Atomfegyver-arzenál a világban: majdnem 13 ezer robbanófej 9 országban

Elemzések2022. ápr. 25.H. É.

Az Amerikai Tudósok Szövetségének becslése szerint jelenleg a világ kilenc országa nagyjából összesen 12 700 nukleáris robbanófejjel rendelkezik. Az atomfegyver-arzenál 90 százalékát Oroszország és az Egyesült Államok birtokolja.

Annak ellenére, hogy a hidegháború óta sok tekintetben történt előrelépés az atomfegyver-arzenál csökkentésében, a nukleáris robbanófej-készlet továbbra is nagyon magas szinten van: 2022 elején kilenc ország nagyjából 12 700 robbanófejjel rendelkezett.

Legalábbis az Amerikai Tudósok Szövetsége (AFS) szerint, amelyet Atomkutatók Szövetsége néven 1945-ben a hirosimai és nagaszaki pusztító bombázások után atomkutatók egy csoportja hozott létre, és amely napjainkban azon dolgozik, hogy minimalizálja a nukleáris fegyverekből, biológiai és vegyi anyagokból, valamint az éghajlatváltozásból eredő jelentős globális fenyegetések kockázatát.

Az egyes országok birtokában lévő atomfegyverek száma szigorúan titkos adat, de például az Egyesült Államok 2010 és 2018 között, majd 2020-tól ismét nyilvánosságra hozta az erre vonatkozó információkat. Az AFS szerint az összes nukleáris robbanófej hozzávetőlegesen 90 százaléka Oroszország és az Egyesült Államok tulajdonában van körülbelül azonos arányban.

A teljes orosz készlet majdnem 6.000, míg az amerikai 5 és fél ezer nukleáris töltetet jelent. Ezen belül Oroszország 1588 fegyvert képes kilőni interkontinentális rakétákkal, amelyek hatótávolsága legalább 3417 mérföld (5500 kilométer), míg az Egyesült Államoknak 1644 hasonló fegyvere van. 

A harmadik legtöbb nukleáris fegyverrel Kína rendelkezik, de ez is „csupán” mintegy 350 robbanófejet jelent. Kínát Franciaország követi 290 nukleáris robbanófejjel, majd Pakisztán és India következik nagyságrendileg azonos mennyiségű, körülbelül 160 töltettel, míg a becslések szerint Izraelnek 90, Észak-Koreának pedig 20 nukleáris töltetű bombája van.

A nukleáris fegyverek száma a világon jelentősen csökkent a hidegháború óta: 1986-ban még 70 300 töltetről tudtak a világban.

A csökkenés azonban javarészt az 1990-es években történt, az óta az üteme jelentősen lelassult, és úgy tűnik, hogy a katonai készletek (tehát a felhasználható nukleáris fegyverek) száma ismét növekszik – mutat rá a szövetség elemzése.

Az FSA szerint az atomhatalmak a nukleáris leszerelés helyett az arzenál megtartását tervezik. Legalábbis erre utal, hogy továbbra is modernizálják nukleáris haderejüket, többen új típusokat adnak hozzá és/vagy növelik szerepüket a nemzeti stratégiában és a nyilvános nyilatkozatokban.