Meglepő károkat okozhatnak a túlképzett alkalmazottak

HR2017. dec 8.Növekedés.hu

A túlképzett alkalmazottak az esetek többségében negatívan hatnak a munkahelyi környezetükre, így hátrányt is okozhatnak a vállalat számára. Nagy Britanniában hat munkavállaló közül legalább egy úgy gondolja, hogy túlképzett ahhoz a munkához, amelyet végez, és a diplomások 58 százaléka olyan munkakört lát el, amelyhez valójában nincs szükség felsőfokú végzettségre.   Sok munkáltatónál lesz alapkövetelmény a diploma olyan munkakörök betöltéséhez is, amelyhez eddig nem volt szükséges vagy a szakma nem kívánta meg ezt a szintű műveltséget. Ez egyfajta visszaeséshez vezethet, mivel a beosztottak nem találnak munkájukban elég kihívást túlképzettségük okán.

A túlképzettség kockázatai

Az Egyesült Államokban a becslések szerint egy-négy, egyetemi végzettséggel rendelkező alkalmazott túlképzett a jelenlegi pozíciójánál. Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy ezek a dolgozók zárkózott magatartást alakíthatnak ki a többi munkatárssal szemben. Egy túlképzett kolléga különbnek érezheti magát társaitól növelve ezzel az elszigeteltség és magány érzetét önmagában. Továbbá ha a munka elvégzésére kerül a sor, nem szenteli teljes mértékben magát a feladatnak, mert úgy ítéli meg, hogy ő feljebb valóbb ennél. Unalmat kezdenek érezni az alacsony morál következtében és nem végzik el azokat a teendőket, amelyeket munkájuk megkívánna. Ezek a gondok főleg a fiatal munkavállalók körében tapasztalhatók, mivelhogy több elvárást állítanak magukkal és munkájukkal szemben is a többi nemzedékhez képest. A fiatalabb réteg többször érzi magát tehetségesebbnek annál, mint amilyen pozícióban vannak és ez legtöbbször kiábrándulttá teszi őket. Nagy Britanniában hat munkavállaló közül egy legalább úgy gondolja, hogy túlképzettek az általuk végzett munkánál és a diplomások 58 százaléka olyan munkát végez amelyhez nem lenne szükséges a felsőfokú végzettség.

Mit tehetünk?

Ugyanakkor e kutatások eredményei nem törvényszerűek. A felmérésekből az is kiderül, hogy ha valaki rendelkezik bizonyos személyiségjegyekkel, ilyen lehet, például ha az illető alkalmazkodik a környezetéhez, barátságosan viselkedik, és tartózkodik attól, hogy negatív benyomást keltsen akkor ezek az alkalmazottak, népszerűek és elismertekké válnak, és ettől motiváltnak érzik magukat. Annak érdekében, hogy a túlképzett személyzetet bevonják és éreztessék velük munkájuk megbecsülését, a vezetőknek kreatívabb feladatokat, hosszú távú projekteket kell adniuk, vagy együttműködésre kell bírniuk őket a vállalat többi tagjával elkerülve így az esetleges károkat.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.