Danubius, Marriott: Budapest elesett - 95 százalékos a visszesés

Elemzések2020. nov. 19.Harsányi Péter

Jövőre átmeneti év várható a hoteleknél, szolid, de fenntartható növekedésre 2022-től, vagy pesszimistább forgatókönyv szerint csak 2023-24-től lehet számítani - mondták el a növekedés.hu-nak a Danubius és a Marriott szállodaláncok képviselői.

Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója elmondta, nyáron még bizakodóak voltak a szeptemberi foglaltságot illetően, több fővárosi szállodájuk nyitását tervezték.

A váratlan határzár hírére azonban a foglaltság drasztikusan zuhanni kezdett. Szeptemberben országosan a teljes kapacitásuk 14, míg októberben 17 százalékát sikerült értékesíteniük.

Utóbbinál az őszi szünet volt az, ami segített a foglalások számának növekedésében.  A járványhelyzet romlása és a szigorító intézkedések hatására a november újabb, nem várt kényszerű szállodazárásokat hozott.

Parti János, a Marriott értékesítési és marketing igazgatója szerint drasztikus forgalom visszaesés tapasztalható az egész budapesti ötcsillagos szállodai szegmensben ahol a szokásos forgalom 95 százaléka eltűnt. A Marriott foglaltsága picivel magasabb volt, mint a többi 5 csillagos szállodáé.

A budapesti 5 csillagos szállodák átlagosan 5 százalék körüli kihasználtság mellett működtek az elmúlt hónapokban. Ehhez képest némileg kedvezőbb számokat produkált a Marriott, melynél nagyságrendileg 10-15 százalékos volt a kihasználtság. A számok tragikusak – tette hozzá Parit János.

A szintén ötcsillagos színvonalú Millennium Court belvárosi apartmanház és a négy csillagos színvonalú Courtyard szálloda esetében még ennél is rosszabb a helyzet Parti elmondása alapján.

Régiók és szállodakategóriák iránti kereslet

Kovács Balázs szerint a tavaszi járványidőszak után nyáron csak a belföldi turizmus indult be igazán, a balatoni, vidéki családi és wellness szállodák piacán. A budapesti, 90 százalékban külföldi turistákat fogadó szállodáik többsége április óta zárva tart.

Az 5 csillagos szobák iránt csak minimális keresletet tapasztalt, tapasztal Parti János. A 4 csillagos szállodák még ennél is nehezebb helyzetben vannak, mert náluk több szoba foglalható, mint az 5 csillagos kategóriában, és emiatt több versenytárs osztozik egy minimális volumenen.

Új korlátozó intézkedések, kieső rendezvények és a szállodák eredménye

Alapvetően az eredmények értékelésénél és a tervezésnél azzal számol a Danubius Hotels vezérigazgatója, hogy 2019-hez képest több mint 70 százalékkal is alacsonyabb lehet az idei éves bevételük. Lehet, hogy ez a szám is alulbecsült érték.

Az év utolsó két hónapja hagyományosan nagyon keresett, de jelenleg nem látja Kovács Balázs a decemberi 10-e utáni lehetőségeket.

Az őszi időszak a nagy rendezvények, konferenciák időszaka, rengeteg érdeklődőt csábítva Budapestre. Az év vége pedig hagyományosan a céges karácsonyi, évzáró események ideje. Ezek most sajnos mind elmaradnak.

A rendezvényeket méretüktől és jellegüktől függően egy hosszabb szervezési, előkészítési időszak előzi meg. Ez egy kisebb rendezvény esetén is akár hónapokat, egy nagy nemzetközi találkozó esetén akár egy évet is jelenthet. A jelenlegi, kiszámíthatatlan helyzetben senki nem mer tervezni, így a rendezvények elmaradása és az ebből származó súlyos árbevétel kiesés várhatóan hosszabb ideig lesz jelen - világított rá Kovács Balázs.

A szállodák már hónapok óta üzemi veszteséggel működnek – fejtette ki a Marriott értékesítési és marketing igazgatója. Az új korlátozó intézkedések miatt még a rendezvényforgalom is el fog tűnni, mely normális körülmények között az árbevétel egyharmadáért felelős. Ez egy rendkívül fájó fejlemény.

Ugyan a szállodák próbálkoznak kiszállításokkal, illetve olyan programokkal, melyek egy minimális éttermi bevételt generálnak, de valószínűsíthetőleg ez nem fogja javítani nagyságrendileg a profitabilitást.

