Balog Ádám: Sikeresen lezárult az MKB Bank szerkezetátalakítása

Elemzések2020. jún. 15.Harsányi Péter

Lezárult az MKB Csoport 2016. január 1. és 2019. december 31. közötti restrukturálási folyamata. Az MKB Bank szerkezetátalakítása, a nem központi tevékenységek leválasztása, a leányvállalatok egyszerűsítése és a hatékony költségkontroll egyaránt hozzájárult a bank életképességének és profitabilitásának helyreállításához. Az MKB Pénzügyi Csoport sikere az európai kereskedelmi bankok között is egyedülálló teljesítmény.

Az MKB Bank az elmúlt időszakban sikeresen megfelelt a három legnagyobb kihívásnak, úgymint a kockázatokkal súlyozott eszközök rendbe tételének, a mérlegfőösszegcsökkentést érintő limitek betartásának és a költség/bevétel mutató 52 százalék alá történő leszorításának.

A menedzsment emellett sikeresen 1830 milliárd forint alá csökkentette a költségeket 2019 végére, a korábbi vállalásoknak megfelelően.

Fontos megemlíteni, hogy a vállalásokat annak ellenére is sikeresen teljesítette a vezetőség, hogy a BUBOR kamatlábak és ezáltal a banki kamatmarzsok időközben számottevően csökkentek.

A szanálási eljárás indulásakor az MKB Bank vállalta az átfogó Szerkezetátalakítási Terv végrehajtását, az állami támogatásból eredő versenytorzító hatások korlátozását, valamint a hosszú távú életképesség biztosítását célzó kötelezettségvállalási keretrendszer teljesítését.

A vállalt kötelezettségek folyamatos teljesítésével párhuzamosan az MKB Pénzügyi Csoport egyebek mellett megerősítette kockázatkezelését, fokozta eredménytermelő képességét, költséghatékonyabbá tette szervezetét és fiókhálózatát, új digitális stratégiát alkotott és hajt végre, továbbá a részvényei bevezetésre kerültek a Budapesti Értéktőzsdére.

A prudensen működő, kiemelkedő tőke- és likviditási tartalékokkal rendelkező, válságálló intézménnyé fejlesztett MKB Bank évről évre javuló teljesítményt mutatva, rekordnyereséggel zárta a 2019-es évet.

Dr. Balog Ádám, MKB Bank Elnök-vezérigazgatója kifejtette:

Öt évvel ezelőtt azzal a felkéréssel kerültem az MKB Bank élére, hogy tegyük rendbe az egyik legpatinásabb magyar bank működését. Hosszú, nagyon küzdelmes – és most már végre kimondható: sikeres – időszakon vagyunk túl. Minden nehézsége ellenére mondhatom, hogy szakmailag páratlan teljesítmény, emberileg szép próbatétel volt. Tisztelet és köszönet jár mindenkinek, aki részt vett a munkában.

Nyemcsok János EU vállalások teljesítéséért felelős vezérigazgató-helyettes rávilágított:

Az MKB Pénzügyi Csoport a kötelezettségvállalásokat és a restrukturálási célokat fegyelmezetten, a megváltozott makrogazdasági körülmények hatásait megfelelően ellensúlyozva, eredményesen teljesítette, ennek eredményeként visszatért az eredményes, profittermelő, erős piaci szereplők közé.

Korábban a fő problémát az óriási nem-teljesítő hitelállomány okozta. Többek között emiatt kellett csökkenteni a mérlegfőösszeget és a fiókszámot, illetve versenyképessé tenni a bankot és megerősíteni annak tőkehelyzetét.

A bank még 2014-ben jelentős vállalati és privátbankári ügyfélkörrel rendelkezett, amit sikeresen megtartott, sőt tovább bővített a későbbiekben.

2016-ban már nyereségessé vált az MKB Bank. 2018-ban pedig a fiókbezárásokkal volt biztosítható a korábban vállalt alacsonyabb költségszint.

Nagy eredménynek tekinthető, hogy 2018 nyarán bevezetésre került az új alaprendszer a bankon belül.