Japánban főznek a legjobban a világon

Hírek2017. dec. 9.Növekedés.hu

Japán nyújtja a legtöbb kulináris élvezetet -legalábbis a Michelin bírálói szerint. A távol-keleti szigetország ma már 28 három Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet, amivel lehagyta a franciákat, az olaszokat és az amerikaiakat is. Magyarország egyelőre csak egy Michelin-csillaggal büszkélkedő éttermeket tud felmutatni, szám szerint négyet. Nem Franciaországban vagy Olaszországban, hanem Japánban található a legtöbb, pontosan 28 három Michelin-csillagos étterem a világon. A franciák nem sokkal lemaradva, 27 háromcsillagos étteremmel dicsekedhetnek. Az Egyesült Államok a harmadik helyen szerepel, tizennégy étteremmel. Japán vezető helyzetét több nyugati séf nehezen tudta megemészteni a múltban. Néhányan azt az álláspontot képviselték, hogy a Michelin-csillagokat túl engedékeny módon osztották ki a szigetországban, és a kritikusok célja sokkal inkább a Japán gasztronómiai piac reklámozása, mintsem az éttermek kiválóságának elismerése volt.

Hogy állnak a magyarok?

A Michelin-kalauz európai kiadásából derül ki, hogy az egy csillaggal rendelkező magyar éttermek közül a Costes, az Onyx, a Borkonyha és a Costes Downtown képes volt megőrizni a magas minősítésű szakmai besorolását, míg a Tanti étterem elvesztette egyetlen csillagát. Tehát pillanatnyilag négy budapesti étterem rendelkezik Michelin-csillaggal. Újabb csillagra, azaz országos szinten a magyar éttermek méltatására még egy évet kell várnunk.

A kiválóság nemzetközi jelképe

A Michelin-kalauzban már 1926 óta rangsorolják a legjobb konyhájú éttermeket a névtelen kritikusok. A híres Vörös Könyv egy szimbólumrendszert használ és öt szempont szerint értékeli az éttermeket és szállodákat.
  1. Az ételek minősége
  2. A sütés, főzés, ízesítés tökéletessége
  3. A konyha eredetisége, stílusa
  4. Az ár-érték arány
  5. A látogatások gyakorisága
Az egy csillag azt jelzi, hogy az étterem nagyon jó színvonalú a maga kategóriájában, de ha már két csillaggal büszkélkedhet a hely, az a Vörös Könyv szerint már mindenképp megér egy kitérőt. A nagyon ritka, háromcsillagos étterem pedig önmagában felér egy gasztronómiai utazással, bárhol is legyen a csúcsminőséget megütő vendéglő. Ám hozzá kell tennünk, hogy már az egy csillagos kulináris élményhez is vastag pénztárcára van szükség. A csillagot az étterem kapja, nem a séf, bár Magyarországon is sokszor szólítják a köznyelvben Michelin-csillagos séfnek Széll Tamást és Szulló Szabinát, az Onyx szakácsait. A kitüntetés jobbára valóban a szakácsok érdeme, ugyanakkor mindig az étterem, nem pedig a szakácsok neve mellett szerepel a csillag. Szakértők szerint a Michelin azokat a szakácsokat részesíti előnyben, akik képesek a folyamatos megújulásra. Érteniük kell a hagyományos ételek átgondolásához és új recepteket, meghökkentő ízvilágot, csak az adott étteremre jellemző különlegességet kell felmutatniuk.