Bécs és Varsó mellett Budapest is Kína pénzügyi központja lehet a régióban?

Pénzügy2023. máj. 4.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A kínai-magyar külkereskedelmi forgalom egyre nagyobb részének elszámolása már a kínai valutában zajlik. Peking törekvése, hogy a renminbit nemzetköziesítse, ennek egyik eszköze például az Új Selyemút program, a kínai külföldi működőtőke befektetések és a kínai bankok terjeszkedése Közép-Kelet-Európában - többek között ezekről a témákról is szó esett az MNB mai konferenciáján.

Kína egyre nagyobb szerepet szán a közép-kelet-európai régiónak a kínai valuta, a renminbi nemzetköziesítésében. Kínai nagybankok sorra jelennek meg a régióban - Bécs és Varsó mellett Budapest is a legfontosabb régiós pénzügyi központok közé sorolható -, és a kínai fizetőeszköz elterjesztésének több eszközével is él Peking. 

A renminbi térnyerése a külföldi működőtőke beruházások (FDI) terén, az Új Selyemút infrastrukturális berházásaihoz adott kölcsönökkel, kétoldalú kereskedelmi megállapodásokkal, devizaswap ügyletekkel, kötvénykibocsátással is zajlik - hangzott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Budapest Renminbi Kezdeményezés című konferenciáján, melyet „Pénzügyi interkonnektivitás és zöld átmenet” címmel rendeztek meg.

A felszólalók a renminbi-finanszírozásról, Budapest kelet-közép-európai régióban betöltött pénzügyi központ szerepéről, illetve a jegybankok zöld, fenntartható pénzügyi tevékenységeiről beszéltek.

Idén hetedik alkalommal rendezte meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Budapest Renminbi Kezdeményezés Konferenciát, mely a kínai-magyar pénzügyi és gazdaságdiplomáciai kapcsolatok fejlesztése terén évek óta egyedülálló esemény.

A rendezvénysorozatot 2015 márciusában indította el a jegybank azzal a céllal, hogy tovább erősítse a kínai jegybankkal (People’s Bank of China, PBoC) kialakított partnerséget, illetve támogassa a kínai valuta, a renminbi (RMB) nemzetközivé tételének fontosságáról és hatásáról szóló párbeszédet.

Az ünnepélyes megnyitón Patai Mihály, az MNB alelnöke, Yang Chao, a budapesti kínai nagykövetség első beosztottja és ideiglenes ügyvivője, Xu Chen, a Bank of China európai elnöke, valamint Zhang Jun, a Fudan Egyetem dékánja osztották meg gondolataikat.

Patai Mihály nyitóbeszédében hangsúlyozta az MNB elhivatottságát az RMB nemzetköziesítését illetően, amelyhez mind a kínai jegybankkal való szoros partnersége, mind a Magyarországon jelenlévő, egyre növekedő kínai pénzintézetekkel való jó kapcsolat is hozzájárul.

A felszólalók egyetértettek abban, hogy a pénzügyi együttműködés az egyik katalizátora a Kína és Kelet-Közép-Európa közötti kapcsolatoknak, többek között a Kína által meghirdetett Egy Övezet, Egy Út kezdeményezés keretében.

A rendezvény első panelbeszélgetése a Bank of China magyar leányvállalatával együttműködésben valósult meg.

Vastag László, az MNB ügyvezető igazgatója moderálásával a Magyarországon jelen lévő Bank of China, China Construction Bank és a China Development Bank, illetve a magyar pénzügyi piac iránt érdeklődő ICBC képviselői vitatták meg a renminbi finanszírozás lehetőségeit és Budapest fontos szerepét a kelet-közép-európai régióban.

A panelbeszélgetés kiemelt felszólalója Li Kexin, a Bank of China magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója volt, aki Budapest offshore RMB piacon való előrelépéseiről, a Bank of China regionális feladatairól, a hazai kedvező üzleti környezetről, illetve a régióban megvalósuló infrastrukturális befektetések hatásairól beszélt az RMB nemzetköziesítését illetően.

A rendezvény délutáni paneljában korunk egyik legfontosabb trendjével, a zöld fenntartható átmenettel kapcsolatos jegybanki feladatokat és kihívásokat vitatták meg a meghívott előadók, Zhang Bei, a kínai jegybank kutatásokért felelős főigazgató-helyettese, Alain Naef, a francia jegybank közgazdásza, illetve Wing Thye Woo, a California Egyetem professzora.

A beszélgetés kiemelt felszólalója Banai Ádám, az MNB ügyvezető igazgatója volt, aki az MNB zöld mandátumáról beszélt, valamint bemutatta a jegybank zöld monetáris politikai eszköztárát és stratégiáját.

A jegybank Renminbi Programjának célja a kínai valuta növekvő nemzetközi súlyának kihasználása, Budapest regionális szerepének növelése a kínai-közép-európai gazdasági kapcsolatokban, valamint a kínai-magyar külgazdasági kapcsolatok erősítése. Az MNB által indított program támogatja a magyarországi befektetési és finanszírozási források diverzifikálását, valamint serkenti a határon átnyúló gazdasági tevékenység növekedését.

A jegybank fenntarthatósági fordulat melletti elköteleződésének megfelelve az MNB Renminbi konferenciája is karbonsemleges módon valósult meg.

A konferencia az alábbi linken megtekinthető: