Egy menekülőút maradt az orosz katonáknak, akik nem láb nélkül vagy koporsóban akarnak hazatérni

Elemzések2023. okt. 27.F. T.

Az orosz katonák számára, különösen akiket a tavaly mozgósításkor rángattak az ukrán frontra, olyan kevés esélyük van a túlélésre, hogy egyre elszántabban menekülnek. Immár egy egész szervezet segíti őket kijutni pokollá vált hazájukból.

Egyre több orosz katona érzi úgy, hogy háborús bűnre kényszerítik Ukrajnában, ráadásul azt látják, hogy egyre kisebb az épségben hazajutás esélye. Egyre durvább a harc, az orosz hadvezetés nem kíméli az emebrállományt, miközben lényegében állóháború zajlik, aminek sem a végét, sem az értelmét nem látják.

A nagy presztízsű hadseregtől a háborús bűnökig

A The Guardian egy Örményországba menekült katona beszámolóját közli, aki egy évet töltött az ukrajnai harcokban.

A Dél-Szibériából származó fiatal katona elmondta, hogy az általános iskola elvégzése után egy bentlakásos katonai középiskolába jelentkezett, mivel nagy presztízse volt a hadseregnek a háború előtt. Mikor végzett, három éves szerződést írt alá, és nem is volt semmi baj, ameddig Oroszország le nem rohanta Ukrajnát.

Ekkor az ukrán határra vezényelték, hogy részt vegyen a sorkatonai szolgálatra bevonuló újoncok kiépzésében, de miután a villámháborús tervek kudarcot vallottak, és megindult a részleges mozgósítás, immár a frontra vezényelték.

Ott még sikerült elérnie, hogy ne a húsdarálóba küldjék: hírszerzési feladatokkal, kommunikációs hálózatok karbantartásával és ehhez hasonló feladatokkal bízták meg. Azt állítja, hogy ennek során nem kellett részt vennie háborús bűnök elkövetésében, mint hadifoglyok vagy civilek meggyilkolása, de a feladat, amit elvégzett, közvetve hozzásegítette a harcoló alakulatokat, hogy ezeket megtegyék.

Amíg még kapnak kimenőt...

Minderről persze be is számoltak neki és jelezte, mennyire nem ért egyet azzal, ami ott folyik, ezért egyre gyanúsabbnak kezdték őt tartani. Megfenyítették, hogy ha elhagyja helyét, börtönbe kerül, esetleg beosztják egy büntetőszázadba, ami az igazi húsdaráló: őket küldik olyan helyen támadni, ahol a legnagyobbak a veszteségek. Egyre többet gondolt arra, hogy lehetne megszökni, de felmérte, hogy ezt ott a fronton nem lehet megvalósítani.

Hosszasan várakozott ezért addig, amíg pár nap kimenőt kapott: tudta, hogy ha 2-3 nap után nem tér vissza, keresni kezdik.

Ezért rögtön egy háborúellenes szervezethez fordult, akiknek bejáratott útvonalaik vannak a Kaukázusban Grúzia (Georgia) felé, ahová minden további nélkül beléphetnek az oroszok bármilyen okmánnyal, így ha már ott van, nem piszkálják a hatóságok. Sokan továbbmennek Örményországba, ahol nagyobb biztonságban érzik magukat, miután az ország elpártolt az oroszoktól Karabah elvesztése okán.

Egy másik szövevény is nyilatkozott a brit lapnak: őt a mozgósítás során hívták be, hiányos felszereléssel és rövid kiképzés után a harcba küldték. Az ukrajnai nácik ellen vívott élethalálharc meséje hamar szertefoszlott, mindegyikük látta, hogy megszállóként érkeznek és senki nem örül nekik.

Napközben sem bújhatott a fedezékéből, miután folyamatos volt az ukrán ágyúzás, éjjel pedig munkára fogták. Végül átlátta, hogy a háború elhúzódik, és kikerülni csak láb nélkül vagy koporsóban lehet. Ő is egy rövid eltávozás alkalmával fordult a háborúellenes szervezethez, és ő is az örmény fővárosban, Jerevánban kötött ki.

Szöktető szervezet, átjárható határ

A szervezet Grúziában működik, onnan szöknek át orosz területre és segítik át a katonaszökvényeket Grúziába. Eddig a szervezet alapítója szerint 500 embernek segítettek, amit lehetővé tesz, hogy az orosz hadsereg és határőrség képtelen a Kaukázus hegyei közt mindenhol gondosan őrizni a határt, mivel amúgy is emberhiány van: mindenki kell az ukrán fronton.

Hogy mi lesz a további sorsa a szökevényeknek, még nem tudják, mindenesetre megpróbálnak menekültstátuszt kérni lehetőleg európai országokban: két menekült arról számolt be, hogy egyikük Franciaország, másikuk Spanyolország felé adta be a kérelmet.

Az európai országok között vita folyik, hogy beengedjék-e a szökevényeket. Van ahol az a vélemény, hogy ezzel is gyengítik Putyint, így érdemes beengedni őket, persze külön kérdésként merül fel, hogy a jelentkező nem vett-e részt háborús bűncselekményekben.

Mindenesetre Örményországban is meghúzódhatnak jó ideig, és bízhatnak abban, hogy egyszer csak véget ér Putyin rendszere, és akkor hazatérhetnek.