Rengetegen halnak meg a saját házukban - Mit tegyünk, ha félrenyeltünk és egyedül vagyunk?

Elemzések2021. okt. 6.D.J.

A legtöbb balesetért otthon az esés, a mérgezés és a fulladás felel.

Amikor az autópályán százzal repesünk és valaki elénk vág, akkor talán épp nem gondolnánk, de a volán mögött ülve nagyobb biztonságban vagyunk mint a saját otthonunkban.

Tavaly például 423 végzetes kimenetelű közúti baleset volt. A halálos otthoni incidensek száma ennek majdnem a négyszerese: 2020-ban ez a mutató 1557-en állt. Különösen nagy a kontraszt, ha ezeket az adatokat a halálos munkahelyi balesetekhez mérjük.

A vállalatok óriási büntetéseket kaphatnak a nyakukba, ha az alkalmazottaknak a rossz munkahelyi körülmények miatt bajuk esik.

Nem csoda, hogy a rendszerváltás óta óriási javulás ment végbe: 1990-ben még 428 halálos munkahelyi baleset volt, míg tavaly már csak 64.

  2016 2018 2020
Halálos munkabalesetek száma 80 79 64
Halálos közúti közlekedési balesetek száma 607 633 423
Halálos otthoni balesetek száma 1704 1733 1557
Forrás: KSH

Ezen a felkavaró képen látható, hogy miként képes egyetlen szem mogyoró teljesen elzárni egy gyerek légcsövét.

Az otthoni baleseteket néha ilyen triviális semmiségek indítják be. Egy rossz lépés, egy félrenyelt élelmiszer vagy egy konnektor, ami nincs megfelelően telepítve.

A legnagyobb veszélyben a 65 év fölöttiek és a kisebb gyerekek vannak. Utóbbiaknál arra is vigyázni kell, hogy akár a kádba is belefulladhatnak. Mivel szeretnek mindent a szájukba venni, náluk a mérgezésnek is komoly kockázata van.

Ez akkora problémát jelent, hogy a Vienna Life Biztosító egyik korábbi felmérése szerint az esések után a mérgezések okozzák a legtöbb otthoni balesetet.

A rangsorban ezután az égés, a vágás és a fulladás szerepel.

Mivel arányaiban nagyobb az esély rá, hogy egy férfi kezd el barkácsolni, létrára mászni vagy olyasmit szerelni, amihez igazán nem is ért, ezért talán nem annyira meglepő, hogy az erősebbik nem tagjai gyakrabban sérülnek le otthon, mint a nők.

Az egyik legcsendesebb gyilkos az otthonunkban egyébként a szén-monoxid lehet. Néha elég egy rosszul karbantartott fűtőberendezés is ahhoz, hogy a káros gáz elkezdjen terjedni a levegőben. A szén-monoxid annyira halálos, hogy a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint

elég ha a lakásunk levegőjének 1,28 térfogatszázalékát eléri, már akkoris három percen belül halált okoz.

A katasztrófavédelem tűzoltóegységeit egyébként évente átlagosan 400 esetben riasztják szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő esethez.

Egyedül a fulladás ellen

Ha valaki félrenyeli a kajáját és elkezd fulladni, akkor mint az közismert, Heimlich-féle műfogást kell nála alkalmazni. Vagyis a fuldokló mögé állva átöleljük őt úgy hogy a szegycsont alatt kulcsoljuk össze a kezeinket és egy erős mozdulattal hátra-felfelé rántjuk a kezünket.

De mit teszünk, ha mi kezdünk el fulladni és nincs senki a közelben?

A tűzoltóként és rohammentőként dolgozó Jeff Rehman az alábbi videóban elmagyarázza, hogy ilyenkor szerinte mit kell tenni. Eszerint először a térdünkre és a kezeinkre kell támaszkodni aztán, szinte hozzá kell vágnunk magunkat a földhöz. Így a tüdőnkben lévő levegő kipréselheti a félrenyelt falatot.

A londoni Royal Brompton kórház kutatói szerint az is hatékony módszer lehet, ha magunkon hajtjuk végre a Heimlich-féle műfogást, úgy hogy a szegycsont alá helyezzük az egyik ökölbe szorított kezünket, amit a másikkal hirtelen fel-befelé rántunk.