Döntött Magyarországról a hitelminősítő

Elemzések2024. ápr. 27.F. P.

Péntek este megerősítette az S&P a magyar adósbesorolást, és részletesen indokolta döntését, elemezve a fontosabb makrogazdasági folyamatokat.

Az S&P Global Ratings megerősítette Magyarország BBB- adósbesorolását, stabil kilátás mellett. A stabil kilátás azt jelzi, hogy az alacsony szinten stabilizálódó infláció és a csökkenő kamatok lehetővé teszik, hogy a kormány középtávon leszorítsa az államháztartási hiányt a GDP százalékában mérve.

Javuló infláció és fizetési mérleg, magas költségvetési hiány

Idén arra számítanak, hogy a még magas kamatköltségek, a szerény áfabevételek és egyéb tényezők nehezítik az ország költségvetési helyzetét. Jövőre ugyanakkor már érdemi gazdasági növekedés és alacsonyabb kamatok mellett 4 százalékra vagy az alá csökkenhet a GDP-arányos államháztartási hiány, megteremtve a további csökkenés lehetőségét.

Ami már eddig pozitívum volt, az a fizetési mérleg pluszba fordulása és a csökkenő infláció, ami

lehetővé tette a az MNB számára a kamatcsökkentésseket és a monetáris politika normalizációját.

Negatív és pozitív forgatókönyv

Felvázoltak egy negatív forgatókönyvet, amikor rontani kellene a besorolást, ennek feltételei: ha a költségvetési hiány magasabb lenne, mint amire számítanak, ha gyengébb lenne a gazdasági növekedés, vagy ha jelentősen visszavágnák az uniós forrásokat.

Javítanák a besorolást, ha jelentősen javulna a költségvetési helyzet, amellett erősen csökkennének a külső kockázatok.

Növekedési, és államadósság várakozások

Idén a hitelminősítő 2,2 százalékos gazdasági növekedést prognosztizál a belső kereslet javulásával, amit a reálbérek növekedése erősítene. Középtávon az elektromos autó és akkumulátorgyártási beruházások termelésbe állása jelentheti a húzóerőt,

a következő három év átlagában 2,8 százalékos növekedést biztosítva. 

A GDP-arányos államadósság esetében enyhe növekedésre számítanak, 72,5 százalék lehet 2027-ben.