Budapest nagy bajban van

Elemzések2021. nov. 23.D.J.

Évekbe telhet, mire a főváros turizmusa helyreáll. Nagyon lassú és törékeny lehet a kilábalás a budapesti szállodaiparban.

Olyan sebeket ejtett a munkaerőpiacon a járvány, amelyek nehezen fognak begyógyulni. Ez különösen igaz a vendéglátóiparra.

Érthető okokból a potenciális munkaerő bizalma az ágazatban az elmúlt másfél év során alaposan megrendült és ennek hosszútávon is negatív hatásai lehetnek. Ráadásul a piaci környezet is folyamatosan változott.

Voltak olyan időszakok a bezárások során, amikor nem tudtunk elegendő munkát biztosítani a meglévő munkatársainknak és volt olyan is, amikor a Danubius Hotels összes dolgozója is kevésnek bizonyult volna ahhoz, hogy a hirtelen megnövekedett kereslet következtében a sok vendéget a jól megszokott magas színvonalon ki tudjuk szolgálni.

mondta el a növekedés.hu-nak Gál Judit, a Danubius Hotels marketing és kommunikációs igazgatója. Mint elárulta: ezek a szélsőséges helyzetek akár fél éven belül többször is váltani tudták egymást, amit nagyon nehéz volt kezelni. „Munkatársaink rugalmasságának és a rendkívüli összefogásnak köszönhetően a legnehezebb időszakot talán átvészeltük. Az állandósuló munkaerőhiány viszont jó eséllyel még sokáig velünk marad” - mondta el Gál Judit.

Budapesten elhúzódó lábra állás, vidéken szárnyalás

A fővárosi szállodák már hosszú ideje roppant mód függnek a külföldi vendégforgalomtól. Ez egy több évtizedes probléma. A járvány előtt sokkal rosszabb volt a belföldi-külföldi arány, mint például Bécs vagy Prága esetében. Mindez persze addig nem jelentett gondot, amíg nem jöttek az utazási korlátozások, amelyek térdre kényszerítették a budapesti turizmust.

De az éledezés jelei így is látszanak már. A Danubiusnál elmondták: július vége óta megindult a növekedés. Hetente korrigálják felfelé az előrejelzéseiket, bár továbbra is sokkal nehezebb a helyzet, mint vidéken.

A lassú, törékeny kilábalás jelei már mutatkoznak, de még legalább 2-3 évre szükség lesz, míg a forgalmi teljesítmény meg tudja közelíteni a járvány előtti szintet.

Közben nyáron a fővároson túl a vendéglátás szárnyalt.

Vidéki wellness és resort szállodáink rekord nyári főszezont tudhatnak maguk mögött. A balatoni szezon véget ért, büki wellness szállodánkban viszont továbbra is ígéretes a foglalási kedv.

A Danubiusnál hozzátették, hogy ez persze nem azt jelenti, hogy az év egészét tekintve elégedettek lehetnek, hiszen az év eleji 5 hónapos bezárás komolyan megtépázta az éves eredményeiket még ezekben a szállodákban is.

Mindenesetre az őszi szünet is erős volt és egyelőre a karácsonyi ünnepek foglaltsága is bíztató.

Összességében a 70 százalék körüli havi foglaltságok reméljük, tarthatóak lesznek.

Vidéken a Hunguest Hotels is kiváló nyári adatokról számolt be a növekedés.hu-nak:

Gyulára visszatértek a romániai vendégek, Hajdúszoboszlóra újra megérkeztek a németek, míg Bükfürdőn és Zalakaroson a cseh vendégek élvezhetik újra szállodáink kényelmét, ez mindenképpen előrelépést jelent a 2020-as állapothoz képest.

Töretlen volt a vendégek érdeklődése a szeptemberi-októberi időpontok iránt is. A nyári forgalom őszre is tolódott, olyan nagy volt az utazás iránti vágy az emberekben.

Akár csak a Danubiusnál az új járvány-hullám a Hunguestnél se törte le az előfoglalási számokat.

Az év vége mindig kiemelt időszaknak számít a vállalati évzáró rendezvények, a karácsonyi és a szilveszteri programok miatt. Egyelőre a 2020-at megelőző évekhez hasonlóan alakul az érdeklődés a vendégeink részéről. Ezt természetesen bármikor befolyásolhatja a járványügyi helyzet súlyosbodása és az esetlegesen ezzel párhuzamosan meghozott veszélyhelyzeti korlátozó intézkedések.