Elbocsátások

A Danubius Hotels nem készül elbocsátásokra, de nagyon várják a további kormányzati támogatásokat.

Kovács Balázs elmondása alapján látni kell, hogy a járvány első szakaszában, tavasszal adott munkabértámogatások csak egy 3 hónapos időtávra nyújtottak segítséget. A turizmus problémái pedig nem oldódtak meg azóta sem.

Ezért lenne fontos, hogy ezeket a támogatásokat újból elindítsák és kibővítsék, hogy aki eddig túlélt, az a jövőben se dőljön be, és ne kelljen elküldenie az alkalmazottait. A jelenleg felkínált támogatás egy átmeneti eszköz lehet a túlélésre, de megoldásnak semmiképp sem nevezhető.

Parti jános rámutatott, kisebb mértékű elbocsátások ugyan voltak, de a Marriott nagyon lojális a munkavállalóival, a menedzsment mindent megtesz, hogy ne kelljen további drasztikus lépéseket véghezvinni.

A járvány ideje alatt időszakosan éltek a részmunkaidős foglalkoztatás eszközével az üzletmenet függvényében, folyamatos munkavállalói egyeztetés mellett. Sok múlik ugyanakkor a járványhelyzet alakulásán és az új kormányzati intézkedéseken.

Milyen állami intézkedések nyújthatnák a legnagyobb segítséget?

A szomszédos országokban látni jó példákat, mint például a tavalyi foglaltság alapján történő szobaárbevétel kompenzálás.

Valós, azonnali segítséget a munkabért támogató intézkedések jelentenének. Az éttermeknek megítélt, 30 napra szóló 50 százalékos bértámogatás és a járulékkedvezmény megfelelő eszköz lehetne a szállodák számára is a túléléshez. A 30 napos határidő meghosszabbítása pedig segítség lehetne az előttünk álló nehéz hónapokra és a kilábalás időszakára is – tette hozzá Kovács Balázs.

A Marriott folyamatosan egyeztet a Magyar Szállodaszövetséggel és rajtuk keresztül juttatja el az észrevételeit, javaslatait a kormány számára. Alapvetően minden olyan támogató intézkedés, adócsökkentés, munkabér támogatás üdvözlendő, ami csökkenti az üzemi veszteséget.

Külföldi turizmus helyreállása

Kovács szerint ebből a helyzetből nem lehet gyorsan felállni, főként, hogy jelenleg nem lehet kiszámítani, meddig tart ez az állapot. Nem realitás, hogy 2021 közepe, harmadik negyedéve előtt komoly üzleti kilátások legyenek.

2021-re átmeneti évet vár Kovács Balázs, míg szolid, de fenntartható növekedésre 2022-től, vagy pesszimistább forgatókönyv szerint csak 2023-24-től lehet számítani. 

A fővárosi szállodák nagy vesztesei a járványnak, hiszen a budapesti szállodák főként a nemzetközi turizmusra és konferencia-rendezvényturizmusra épülnek, amely szinte teljesen visszaesett.

Az európai nagyvárosok összevetésében Budapesten az egyik legalacsonyabb a belföldi vendégek aránya, így a külföldi vendégek nélkül nem tudnak a budapesti szállodák megélni.

Az egész jövő év egy átmeneti időszak lesz Parti szerint, aki 2021 harmadik negyedévétől várja a helyreállási folyamat kezdetét. 2022 már normálizálódó év lehet, és valójában 2023-ban érhetünk újra a 2019-es szint közelébe.

Mekkora segítséget nyújtanak az új kormányzati intézkedések?

A Danubius Hotels egyetért és együttműködik a járvány visszaszorítása érdekében hozott szigorításokkal. Sőt a Danubius mindig is elöl járt ebben: ilyen például az a Biztos Pihenés protokoll, amelyet saját hatáskörben már tavasszal meghozott a szállodalánc.

Ugyanakkor a szakmai párbeszéd nélkül meghozott, másnaptól, kvázi azonnal hatályos rendelet, a félreérthetően megfogalmazott jogszabályok nehéz helyzetbe hozzák a felelősségteljes vezetőt.

Bár sokan most azt gondolják, a turizmus megint sok pénzt kap, valójában nem ez a helyzet.

Tavasz óta ultra last minute (pár nappal utazás előtti) foglalások vannak, ha vannak egyáltalán, ennél előrébb jelenleg senki sem tervez.

Így a visszatérítés alapjául szolgáló 30 napos időtávban, a várható bevétel 80 százaléka elenyésző összeget jelent - mondta Kovács Balázs.