Brutális visszaesést, majd gyors visszapattanást jósol a Goldman Sachs

Elemzések2020. ápr 2.Növekedés.hu

A Goldman Sachs elemzői 35-40 százalékos visszaesésre számít az amerikai és az európai gazdaságban a második negyedévben. Ezután azonban közel 20 százalékos korrekció jöhet.

A koronavírus-járvány miatt már az Egyesült Államokban is leállt a termelés és szolgáltatások egy része. Számos város és állam teljesen le van zárva, mivel úgy tűnik, a teljes elkülönítés segít csak lassítani a vírus terjedését. Mivel az emberek már nem hagyják el otthonukat, nem járnak éttermekbe, moziba vagy bevásárlóközpontokba, egyes ágazatok szinte egyik napról a másikra bevétel nélkül maradtak.

Goldman Sachs elemzői legfrissebb előrejelzésükben úgy vélik, hogy a második negyedéves amerikai GDP akár 35 százalékkal is eshet éves szinten, az európai pedig 40 százalékkal zuhanhat. A harmadik negyedévben azonban már 19 százalékos növekedéssel kalkulálnak negyedéves összehasonlításban.

Az amerikai pénzügyi intézet közgazdászainak becslései szerint az országban a március 21-i hétvégére 2 millió ember veszítette el az állását, és ez még csak a példátlan munkaerőválság kezdete. A Job Quality Index (JQI) elemzéséből az is kiderül, hogy több mint 37 millió, leginkább az alacsony bérezésű kategóriából való munkahely lehet veszélyben a koronavírus-járvány miatt.

A Goldman Sachs szerint a munkanélküliségi ráta 15 százalék körül tetőzhet.

Amint az alábbi ábra is mutatja, a vendéglátóipar van a legrosszabb helyzetben: 10 millió munkahely van veszélyben a járvány miatt. A kiskereskedelem és a turizmus is súlyosan érintett: előbbinél 7,7, utóbbinál 5,1 millió munkahely forog kockán.

A legsúlyosabban érintett ágazatok a vendéglátóipar, a kiskereskedelem és a turizmuson kívül még a támogató szolgáltatások, oktatás, autóiparon belül a karbantartás, alkatrész-eladás, kereskedés és az ingatlanpiac.