Az új KATA szabályok jó pár ágazatot felbolygattak

Elemzések2021. ápr. 15.D.J.

Előfordulhat, hogy a katások száma azért nem csappant meg, mert sokan kijátsszák a mostani rendszert. A cégek például azzal kerülik meg a szabályokat, hogy papíron többkuncsaftos modellre váltanak át. Vagyis több helyre adnak számlát, még akkor is, ha a sokadik megbízó valójában nem is létezik - mondta a növekedés.hu-nak Ruszin Zsolt a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke.

A mostani válság alatt sok kisadózónak az új KATA-szabályokkal is meggyűlik a baja. Az érintettek körében egyebek mellett ott találjuk a grafikusokat, az informatikusokat, de jó pár építőipari és marketing céget is.

Januártól a kisadózók megbízóit évi 3 millió forint feletti kifizetés esetén 40 százalékos adó terheli.

„Sajnos borítékolható, hogy ezt a büntetőadót a megbízók sok esetben át fogják hárítani a katás vállalkozásokra. Ez a gyakorlat akár tömegesen is megjelenhet, pedig vélhetően nem ez volt a jogalkotó szándéka” - fogalmazott korábban a Minősített Könyvelők Egyesületének (MINKE) elnöke Harkai István, aki szerint a változások a fekete-, illetve a szürkegazdaságot erősíthetik.

Ahogy korábban írtuk: amikor újra beindul majd a turizmus, az idegenvezetők az egyik legnagyobb kárvallottjai lesznek az új helyzetnek.

Az idegenvezetők általában 2-3 cégnek dolgoznak folyamatosan. A legjobb teljesítményt nyújtó kollégák élvezik a megbízók bizalmát, és ők mindenképp el fogják érni a 3 millió forintos összeghatárt. […] A szigorítás azt eredményezheti, hogy visszaszorulnak a magyar irodák és idegenvezetők, és az adott munkákat a szomszédos országokból átjövő szolgáltatók fogják elvégezni. Erre már eddig is voltak példák

mondták el a növekedés.hu-nak a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségénél.

Az új Kata szabályozásra azért volt szükség, mert a nagyvállalatok egy része az utóbbi években Katába kényszerítette a dolgozóit, csak azért, hogy többet tudjon spórolni az alkalmazottakon. Csakhogy az új szabályozás nem csak az ügyeskedőket, hanem jópár jogkövető vállalkozást is kiszorított a Katázási formából. Gyakorlatilag mindenki rosszul járt, aki eddig egyetlen megbízónak nagy értékben számlázott.

A MINKE tavalyi számításai szerint a szigorítás körülbelül a kisadózók 38 százalékát érinti, úgyhogy csak a 8 százalékuk trükközik.

Az érintett ágazatok közt a hazai alkuszokat és a független biztosításközvetítőket is ott találjuk.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének az elnökségi tagja Sebestyén András elmondta: közel 25 ezer darab regisztrált biztosításközvetítőből cirka 6 ezer körüli tartozott a Kata hatálya alá 2020-ban. Ezen közvetítőknek csak egy része űzi az ipart főtevékenységként. 

Mint kiemelte: A biztosítási piac egyik nagy kihívása, hogy hogyan tudnak a közvetítői hálózatok fiatalodni. A magas szintű biztosítási kultúra kialakulóban van hazánkban, így kulcskérdés, hogy a munkaerőpiacra belépő fiatalokat hasonló gondolkodású közvetítők tudják megszólítani biztosítási igényeik lefedésére. A Kata adózási forma segítette a vállalkozó közvetítők elindulását.

Az új Kata szabályozás az évek óta fennálló és működő struktúrát kihívás elé állítja.

A mostani változás elsődleges célja az volt, hogy megszüntesse a bújtatott foglalkoztatást, de ez eddig sem volt jelen a közvetítők között, hiszen mindig is vállalkozói tevékenységként a közvetítői tevékenység sikerességétől függően keletkezett a bevételük.

Sebestyén András szerint a következő 2-3 évben az adóteher növekedése miatt kevesebb pénzt vihetnek haza a közvetítők, de ezzel majd csak 2022-ben fognak először szembesülni azok, akik elhagyták a Kata adózási formát, amikor a könyvelőjüktől megtudják, hogy mekkora adót kell befizetniük az előző év vállalkozói tevékenysége után. Ez lesz az első pont, ahol azok a közvetítők, akiknek csak Kata alatt érte meg dolgozniuk, elhagyhatják a szakmát. A cégvezetők pedig azzal nézhetnek szembe, hogy új közvetítőket nehezebben tudnak elindítani a pályán.

Összességében mindez lassíthatja a biztosítási kultúra fejlődését és az öngondoskodás erősödését

mondta el a szakember. Viszont sejthető, hogy jó pár ágazatban a katás adózási formából a többség majd csak akkor fog kilépni ha elkezd közeledni a 3 milliós határhoz.

A Magyar Nemzetnek Izer Norbert adóügyi államtitkár azt mondta, hogy nem lett igazuk azoknak, akik vészjósló fordulatot vizionáltak. Elmondása szerint november óta még nőtt is a katások száma.

Előfordulhat, hogy a váltási hullámra azért se került sor, mert sokan kijátsszák a rendszert

ezt már Ruszin Zsolt a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke mondta a növekedés.hu-nak. A cégek például azzal kerülik meg a szabályokat, hogy papíron többkuncsaftos modellre váltanak át. Vagyis figyelnek rá, hogy egyetlen megbízónál se menjenek 3 millió forint felé, és több helyre adnak számlát, még akkoris, ha a sokadik megbízó valójában nem is létezik, csak papíron. A NAV egyébként az anyavállalat kikapcsolását és a leányvállalatoknak való közvetlen számlázást teljesen jogszerűnek minősítette - árulta el a szakember.

A katás vállalkozások kapcsán friss fejlemény, hogy Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára nemrég elmondta: márciusra és áprilisra sem kell megfizetni a katát mintegy 120 ezer vállalkozásnak. Az adómentesség 10 milliárd forintot hagy az április elejéig zárva tartó üzleteknél, szolgáltatóknál, a vendéglátásban, a turizmusban, a szabadidő ágazatban tevékenykedő kisvállalkozásoknál. 

A két havi adómentesség a súlyos gondokkal küzdő ágazatokat érinti, mintegy 56 szakmát.