Nem emelt kamatot az MNB

Elemzések2019. ápr. 30.Harsányi Péter

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatkondíciókon a monetáris tanács a mai kamatdöntő ülésén. Az infláció középtávon a cél közelében maradhat. Mutatjuk a fontosabb részleteket.

A piaci konszenzusnak megfelelően változatlan szinten hagyta a Magyar Nemzeti Bank a 0,90 százalékon álló irányadó rátát, valamint a kamatfolyosót, azaz a -0,05 százalékos egynapos betéti és a 0,90 százalékos egynapos hitel kamatlábakat. Nem változott emellett az egyhetes fedezett hitel 0,90 százalékos szintje sem.

A döntést követő jegybanki közlemény nem tartalmaz túl sok újdonságot, az MNB adatvezérelt üzemmódban működik, és a várható inflációs pálya alapján dönt a monetáris kondíciókról.

Hogyan alakul az inflációs pálya?

2019 márciusában az infláció 3,7, míg a maginfláció 3,8 százalék volt. Az indirekt adóktól szűrt maginfláció a februári 3,2 százalékról márciusban 3,5 százalékra emelkedett. A maginfláció növekedését részben a dohánytermékek jövedéki adójának év eleji emelése okozta, míg a fogyasztóiár-index megugrásához az üzemanyagok áremelkedése is hozzájárult. Az adószűrt maginfláció alakulása esetében a piaci szolgáltatások inflációja márciusban lényegében nem változott, miközben az iparcikkek áremelkedését néhány egyedi, változékony tétel eredményezte.

A következő negyedévekben az infláció a 3 százalékos jegybanki cél körül ingadozhat nagyobb változékonyság mellett.

Az adószűrt maginfláció az erős belső kereslet hatására az őszi hónapokig tovább emelkedik, majd 2019 végétől mérséklődik. Utóbbi részben annak köszönhető, hogy a gyengébb külső konjunktúra az év második felében elkezdi fokozatosan fékezni a hazai árszínvonal növekedési ütemét.

Ez a tendencia egybevág a jegybank várakozásaival, ezért egyelőre nem várható nagyobb mértékű szigorítás, legfeljebb a nem-konvencionális eszközökön keresztül történhet finomhangolás.

Utóbbira negyedéves gyakorisággal – legközelebb júniusban - kerülhet sor, ekkora készül el ugyanis a jegybank a friss inflációs és gazdasági előrejelzéseivel, aminek birtokában megalapozottabb döntés hozható.

A 0,90 százalékos alapkamat ugyanakkor várhatóan a jövő év első feléig változatlan szinten maradhat.

Emellett a Tanács márciusban a második negyedévre megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát legalább 300-500 milliárd forintban állapította meg, és ennek figyelembevételével határozza meg továbbra is a jegybanki swapeszközök állományát.

Mikor kezdhet el emelkedni a BUBOR?

A 3 hónapos BUBOR jelenleg 0,16 százalékon áll, azaz gyakorlatilag nem változott érdemben a legutóbbi kamatdöntő ülés óta, amikor is a jegybank az egynapos betéti kamatlábakat 0,1 százalékponttal -0,05 százalékra emelte. Amennyiben majd ismét szigorodnának a kondíciók, az alapvetően a BUBOR kismértékű növekedésének irányába hatna, azonban az effektív korlátot az egynapos betéti kamatlábak szintje jelenti.

Most vannak tehát történelmi mélyponton a lakáshitelek kamatai, azaz ez egy kiváló időszak a fix kamatozású hitelek felvételére, avagy a változó kamatozású hitelek fix kamatozású hitelekre történő cseréjére.

Visszafogott külső környezet

Az Európai Központi Bank márciusban jelentős mértékben lefelé módosította a növekedési és inflációs prognózisait, aminek tükrében a teljes előrejelzési horizonton jóval az EKB 2 százalékos célja alatt alakulhat az infláció.

Az EKB jelenleg idén, jövőre és 2021-re csupán 1,2, 1,5 és 1,6 százalékos inflációt vízionál az eurózónában. Ennek eredményeképpen óvatosabb üzemmódba váltott az EKB, és így az idei évben már nem emel kamatot, sőt ősztől kedvezményes hiteleket biztosít a bankszektor számára (TLTRO III).

Az Európai Központi Bank óvatosabb hozzáállása és visszafogott inflációs előrejelzése alapvetően növeli a Magyar Nemzeti Bank mozgásterét.

Növekedési Kötvényprogram

2019 július 1-től elindítja a jegybank a Növekedési Kötvényprogramot (NKP) 300 milliárd forintos keretösszeggel, aminek tükrében a jegybank jó minősítésű nem pénzügyi vállalati kötvényeket vásárol

a monetáris transzmisszió hatékonyságának javítása érdekében. A program növeli a versenyhelyzetet a pénzintézetek körében, így a vállalatok számára kedvezőbb hitelkondíciók alakulhatnak ki.

A program további előnye, hogy esetleges pénzpiaci sokkok idején ezt a csatornát aktívabban használhatja a jegybank a hitelezés támogatása céljából. Az NKP alapvetően a közepes és nagyobb méretű vállalatokat célozza és kiegészíti a 2019 elején indult Növekedési Hitelprogram Fix konstrukciót.


Mi is az a BUBOR?

Budapesti bankközi forint hitelkamatláb, a kereskedelmi bankok kihelyezési rátájának átlaga. A BUBOR a változó kamatozású betétek és hitelek árazásánál jelent referenciaszintet.