Japánban főznek a legjobban a világon
HírekJapán nyújtja a legtöbb kulináris élvezetet -legalábbis a Michelin bírálói szerint. A távol-keleti szigetország ma már 28 három Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet, amivel lehagyta a franciákat, az olaszokat és az amerikaiakat is. Magyarország egyelőre csak egy Michelin-csillaggal büszkélkedő éttermeket tud felmutatni, szám szerint négyet. Nem Franciaországban vagy Olaszországban, hanem Japánban található a legtöbb, pontosan 28 három Michelin-csillagos étterem a világon. A franciák nem sokkal lemaradva, 27 háromcsillagos étteremmel dicsekedhetnek. Az Egyesült Államok a harmadik helyen szerepel, tizennégy étteremmel. Japán vezető helyzetét több nyugati séf nehezen tudta megemészteni a múltban. Néhányan azt az álláspontot képviselték, hogy a Michelin-csillagokat túl engedékeny módon osztották ki a szigetországban, és a kritikusok célja sokkal inkább a Japán gasztronómiai piac reklámozása, mintsem az éttermek kiválóságának elismerése volt.
Hogy állnak a magyarok?
A Michelin-kalauz európai kiadásából derül ki, hogy az egy csillaggal rendelkező magyar éttermek közül a Costes, az Onyx, a Borkonyha és a Costes Downtown képes volt megőrizni a magas minősítésű szakmai besorolását, míg a Tanti étterem elvesztette egyetlen csillagát. Tehát pillanatnyilag négy budapesti étterem rendelkezik Michelin-csillaggal. Újabb csillagra, azaz országos szinten a magyar éttermek méltatására még egy évet kell várnunk.A kiválóság nemzetközi jelképe
A Michelin-kalauzban már 1926 óta rangsorolják a legjobb konyhájú éttermeket a névtelen kritikusok. A híres Vörös Könyv egy szimbólumrendszert használ és öt szempont szerint értékeli az éttermeket és szállodákat.- Az ételek minősége
- A sütés, főzés, ízesítés tökéletessége
- A konyha eredetisége, stílusa
- Az ár-érték arány
- A látogatások gyakorisága