Ahogy a telefonjaink okosodnak, úgy leszünk egyre butábbak

Elemzések2020. feb. 27.D.J.

Az agyunk helyett egyre többször inkább a Google-keresőt használjuk.

Közhely, de igaz: a mai gyerekek magától értetődően kezelik az okostelefonokat. Még be se kerülnek az iskolába, de az alkalmazásokat már gond nélkül tudják használni. A szülők általában büszkék is rá, hogy a csemetéik hamar kiismerik magukat a technika világában. Pedig napjainkban egyre több kutatás igazolja, hogy az okoskütyük nem tesznek jót az intelligenciánknak.

Ehhez tudni kell, hogy az emberek átlagos IQ-ja hosszú idén keresztül folyamatosan nőtt. Méghozzá 10 évente úgy 3 ponttal. Ezt a jelenséget hívták Flynn-effektusnak. Ahogy javultak az életkörülmények és nőtt az oktatás színvonala, illetve az állampolgárok a munkahelyükön egyre összetettebb feladatokat kellett ellássanak, úgy az átlagos értelmi szint is emelkedett. Az, hogy ez a pozitív trend megállt és beindult egy általános butulás az Norvégiában úgy bő tíz éve lett világos. Miután összehasonlították a sorkatonák 1970-es és 2009-es IQ tesztjeit, kiderült, hogy a férfiak intelligenciája átlagosan 7 ponttal esett vissza.

Az évek során világos lett, hogy nem egyedi jelenségről van szó.

Hasonló eredmények kerültek elő Finnországban, Nagy-Britanniában, Dániában és Franciaországban is. A kanadai Waterloo Egyetemen egy kutatás során arra jutottak, hogy a számítógépek és az okostelefonok miatt ma már nem használjuk olyan aktívan az agyunkat, mint hajdanán. A mai világban nem csak telefonszámokat, de sokszor alapvető információkat se kell memorizálnunk. Az elménk helyett egyre többször hagyatkozunk a Google keresőre. Ez a gyakorlat viszont rosszat tesz az értelmi képességeinknek. Hogy pontosan mekkora a baj arról itthon nincsenek adatok,

de egy korábbi becslés szerint 30 éven belül Finnországban 7,4, Norvégiában és Dániában pedig 6,5 ponttal is eshet az emberek átlagos IQ szintje.

Az Austinban lévő Texas-i Egyetem azt is kimutatta, hogy az okostelefonunk akár kikapcsolt állapotban is rossz hatással lehet a képességeinkre. A tanulmányuk szerint, akiktől elveszik a mobiljukat azok jobb teszt-eredményeket érnek el, mint azok, akik az okoskütyüiket a zsebükben tartják. A magyarázat szerint, ha egy problémát úgy kell megoldani a mobilunk nélkül, hogy közben nálunk van a telefonunk, akkor elkezd csökkenni a koncentráló képességünk, mert az elménk egy része azon dolgozik, hogy ne vegyük magunkhoz a készüléket. Ezzel viszont lekötjük az agykapacitásunk egy részét.

Ebben az esetben pedig csökkennek a kognitív képességeink. Vagyis romlik a figyelmünk és nehezebben megy a gondolkodás.