Az energiaszámlák óriásit nőttek Angliában - Akadnak, akik inkább lekapcsolták a fűtést

Elemzések2022. ápr. 4.D.J.

Az Egyesült Királyságban április elsejével elszálltak a rezsik. A megélhetési kiadások növekedésének politikai következményei is lehetnek.

Úgy tartják, hogy a kapitalizmushoz szervesen hozzá tartoznak a válságok. Mostanában azonban kezd kicsit sok lenni a krízisekből. A pandémia még le se csengett, de az energiaipar problémái máris újabb bizonytalanságokat hoztak a hétköznapi emberek életébe.

Áprilistól egy sor adó és számla jelentősen megdrágult.

Nagy-Britanniában fél évente szokták meghatározni az energiaszámlákra vonatkozó árplafont. Az utóbbi években pedig nem voltak nagy ingadozások: a felső határ 2019 óta évi 1100-1200 font körül mozgott. Most viszont beütött a ménkű:

az évi energiaszámlák plafonja 1277 fontról 1971-re ment fel, vagyis átváltva 557 ezer forintról úgy 860 ezerre ugrott.

A DailyMail beszámolója szerint a horribilis díjakat látva néhányan úgy döntöttek, hogy inkább tüzet gyújtanak vagy a grillel fűtenek be otthon, ami persze nem éppen okos húzás, hisz az efféle alternatívák könnyen szén-monoxid mérgezéshez vezethetnek.

Mások egy vaskosabb pulóverre váltották a fűtést vagy úgy döntöttek, hogy legalább az élelmiszeren spórolnak és inkább otthon termelnek maguknak némi harapnivalót.

Az emelkedés főleg a nyugdíjasokat érintette rosszul. Az Egyesült Királyságban a helyzet súlyosságát jelzi, hogy a jótékonysági szervezetek becslése alapján azoknak a száma, akiknél az energiaszámlák legalább a havi büdzsének a tizedét felemésztik 2,5 millióról most 5 millióra ugrott.

Az egyik nagy brit áram és gázszolgáltató az Utilita Energy vezetője Bill Bullen annyit tudott javasolni a szűkölködő felhasználóknak, hogy használjanak kevesebb energiát.

A mostani emelés miatt a BBC is összeszedett pár taktikát, amellyel le lehet faragni a rezsit. Az ő számításuk szerint, ha hetente az eddigiekhez képest eggyel kevesebbszer tartanak mosást a családok és a fürdést négyperces zuhanyzással lezavarják akkor átváltva kb. fejenként évi 20 ezer forintot spórolhatnak.

A héten életbe lépett drágulásnak egyébként nem sok köze van a háborúhoz. Azt, hogy a briteknél áprilisban ekkorát ugranak az energiaszámlák, már hetekkel Ukrajna lerohanása előtt lehetett tudni. Viszont októberben újabb díjnövekedés várható.

Az Investec Bank azzal számol, hogy a szigetországban még eljöhet az az idő is, amikor az átlag brit háztartásban több mint évi 3000 fontba vagyis 1,3 millió forintba fognak fájni az energiaszámlák.

A szigetországban a pénztárcákat ráadásul más emelések is célba vették. Csak hogy pár példát említsünk: ha kis mértékben – összesen 1,7 százalékkal – de a vízszámlák is nőttek, akárcsak a szennyező gépjárművek jövedéki adója, de borsosabb lett a Sky TV csatorna díjazása, illetve néhány élelmiszer is drágult. Még a sör is többet kóstál áprilistól. Fél literenként átlagosan úgy 20 pennyvel kérnek el többet a folyékony kenyérért.

Közben annál az 55 literes családi autónál, amelynél 2020 májusában még 58 font volt a tankolás, egy telitöltés most már 81 fontba kerül.

Annak, hogy elszabadultak a kiadások komoly politikai következményei is lehetnek.

Hisz májusban parlamenti választások lesznek az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írországban. Előfordulhat, hogy nem az eddigi legnagyobb politikai erő a Demokratikus Unionista Párt nyer majd, hanem az IRA politikai szárnyaként is emlegetett Sinn Féin kerül ki győztesen, amely épp az Ír-sziget egyesítését szeretné elérni.

A konzervatív párti Craig Mackinlay egyenesen ki is mondta: a megélhetési költségek emelkedése miatt tart a májusi választástól.