A home office miatt senki nem akar visszatérni az irodákba – mi lesz így az üzleti negyedekkel New Yorkban?

HR2022. júl. 22.B.F.

New York erőteljes hatást gyakorol világszerte a pénzügyekre, és számos világcég székhelyeként is szolgál. Komoly hatással lehet az üzleti negyedek működésére, hogy a szellemi dolgozók a home office lehetősége miatt még mindig nem tértek vissza az irodákba. Az Egyesült Államokban a felnőttek több mint a fele végez valamilyen távmunkát.

A COVID-19 világjárvány felforgatta az üzleti világot – beleértve azt az elképzelést is, hogy az dolgozóknak reggel 9-től délután 17:00 óráig az irodában kellene ülniük ahhoz, hogy termelékenyek legyenek.

Tíz amerikaiból közel hat dolgozik már otthonról

– derül ki a McKinsey & Company felméréséből.

New York bár talpra állt a világjárvány okozta nehézségek után, a turisták is kezdenek visszatérni, de a város szívében található üzleti negyedek továbbra is nehéz helyzetben vannak: a városban az irodák töredékében vannak csak dolgozók a hétköznapokban.

A New York-i irodák kihasználtsága mindössze 41,2 százalék volt idén június végén a Wall Street Journal adatai szerint.

Mindez komoly hatással lehet az üzleti negyedek működésére. Eric Adams, New York polgármestere elismerte, hogy a Nagy Almának „lehet, hogy nem lesz többé központi üzleti negyede”, mivel a szellemi dolgozók egyre inkább az otthoni munkavégzést preferálják – írja erről a NYpost.

Manhattan középső részét tartják az Egyesült Államok legnagyobb üzleti negyedének, Dél-Manhattan pedig a harmadik legnagyobb amerikai üzleti negyed, itt található a híres Wall Street is.

A polgármesteren kívül más amerikai politikusok is felszólították már a szellemi dolgozókat, hogy térjenek vissza az irodákba.

Szerintük a Midtown és Wall Street környékén az éttermek és egyéb szolgáltatók az ingázók nélkül akár meg is szűnhetnek.

New York polgármestere kiemelte:

nem mondhatjuk, hogy hétfőn azért nem megyünk be dolgozni, mert félünk a Covidtól, de hétvégén szórakozóhelyeken töltjük az időt.

A legnagyobb cégek vezetői közül sokan preferálják az irodai jelenlétet. A Google volt elnöke, Eric Schmidt például tradicionális nézeteket vall:

a 66 éves üzletember szerint a munkahelyen való munkavégzés az elmúlt évtizedekben már bebizonyította hatékonyságát.

Schmidt szerint a fiatalabb alkalmazottak, különösen a 25 és 35 év közöttiek egy irodai környezetben jobban fejleszthetik vezetési stílusukat, prezentációs készségeiket, élőben tapasztalhatják meg a megbeszélések csínját-bínját és azt is megtanulhatják, hogyan kell bánni a külső és belső versenytársakkal.