Az olaszok lépnek kapcsolatba a legtöbb emberrel – a koronavírus terjedésére ez is magyarázat lehet

Elemzések2020. márc. 25.Tudás.hu

Hogyan modellezhető egy vírus terjedése emberről emberre, ha nem tudjuk, ki hogyan mozog, milyen szokásai vannak, hogyan adja át másoknak a fertőzést? Egy brit kutatás még arra is választ adott, miért voltak az olaszok a legveszélyeztetettebbek.

Számtalan pandémia sújtotta már az emberiséget a pestistől kezdve a spanyolnátháig. Ahhoz, hogy meg tudják jósolni, milyen lesz egy járvány lefolyása, a kutatók különböző matematikai modellszámításokat alkalmaznak. Ezek az elméleti modellek minél több tényezőt igyekeznek belepakolni a képletbe, hogy a számítás a lehető legpontosabb legyen.

Ezeknek a számításoknak az egyik sarkalatos pontja a ma már végtelenségig ismételt R0 érték, az “alap reprodukciós szám”, az az érték, ami megmutatja, hogy átlagosan hány másik embert fertőz meg egy adott személy.

A Növekedés.hu társoldala, a Tudás.hu cikke egy olyan brit kutatás eredményeit ismerteti, amely szerint az olaszok lépnek kapcsolatba a legtöbb emberrel, a németek pedig a legkevesebbel. Ez az érintkezési gyakoriság esetleg közrejátszhat abban is, hogy Olaszországot sújtja leginkább a koronavírus.