Az uniós átlag 67 százalékán élünk jelenleg

Elemzések2018. jan 7.Növekedés.hu

Magyarország felzárkózása gyorsult az utóbbi öt évben, de az egy főre jutó GDP-t nézve a visegrádi négyek közül Csehország és Szlovákia jobban áll, míg mi a lengyelekkel kerültünk körülbelül egy szintre. Egy évvel ezelőtt az uniós átlag 67,4 százalékánál tartottunk, tavaly pedig - mivel a hazai gazdaság 3,9 százalékkal bővült az uniós 2,3 százalékkal szemben - újabb lépést tettünk előre. Magyarországon a vásárlóerő-paritáson számolt egy főre jutó GDP az uniós átlag 67,4 százalékát érte el tavaly év elején, ami  azt jelenti, hogy a visegrádi négyek közül Lengyelországgal állunk közel azonos szinten.  Az egy évvel ezelőtti adatok alapján hazánk az uniós tagállamok rangsorában a 24. helyet foglalta el, helyezésünk nem változott az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A visegrádi országok közül Csehország a 15. Szlovákia a 19. a hazánkéhoz közel hasonló gazdasági fejlettségű Lengyelország a 22. rangsorban.  A GDP értéke hazánkban az uniós átlagnál sokkal nagyobb mértékben növekedett tavaly (3,9 százalék volt a hazai, 2,3 százalék az EU-é az előzetes becslések szerint), ezért bár friss adat még nem áll rendelkezésre 2017-ről, már biztosra vehető, hogy javítani tudtunk ezen a pozíción. Az uniós átlagot ugyanakkor a közép-magyarországi régió már elérte, miközben négy régió - Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl és Észak-Magyarország a legszegényebb uniós térségek között szerepel. Az EU tagállamai közül Lettország, Horvátország, Románia és Bulgária felzárkózása áll a magyarnál alacsonyabb szinten. A balti országok 2012-ben hagyták le a régiós átlagot, mivel a jó válságkezelés hatására gyorsult a felzárkózásuk üteme. Magyarországon a háztartások egy főre jutó fogyasztása egy évvel ezelőtt az uniós átlag 62,6 százalékát érte el, ami megegyezik az egy évvel korábbival, a KSH friss kimutatása szerint. Ezzel a teljesítménnyel Romániát, Horvátországot és Bulgáriát előztük meg. A visegrádi országok közül Csehország és Lengyelország helyzete viszont ezen a téren romlott, de összességében az egy főre jutó fogyasztás mindhárom országban nagyobb volt, mint hazánkban. A KSH tanulmányt ITT találja.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.