Egy menekültre évi 3 ezer euró - Több mint 35 milliárd dollárba került eddig a menekültválság Törökországnak

Elemzések2020. jan. 7.HP

A második világháború óta látott legnagyobb méretű bevándorlási hullám Törökországot érintette a leginkább, ahol 2011 és 2019 között átmenetileg több mint 3,6 millió migránsról gondoskodtak. Egy menekült egy éves ellátási költsége Törökországban 3.000 euróra rúg a török külügyminiszter szerint, míg ez az összeg az Európai Unió országaiban átlagosan eléri a 12.000 eurót.

Költségek

2011 és 2019 év eleje között több mint 3,6 millió bevándorlónak adott ideiglenesen menedéket Törökország, ezáltal Ankara gondoskodott a világon a legtöbb migránsról. 47,5 százalékuk 18 év alatti volt.

A 2011-es szír polgárháborút követően a menekültek és a jobb élet reményében más országból bevándorlók ellátása, étkeztetése, és ideiglenes elszállásoltatása Ankarának a tavalyi év elejéig több mint 35 milliárd dollárba került a török kormány kalkulációi alapján. A számok azóta csak tovább híztak.

Kilátások

A jelenlegi helyzet az EU nagyobb mértékű segítsége nélkül nem fenntartható. A török külügyminiszter, Mevlüt Çavuşoğlu beszámolója alapján egy bevándorló évente 3000 eurós költséget jelent Törökország számára. Összehasonlításképpen egy migráns átlagos éves ellátási költsége a 12000 eurót is eléri az Európai Unió országaiban – tette hozzá a török külügyminiszter, amikor a 35 milliárd dolláros összesített kiadás részleteiről kérdezték.

Egy újabb menekülthullámot Ankara minden bizonnyal önerőből logisztikailag és anyagilag is nehézkesen tudna kezelni. Törökországban ugyanis évek óta egy igen magas ikerdeficit figyelhető meg.

A folyó fizetési mérleg hiánya a GDP arányában 3,5 százalékot tett ki 2018 végén, miközben a költségvetési deficit 2,0 százalékra nőtt. A kiadások megugrása az ország egyensúlyi állapotának romlását idézné elő. A fenti 35 milliárd eurós összeg ugyan több év alatt keletkezett, viszont eléri a 2018-as egész éves török GDP 5 százalékát.

Azzal kapcsolatban pedig még nincs konszenzus, hogy a fenti összeg mekkora részét téríti meg az Európai Unió Törökország számára.

Oktatás és egészségügy

Törökország egyúttal ingyenes oktatási lehetőséget és egészségügyi ellátást kínál a menekülteknek. Az előbbire azért is van nagy szükség, mert az aktuális statisztikák szerint 1 millió szír gyerekből csupán 650 ezer jár iskolába.

Egy bevándorló egészségügyi költsége mellesleg 1000 dollárra rúg. Eddig 1,5 millió szír kapott fekvőbeteg kezelést, és több mint egymillió műtétet végeztek el a török külügyminiszter szerint.

További feszültségek a Közel-Keleten

Az elmúlt hetekben jelentősen felerősödtek a geopolitikai kockázatok. Az Egyesült Államok és Irán közötti nyílt háborúnak ugyan még mindig viszonylag alacsony a valószínűsége, azonban kisebb, lokális katonai beavatkozásoknak, esetleges terrorcselekményeknek már van reális esélye. Ezzel párhuzamosan Szíriában is fokozódtak az amerikai katonai műveletek, ami szintén válaszlépéseket vonhat maga után a térségben.

Amennyiben tovább súlyosbodnak a régióban az életkörülmények, abban az esetben újabb menekülthullám indulhat Európa és Törökország irányába, ami kiegészülhet az úgynevezett gazdasági bevándorlókkal is. Egy ilyen folyamat hatalmas mértékben leterhelné Törökországot, amely megfelelő támogatás hiányában jó eséllyel kénytelen lenne kinyitni a kapuit Európa irányába.

A helyzet egyébként 2019-ben újra fokozódott. A tavalyi év első 8 hónapjában mintegy 269 ezer menekültet szállásolt el Törökország.