Az európai dizájnfővárosokat célozza meg a magyar moduláris okoslámpa

Tech2019. aug. 5.Növekedés.hu

Már decemberben megjelenhet a piacon az a mágneses, moduláris okoslámpa-család, amely az idei MVM EDISON startup verseny egyik győztes fejlesztésének bizonyult két másik innovatív ötlet mellett. A Magnelit névre hallgató dizájnlámpa megálmodójával, Kismartoni Zsolttal arról beszélgettünk, hogy a másfél éve megfogant ötlettől két társával együtt miként jutottak el odáig, hogy az év végére már a kisszériás sorozatgyártás elindítását tervezik.

Mindig is érdekelt a világítás, úgy másfél éve pedig azon kezdtem el gondolkodni, hogy milyen jó lenne egy olyan lámpát megalkotni, amely különböző, szabadon variálható modulokból áll, így ugyanaz a fényforrás eltérő funkciót, formát tölthet be. Miközben azon törtem a fejem, hogy az egyes modulokat miként lehetne összekötni, egyszer csak eszembe jutott, hogy mágnessel kellene ezt megoldani

– meséli Kismartoni Zsolt, miként pattant ki a fejéből a mágneses moduláris lámpa ötlete. Az első prototípus két fadarabból állt, amelyet mágnesekkel kötött össze.

Azt vettem észre, hogy a mágnes teljesen jól összetartja a két fadarabot. Amikor barátok jöttek át hozzám, azt láttam, hogy egymás kezéből veszik ki, és nagyon tetszik nekik. Ezután kezdtem el komolyabban foglalkozni az ötlettel.

Lehet álló, függő vagy fali is

A kezdeti prototípus aztán igen hamar jelentős fejlődésen esett át, a mágnesesség révén szerelés nélkül variálható moduloknak köszönhetően így egy függőlámpa könnyedén álló vagy akár fali lámpává alakítható át úgy, hogy közben annak kinézete is szabadon variálható. A Magnelit megoldása ugyanis két elemből, az energiát biztosító base station modulból, illetve az arra csatlakozó előlapból (a tényleges fényforrásból) áll. A base station változtatása révén lehet meghatározni, hogy a fényforrás álló, függő vagy fali lámpa legyen-e. Az előlapokkal pedig a lámpa kinézetét, formáját lehet variálni. 

Elrejtheti a routert vagy a CO-mérőt is

Emellett okos funkciókkal ellátott előlap is kialakítható, így a lámpa mobil eszközzel vagy egy okosotthon részeként hanggal ki- és bekapcsolható, időzíthető. Az okos világítási modul révén a fényerőt, valamint beprogramozott világítási sémákat, hangulatfényeket is be lehet állítani, valamint a lámpa óraként, ébresztőként is használható. Az egyedi igényeket kiszolgálva készülhet fából, kőből, fémből, vagy textilből. A tervek szerint olyan nem túl esztétikus, de egy lakásban fontos funkciót betöltő eszközök, mint a wi-fi router vagy a szénmonoxidmérő elrejtésére is alkalmas lesz. 

A startup versenyen bővült 3 fősre a csapat 

Kismartoni Zsolthoz előbb Pánczél Patrícia, majd később Berger Dániel csatlakozott a Magnelit csapatában. Mindhárman szabadidejükben, a „rendes” állásuk mellett foglalkoznak a startup vállalkozással. Zsolt online sales és marketing területen dolgozik, munkái közül kiemelhető, hogy részt vett a Facebook média hazai bevezetésében. Patrícia projektmenedzser, míg Dániel webfejlesztéssel, dizájnnal foglalkozik. A Magneliten belüli szerepek ennek megfelelően vannak leosztva: Zsolt felel a termékfejlesztésért, értékesítésért, marketingért, Patrícia a gyártásért, beszerzésért, projektmenedzselésért, míg Dániel a Magnelit „vizuális varázslója”. 

A csapat valójában az MVM EDISON startup versenynek köszönhetően bővült ki Dániellel. A verseny május végi fináléjába jutott nyolc csapat ugyanis a döntőre való felkészülés keretében részt vett egy nyolchetes képzési programban, amely során Zsolt és Patrícia számára egyértelművé vált, hogy a webfejlesztés, webdizájn terén erősíteniük kell csapatukat. „Ahogy a képzés során egyre jobban kikristályosodott az ötletünk, kiderült ez a szaktudás még hiányzik a csapatunkból. Danit régről ismertem, így megkerestem, és a képzés során csatlakozott is hozzánk” – mondta Zsolt. „A nagyon jól felépített, gyakorlatias képzésnek köszönhető az is, hogy több fejünk felett lebegő kérdésre kaptunk válaszokat, jobban kikristályosodott a termékünk, és további okos funkciókkal bővült a lámpacsaládunk” – tette hozzá.

Még idén kezdődhet a gyártás

A verseny győzteseként a startup lehetőséget kapott arra, hogy akár 50 millió forint értékű magvető befektetést nyerjen el. Ezzel kapcsolatban Zsolt elmondta: már elindultak az egyeztetések a befektetési lehetőségről. „Mindenképpen szeretnénk még az idei évben elindítani a kisszériás sorozatgyártást, és kilépni a piacra, hiszen nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a szakmai közönségtől, így például belső építészektől, lakberendezőktől” – tette hozzá.

80 ezertől indulhat az ára

Termékeiket online csatornákon keresztül értékesítik majd, így már ősszel élesíteni szeretnék saját webshopjukat, amely egy olyan konfigurátorral is rendelkezni fog, amelyen a megrendelők a különböző modulokból össze tudják válogatni a saját, egyedi lámpájukat. „Nemcsak egy lámpát, hanem egy életérzést is szeretnénk nyújtani a vásárlóinknak, aminek részeként mindenki a saját maga ízlésére formálhatja a lámpát” – jegyezte meg. A prémium dizájnterméknek számító lámpák árával kapcsolatban annyit árult el, hogy az várhatóan 80 ezer forintnál kezdődik majd.

A webshopjuk csak angol nyelven lesz elérhető, mivel elsősorban a nemzetközi – eleinte az európai, majd az amerikai – piacot célozzák meg. Jövőre itthon és az európai dizájn fővárosokban (Párizs, London, Malmö, Koppenhága stb.) szeretnének megjelenni, majd két év múlva Amerikát is célba vennék.

Irodaházakban is kelendő lehet 

Reményeik szerint a moduláris okoslámpák az otthoni használat mellett az irodaházak piacán is megjelenhetnek. Elterjedésüket az épületek üzemeltetését támogató okos megoldások (property technology - proptech) térnyerése is segítheti. Júniusban részt is vettek az ingatlan.com által megszervezett PropTech Hackathonon, az ingatlanpiachoz kapcsolódó digitális fejlesztéseket, új technológiákat bemutató rendezvényen. „Az okos funkciókkal felszerelt lámpánk tökéletesen tud majd működni egy irodaházban is. Az okos platformokkal kommunikálni képes lámpánk biztosítani tudja majd többek között azt, hogy ha az utolsó ember is elhagyja az adott irodahelységet, akkor az összes lámpa lekapcsolódjon” – említette példaként, hogy megoldásuk miként illeszthető az okos épületirányítási rendszerekhez.