"Az árstop húsvét utáni teljes kivezetésére számítunk"

Elemzések2023. jan. 19.K.M.

A Raiffeisen Bank elemző csapata Török Zoltán, Pálffy Gergely, Blahó Levente szokásos negyedéves sajtójákékoztatójuk ismertették gazdasági előrejelzésüket.

Magyarország

Az energiaárak meghatározóak a külső egyensúly, a folyó fizetési mérleg és a befektetői hangulat szempontjából is.

A mostani kellemesen alacsony európai gázárak kedvező hatással vannak a forint árfolyamára. Nagyrészt ezért 400 forint alatti az euró árfolyama. 

Nem maradnak tartósan ilyen alacsonyak az energiaárak. Még jöhet hideg, lehet komoly tél, amely a gázárakban is látszani fog. De idén a betárazáskor szintén emelkedhet az ár. 

GDP

Magyarország nem ússza meg a recessziót. 2023 első negyedévében is negatív lesz a negyedéves növekedés az előző negyedévhez képest.

Az év egészében 1 százalékos növekedés várható.

A lakossági fogyasztás és a beruházás sem nő, de az exportban javulás lesz. Beindulnak az új kapacitások és a gyenge forint is segíti a kivitelt.

A második negyedévtől elkezdődik a lassú kilábalás

Infláció

Januárban tetőzhez az infláció, kevéssel 25 százalék alatt. Januárt követően lassú csökkenés várható, az év első felében 20 százalék feletti inflációs értékekkel. 

"Az árstop húsvét utáni teljes kivezetésére számítunk" - hangsúlyozta Török Zoltán.

A kivezetés egy százalékponttal emelheti az inflációs értéket. 

A fogyasztó árak csökkenése felgyorsulhat a második félévben, decemberben 10 százalék alatti infláció várható.

Monetáris politika

A nagyon magas 18 százalékos irányadó kamat nem szerencsés ha fennmarad. Keresni kell a lehetőséget, mikor lehet csökkenteni. 

Az EU pénzek kérdése továbbra is bizonytalan. Bár van megállapodás, még nem kezdtek el jönni a pénzek. És az egyéb bizonytalanságok is megmaradtak a magyar gazdaság kapcsán.

Így a sorvezető, amihez nyúlni tud az MNB, az infláció alakulása. Akkor tudja az irányadó kamat csökkentését megkezdeni, amikor az inflációban az első pozitív hír megjelenik. Februárban már alacsonyabb lesz kicsit az inflácós ráta. Márciusban elindulhat az irányadó kamat csökkentése. Nyár végén, ősszel az irányadó kamat összeérhet az alapkamattal és az alapkamat is csökkenhet. 10 százalék alatti alapkamat sem kizárható év végére. 

Forintárfolyam

A forint árfolyamát a kamatcsökkentés nem támogatja, a forint árfolyama nem lesz sokáig 400 forint alatti az euróhoz képest. Év egészében 410-415 forintos euró árfolyamra számít a Raiffeisen. 

Amerika

Az idei évet minden bizonnyal a jegybank és piac közötti ellentéttel lehet jellemezni. Tavaly rendkívül erős jegybanki szigorítás történt az USA-ban. Idén megáll a kamatemelési ciklus az első negyedévben. Kérdés, hogyan tovább. 

A 40 éve nem látott infláció hatására szigorú monetáris politikát kellett folytatnia a FED-nek. Meglett az eredménye, mert a decemberi adatban már láttunk negatív értéket, ha hó/hó adatot nézünk. Erre 2020 májusa óta nem volt példa.

A csökkenés oka egyértelműen a nyersanyagár csökkenése, illetve a koronavírus után megindult termékárak emelkedésének visszarendezése.

A szolgáltatásárak azonban emelkednek, a lakhatási költségek továbbra is rekordokat döntögetnek, 7,5 százalékos növekedés tapasztalható éves szinten. 

A munkanélküliségi ráta 3,5 százalékra esett vissza, ez 60 éve nem látott mélység. Szűk a munkaerő piac. 

Az okok között említhető, hogy 2-3 millió ember kikerült a munkaerőpiacról, és a bevándorlás is megszünt a koronavírus alatt. Kérdés, hogy ilyen feszített munkaerőpiac mellett mit tud csinálni a FED. A célja, hogy az árnövekedés 2 százalékos szint közelébe kerüljön. Ez 2025-ben sem fog bekövetkezni, akkor is 2,5 százalkos inflációt vár maga a FED is. 

Az első negyedévben még kamatemelés várható, 25 bázispontos mértékekben. A piac az év végén már kamatcsökkentést vár. A jegybank azonban nem tervez kamatcsökkentéssel idén.

Mély recesszóra nem számítanak az elemzők Amerikában. Jelentősebb gazdasági lassulásra igen. Az első negyedévre 3-3,5 százalékos csökkenésre lehet számítani.

Olajárak

Most egyensúlyban van az olajpiac. 70-80 dollár környékén van most az olajár, ez a szint elégséges az olajkitermelő országoknak, hogy a költségvetésüket egyensúlyban tudják tartani. 

Unalmas év jöhet az olajpiacon. 

Euróövezet

Elképzelhető, hogy lesz technikai recesszió, de kisebb a valószínűsége. Idén kisebb visszaesés várható. Az utolsó egy-két hónapban az összes előrejelzés felfelé mozdult a növekedési kilátások tekintetében. Az inflációs prognózisok is feljebb mozdultak.

A munkanélküliség rekordalacsony, 6,5 százalékos. A munkanélküliségi ráta soha nem volt ilyen mély szinten. Erősödő bérkiáramlás van, 4,9 százalékos bérkiáramlás éves szinten. Ez historikusan is magas.

A kamatszint lehet, hogy inkább 4 százalék közelében lesz 2023 közepéig. Februárban, márciusban jó esély van arra, hogy 50 bázisponttal emelkedik tovább az irányadó kamat, amely most 2 százalékos. Májusban, júniusban 25 bázispontos emelések jöhetnek még. 3,5 százalékon várja az alapkamat tetőzését a piac.

Ez nem tesz rosszat a tőzsdéknek, hiszen alul voltak értékelve a nyugat-európai eszközárak. Ez volt a háború velejárója. Eurónak pedig jót is tesz, hiszen jóval nagyobb a kamattartalom és erősödik a kockázati étvágy, amely szeptember, októbertől kezdett kibontakozni.

Határozottan érezhető egy élénkülő üzleti biztalom.

Nem biztos, hogy visszaesett a GDP növekedése tavaly év végén, idén az első negyedévben pedig vélhetően nem fog. Lehet megússza az euróövezet a technikai recessziót. 

Idén 0,5-1 százalékos növekedés várható.

infláció ettől nehezebben leszedhető, ez márciusban világosabb lesz.