Egy magyaré a világ legnépszerűbb szexchat oldala, napi egymillió dollárt termel

Elemzések2019. aug. 3.Devecsai János

A Gattyán Györgyhöz köthető LiveJasmin naponta mintegy 1 millió dollárt termel. Valószínűleg nem túlzás kijelenteni, hogy a magyar milliárdosok közül Gattyán rendelkezik a legjövedelmezőbb vállalkozással.

A LiveJasmine.com nevű internetes szexoldalt naponta 35-40 millió ember keresi fel. Többen kíváncsiak rá, mint az eBay-ra, a CNN.com-ra vagy az egyik legsikeresebb webáruházra a kínai AliExpress-re. Az Alexa adatai szerint ez a világ 30-dik legnépszerűbb oldala.

A LiveJasmin az alapítóját Gattyán Györgyöt milliárdossá tette. A Napi.hu szerkesztésében készült "A 100 leggazdagabb" című kiadvány szerint az üzletember a maga 280 milliárd forintos vagyonával, Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc után itthon a harmadik leggazdagabb embernek számít.

Gattyánnak ez a bravúr úgy sikerült, hogy saját bevallása szerint sose értett a számítástechnikához. Még csak nem is aranykanállal a szájában jött a világra. Apja eredeti szakmája kőműves volt. A családját építőipari vállalkozóként tartotta el. Gyerekkorában szűkösen éltek. Miután a Semmelweis Egyetem Testnevelési Karát elvégezte egy sor különféle szakmában kipróbálta magát.

Volt biztosítási ügynök, egy időben pedig hangmérnőkként a televízióban is dolgozott, például a TeleSport és a Napkelte műsorain.

Komolyabb összegeket viszont akkor kezdett keresni, amikor a 90-es években belevágott az autókereskedésbe. Főleg használt Skodákon adott túl.

Ám az autóértékesítés sem volt elég ahhoz, hogy hosszútávra tudjon tervezni. Gattyán korábban azt mondta: a kiutat egy sajátos személyiségfejlesztő tréningben az EOS-ban (Expert-Operator System) találta meg. Az EOS eredete körül sok a kérdőjel, de annyi bizonyos, hogy Oroszországból származik és az alapjait Borisz Zolotov tette le. Róla és követőiről rengeteg színes bulvár cikk jelent meg.

Egy londoni katolikus lap például azt állította, hogy a szekta résztvevői telepátiát használnak és az ördöggel cimborálnak.

Zolotov később összeismerkedett Lengyel Sándorral, aki Gattyán középiskolai barátja volt. A későbbi milliárdos üzletember így került közel az EOS-hoz.

Állítólag a LiveJasmin.com megalapítása előtt a tréningek segítettek kiszélesíteni a látókörét. Az oldalhoz az ötletet viszont egy újságcikk adta. Gattyán 2000-ben olvasott arról, hogy külföldön már vannak olyan műsorok, amelyek kifejezetten az internetre készülnek.

A cikkben szereplő illető például annyit tett, hogy bekamerázott egy házat, amelyben egyetemisták laktak.

Ezzel kész is volt a Big Brother olcsó, netes verziója.

Maga a LiveJasmin.com végül 2003-ban alakult meg. Az oldal afféle netes kukkolóként működik. Lányok, fiúk vagy párok egy webkamerán keresztül élőben közvetítenek a lakásukból vagy egy stúdióból. Pár percig ingyen is lehet őket követni, de aki explicit meztelenséget vagy szexet akar látni –esetleg egy hosszabb bemutatót nézne meg – annak fizetnie kell.

A díjak széles skálán mozognak: a legdrágább modelleknél több mint kétezer forintot kell percenként fizetni. Az „előadókkal” beszélgetni is lehet. Látható, hogy sokan nem is erotikus show-t akarnak csak valakit, aki meghallgatja az ügyes-bajos dolgaikat. Hogy mi zajlik a videóchateken azt a cég adminisztrátorai is követik.

Ha esetleg valami illegális történik, azonnal megszakítják a közvetítést.

Mivel sok modell fél attól, hogy esetleg az erotikus vagy a szexvideóit a szomszéd, egy családtag vagy egy volt munkatárs is élőben tudja figyelni, lehetővé tették, hogy a modellek letiltsák a saját országukat. Így a show-jukat csak külföldről lehet követni.

A befolyó forgalomnak a kezdők a 30 százalékát tarthatják meg, de aki beválik és sokáig marad az ezt az arányt 60 százalékig is feltornázhatja.

A profibbak egy nap akár 1000 dollárt is kereshetnek.

Bár a LiveJasmin nem az első volt, amelyik szexvideókat kezdett sugározni, de végül a webkamerás oldalak közt toronymagasan ez lett a legsikeresebb.

A LiveJasmin mögött 2008 óta a Docler Holding nevü cégcsoport áll, amely az alkalmazottak szerint miután megindult a pénzeső igen nagyvonalúan bánt a dolgozókkal. Óriási céges partikat tartottak és külföldre is többször elvitték a beosztottakat.

A Holding azóta sok területen megjelent. Többek közt foglalkoztak filmgyártással, rendezvényszervezéssel és kockázati tőke-befektetéssel is. Még a Magyar Népmesék-sorozat néhány epizódját is részben a Docler Holdinghoz köthető Docler Video Productions pénzelte.

De a LiveJasmin technológiáját használva jós oldal is készült.

Hét éve egy óriási adójogi vita vette kezdetét: a Holdinghoz tartozó WebMindLicenses Kft. (WML) ugyanis mind a LiveJasmin üzemeltetését mind a hozzá tartozó know-how-t licencszerződésen keresztül egy portugál cégnek adta át. A NAV adócsalással vádolta a Doclert, de a bíróság a cégcsoport javára döntött. Két éve a Kúria is azt mondta ki, hogy a WML nem követett el csalást.

A NAV ellenőrzések beindulása után Gattyán a cégbirodalom egy részét Luxemburgba költöztette, de a csoportnak a legtöbb alkalmazottja továbbra is Magyarországon dolgozik. A LiveJasmin pedig azóta is él és virul. Naponta pedig mintegy 1 millió dollárt termel.