Ázsiától Afrikáig: hol a legnehezebb egészségesen étkezni?
ElemzésekVilágszerte több mint 2,6 milliárd ember nem engedheti meg magának a megfelelő minőségű táplálkozást. A probléma főleg Afrikában és Ázsiában a legsúlyosabb, de még Európában is millióknak okoz gondot az egészséges táplálkozás megoldása.
Míg Európában egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészséges és fenntartható életmód, addig sokaknak még az egészséges étkezés is kihívást jelent. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint
világszerte több mint 2,6 milliárd ember - vagyis a népesség csaknem egyharmada - küzd ezzel a problémával.
A FAO meghatározása szerint az egészséges étrend napi 2330 kcal-t biztosít, megfelelő arányban a következő hat nagy élelmiszercsoportból:
- keményítőben gazdag alapélelmiszerek (például rizs, burgonya),
- zöldségek,
- gyümölcsök,
- állati eredetű élelmiszerek (például hús, tejtermékek, tojás),
- olajok és zsírok,
- hüvelyesek, diófélék és magvak.
Hol a legrosszabb a helyzet?
Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy az egyes régiókban hány ember és a népesség mekkora aránya nem tudja megfizetni az egészséges étrendet:
|
Régió |
Nem engedheti meg magának az egészséges étkezést |
Arány |
|
Ázsia |
1 350 000 000 |
28,1% |
|
Szubszaharai Afrika |
896 500 000 |
72,1% |
|
Latin-Amerika |
159 400 000 |
26,1% |
|
Észak-Afrika |
112 400 000 |
41,3% |
|
Európa |
39 400 000 |
5,3% |
|
Karib-térség |
22 500 000 |
50,1% |
|
Észak-Amerika |
16 700 000 |
4,3% |
|
Óceánia |
9 000 000 |
19,6% |
|
Világ összesen |
2 600 000 000 |
31,9% |
Forrás: FAO, Visual Capitalist
Ázsiában él a legtöbb olyan ember, aki nem engedheti meg magának az egészséges étrendet: számuk 1,35 milliárd fő. Ez annak ellenére van így, hogy a lakosság viszonylag kis része, mindössze 28,1 százaléka nem tud egészségesen étkezni. A magas szám elsősorban Ázsia hatalmas népességéből adódik.
Viszont a legnehezebb helyzetben arányaiban Szubszaharai Afrika van: a lakosság 72,1 százaléka (közel 900 millió ember) nem tudja megfizetni az egészséges étrend költségét.
Latin-Amerikában is jelentős az érintettek száma: 159,4 millió fő, amely a lakosság körülbelül 26 százaléka.
Európában (39,4 millió) és Észak-Amerikában (16,7 millió) jóval alacsonyabbak ezek az értékek, de még így is milliók élnek táplálkozási szempontból kiszolgáltatott helyzetben, annak ellenére, hogy az átlagjövedelmek itt magasabbak.
Az egészséges étrend árának alakulása
Az egészséges étrend átlagos költsége kulcsfontosságú tényező, amely régiónként jelentősen eltér.
A listát a Karib-térség vezeti: az egészséges étrend napi költsége átlagosan 5,48 dollár (nagyjából 1839 forint), amelyet Latin-Amerika követ 4,87 dollárral (körülbelül 1634 forinttal).
A magasabb árak valószínűleg többek között annak tudhatók be, hogy ezekben a térségekben jobban függenek az importtól.
Szubszaharai Afrikában ugyan alacsonyabb az egészséges étrend napi költsége (4,37 dollár, nagyjából 1466 forint), mégis itt él arányaiban a legtöbb olyan ember, aki nem tudja megfizetni.
Észak-Amerikában, Európában és Óceániában a legalacsonyabbak a költségek (3,85-4,03 dollár, azaz megközelítőleg 1292 és 1352 forint közötti összeg), és ezekben a régiókban a legalacsonyabb azok aránya is, akik nem engedhetik meg maguknak az egészséges étrendet.
