Egyre nehezebb igazán meggazdagodni - szüleinknek könnyebben ment

Elemzések2017. dec 8.Növekedés.hu

Az Egyesült Államokban él a legtöbb vagyonos, de számos európai ország is bekerült a tízes elitklubba a dollármilliomosok számát tekintve. Globális szinten a társadalom leggazdagabb tíz százalékának jövedelme körülbelül a legszegényebb tíz százalék keresetének kilencszeresével egyenlő – az OECD és a Credit Suisse adatai szerint.   A világ dollármilliomosainak 43 százaléka az Egyesült Államokban él, hét százalékuk Japánban, hat százalékuk pedig az Egyesült Királyságban. Több euróövezeti ország - mint például Franciaország az ingatlanok felértékelődése miatt, vagy Olaszország, ahol a tőkepiac fellendülése következtében nőtt meg a milliomosok száma - is feltűnik a top tízben. Ausztrália idén egyébként 200 ezer új milliomost avatott, ez ugyanannyi újonc, mint amennyit Kína és India együttvéve mutat fel. Ugyanakkor a britek a brexit és a gyengülő font hatásaként 34 ezer milliomost vesztettek, Japán pedig a jen átváltási árfolyamában bekövetkezett értékcsökkenés hatásaként 300 ezret.

Gyorsan növekvő vagyoni egyenlőtlenségek

Az OECD azon listája, amely a vagyoni egyenlőtlenséget vizsgálta, azt mutatja, hogy a szakadék a gazdag és szegény rétegek között még sosem volt ilyen nagymértékű. Ugyan a gazdasági válság ráébresztette a politikai vezetőket az egyenlőtlenség kezelésének szükségességére, a társadalom polarizációja számos országban már elérte a középosztályt is. A tagországokon belül végzett kutatás szerint a társadalom leggazdagabb tíz százalékának jövedelme körülbelül a kilencszerese a legszegényebb tíz százalék keresetének. Mindössze Törökországban, Chilében és Mexikóban csökken a vagyoni egyenlőtlenség, ugyanakkor az utóbbi két országban a leggazdagabbak jövedelme továbbra is több mint a huszonötszöröse a legszegényebbekének. A vagyoni egyenlőtlenség komoly kockázati tényező az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is. Ezzel párhuzamosan a nagy feltörekvő gazdaságokban, mint például Kína és India, az erős gazdasági növekedés több millió embert emelt ki a teljes szegénységből. A legkisebb vagyoni egyenlőtlenség az észak-európai államoknál látható, főként Izlandon. Magyarország viszonylag jó helyen áll, körülbelül a német és az osztrák színvonal között.

Az elátkozott generáció

A Credit Suisse jelentése egy, a jövőben meghatározó témára is kitér. Az Y-gereneráció már nem lesz olyan szerencsés, mint például a Baby Boom korosztály, akik 1945 és 1964 között születtek. Az Y-generációs fiatalok döntő veszteségeket szenvedtek a 2008-as válság miatt, amely hatalmas mértékű munkanélküliséghez vezetett a fiatal korosztály körében, elsősorban a dél-európai uniós országokban. A diákhitel, a magas ingatlanárak és a vagyoni egyenlőtlenség mind szerepet játszik egy úgynevezett gazdasági "szupervihar" kialakulásában, amely visszatartja ezt a réteget attól, hogy a vagyonukat növelni tudják. Amerikában és Németországban például a 20-29 évesek körében 37 százalékának van már diákhitele, és míg az Egyesült Államokban élő 1940-es születésűek 90 százalékkal többet kerestek szüleiknél, ez a szám a ’80-as években születetteknél 50 százalék alá csökkent.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.