként kell beszámolniuk az ukrán helyzetről. Ezek szerint az oroszokat nem tüntethetik fel rossz színben és a nyugatot pártoló cikkeket se tehetnek közzé – írta meg a Washington Post.

Azt persze nem tudni, hogy hasonló előírásokat minden állami lap kapott-e.

Mindenesetre a kínai sajtó az oroszokat szinte egyáltalán nem hibáztatja a kipattant harcokért. A Kommunista Párt nemzetközi lapja a Global Times vezető hírben foglalkozott a csütörtökön indult katonai akcióval. Ebben például idézik Yang Jin-t, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia Orosz, Kelet-Európai és Közép-Ázsiai Tanulmányok Intézetének munkatársát, aki azt mondta:

Úgy gondolom, hogy a mostani hadművelet Moszkva reakciója arra a nyomásra, amelyet a nyugati országok gyakoroltak Oroszországra. Mindez azt mutatja, hogy Moszkva nem tűr tovább

Yang kiemelte, hogy jelenleg azt kell figyelni elsősorban, hogy miként fog reagálni az új helyzetre az Egyesült Államok és a NATO.

A cikk egyebek mellett Wang Yi-t, Kína külügyminiszterét is idézi, aki szerint tiszteletben kell tartani bármely ország jogos biztonsági aggályait, valamint az ENSZ Alapokmányának céljait és elveit is.

Hasonló megállapítások vannak a Kommunista Párt egyik napilapjában a People’s Daily-ben is.

Mint Cui Hongjian külpolitikai szakértő nyilatkozata nyomán írják: az ukrajnai válság kezdete óta az Egyesült Államok részéről sok kemény szó hangzott el, de Washington politikai álláspontja gyenge, mivel az USA többször hangsúlyozta, hogy nem fog háborúzni Oroszországgal. Cui szerint ez arra késztette Oroszországot, hogy "stressztesztet" hajtson végre a Nyugaton.

A kialakult helyzetért az idézett kínai szakértők többnyire Amerikát hibáztatják, mivel szerintük nem vették figyelembe Oroszország „jogos biztonsági félelmeit”, de Cui Heng a Sanghajban alapított East China Normal University egyik kutatója szerint Ukrajna is felelős a tragédiáért.

Ha egy állam Oroszország és a Nyugat között ellenséges lesz az egyik oldallal szemben, ahelyett hogy semleges lenne az mindenképp tragédiát fok okozni.

A legtöbb pártlaphoz képest viszont kissé más hangot üt meg a China Daily. Szerintük az Egyesült Államok roppant jól jár a mostani fegyveres konfliktussal. Az újság értelmezése szerint Washington direkt azért jelentette be előre, hogy nem fognak Ukrajnában harcolni, mert tudták, hogy ez invázióhoz vezet. Az orosz bevonulás pedig segít nekik abban, hogy Oroszországot rosszfiúként tüntethessék fel a világ előtt, Európát pedig jobban magukhoz láncolják például azzal, hogy felmondatják velük az orosz energiaszerződéseket,

ami miatt hosszútávon Európa jobban fog függni az amerikai energiaszektortól.

A China Daily szerint ráadásul a mostani konfliktus életet lehelt a NATO-ba, amelynek európai tagjai pont az orosz támadás miatt roppant elkötelezettek lettek a katonai szövetség felé, ami megint csak Amerika érdekeit szolgálja.

Merőben más kép tárul fel viszont akkor, ha a South China Morning Postot nyitjuk ki. Ez a hongkongi székhelyű újság Kína egyik legnagyobb technológiai vállalatához az Alibabához tartozik. Őket a világpolitikai következmények mellett a civilek kiszolgáltatottsága is érdekelte és több cikkben is foglalkoztak azzal, hogy milyen kétségbeesett helyzetbe kerültek az ukránok.