Az is viszi a tüzifát, akinek kémény sincs a házban

Elemzések2022. júl. 22.Kovács Dániel

Évtizedek óta nem látott rohammal küzdenek a fatelepek, rengetegen akarnak betárazni tüzifából. A drasztikusan megnövekedett kereslet miatt számos telep már nem tud új rendeléseket felvenni, ősszel talán még érdemes lehet próbálkozni. Kérdés persze, hogy mennyiért, mivel az árak is megugrottak, és a hatalmas kereslet is drágítja a fát, de ez a kisebbik rossz, a legtöbb helyen egyszerűen kifogyott a készlet, a telefont sem veszik fel.

Évtizedek óta nem látott rohamot tapasztalnak a hazai tüzéptelepek, mióta a kormány bejelentette a rezsicsökkentés korlátozását. Ahogy korábban megírtuk, most aki csak teheti, próbál alternatív fűtőrendszerek irányába tapogatózni, sokan döntenek egy vegyestüzelésű kályha, vagy sparhelt mellett, amelyen egyúttal a főzést is el lehet intézni, ha szorul a hurok.

Ebből viszont logikusan következik az, hogy a tüzifa iránt is megugrott az igény.

"A drasztikusan megnövekedett kereslet miatt új rendeléseket jelenleg nem tudunk felvenni. Bővített műszakban, folyamatosan termelünk, körülbelül augusztus elején tudjuk újraindítani a rendelésfelvételt" - ilyen, és hasonló tájékoztatás fogad számos tüzifakereskedő honlapján, de ahol nem írják ki, ott sem garantált a siker.

Cikkünk megírásához több tucat kereskedőt próbáltunk meg elérni, a megrendeléshez feltüntetett telefonszámokon ugyanakkor az esetek többségében senki nem vette fel a telefont, vagy a szorult helyzet miatt nem akart nyilatkozni. 

- Hatalmas a kereslet a tűzifa iránt,

nem számít az ár, ahogy az is teljesen mindegy, hogy konyhakész áruról beszélünk, vagy rövid, esetleg  hosszú választékú fáról kint kint az erdőn

- tudja meg a Növekedés.hu a FA-PIAC Magánerdészeti Kft.-től. A nagy állami erdészetekhez képest viszonylag kicsi, 3500 hektáron gazdálkodó magánerdészet is küzd a hatalmasra duzzadt megrendelésekkel,

csak konyhakész tüzifára 3-400 köbméternyi igény van már felírva,

ők már biztosan hozzájutnak a tüzifához, ha az megérkezik a fatelepre.

A gázzal együtt drágul a fa is

- Július 15-után kezdődött el a fakitermelés, de nagyon nehéz ehhez a munkához vállalkozókat találni. Az ő helyzetük sem egyszerű, ugyanis hiába kapják meg a 480-as áron gépeikbe a gázolajat, az 50 literes limit miatt gyakorlatilag a piaci áron kell megvásárolniuk a gázolajat, és a díjazásuk is emelkedett, ezt nekünk is le kell követnünk az árazásban - tudjuk meg a magánerdészet munkatársától.

Ez pedig azzal jár, hogy csak az elmúlt időszakban húsz százalékkal drágult a tüzifa. Az akác esetében már a méteres választékból is

a harmincezres árat közelíti egy köbméter, a tüzifa árát ugyanis a gáz világpiaci árához igazítják,

és a megnövekedett kereslet is felfelé tolja, így már biztos, hogy az idei fűtésszezon sokakat állít majd komoly kihívás elé. 

A FA-PIAC-nál attól nem tartanak, hogy hazánkban tartós hiány alakulna ki, de azt hozzáteszik, hogy még a velük szomszédos erdészetben, is, ahol egyébként több mint hatvanezer hektáron dolgoznak, most percről percre változik, hogy mi az ami csak volt, miből tudnak kiszolgálni, és mi az, ami várhatóan lesz a jövőben.

A nagy vihart kiváltó rezsicsökkentés-korlátozással egy időben a kormány ugyan kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és a tűzifára, a faipari szakértő szerint ha ez csupán a feldolgozott tüzifára vonatkozik, akkor a kivitelnek csupán egy kis részét érinti.

A vagonos feladásokkal rengeteg faanyag megy ki az országból, amely külföldi feldolgozóüzemekbe kerül, hogy később bútor legyen belőle. Ez a faanyag is felhasználható lenne fűtésre, ugyanakkor a gyárak érvényes szerződésekkel rendelkeznek, amelyeket teljesíteni kell.

Az új szabályozás így azokat a cégeket érinti, amelyek kifejezetten konyhakész tüzifát szállítottak nyugatra, és amelyek a Forint/Euró árfolyam függvényében eddig még nagyobb árréssel tudtak dolgozni.

az elmúlt időszakban húsz százalékkal drágult a tüzifa. Az akác esetében már a méteres választékból is  a harmincezres árat közelíti egy köbméter, a tüzifa árát ugyanis a gáz világpiaci árához igazítják, 

Az is veszi a fát, akinek kéménye sincs

Tavaly nyárhoz viszonyítva jelentősen, három-négyszeresére ugrott meg az igény, ettől függetlenül több fával nem tudunk szolgálni, mint egy évvel korábban - mondja egy neve elhallgatását kérő fatelep-tulajdonos, aki még ahhoz sem járult hozzá, hogy a cége nevét leírjuk. Azt ugyanakkor elmondta, hogy

minden fatelepen van egy mennyiségi korlát, amit akkor sem tudnak átlépni, ha a kétségbeesett vevők ostromolják őket. A megnövekedett keresletből állítása szerint nem tudnak hasznot húzni, ugyanis az erdészetekből ők maguk is emelt áron tudnak fához jutni. És bár minden évben akad egy-két piaci szereplő, aki megpróbálja akár dupla, sőt háromszoros áron eladni a tüzifát, ezek általában nem tudnak hosszú távon megmaradni. 

Most viszont más a helyzet, mint megtudjuk, sokan annak dacára elkezdtek tüzelőanyagból betárazni, hogy az otthonukban még a kémény sincs kiépítve, viszont aggódnak a tél miatt. A fatelep vezetője szerint

ők azzal számolnak, hogy ha tényleg beüt a baj, akkor kandallót építtetnek, vagy akiknek erre nincs lehetőségük, jobb híján lyukat ütnek a falba és kivezetik rajta a kályhacsövet.

A cégvezető azt sem rejti véka alá, hogy elégedetlen a tüzifa-utánpótlással is, szerinte az erdészetek nem biztosítanak elég fát a fatelepeknek, és tart attól is, hogy ha a háború következtében rosszabbra fordulnak a dolgok, és akadozni kezd a gázellátás, akkor az erdészetek átállnak arra, hogy csak a lakosságot szolgálják ki tüzifával.