Egyre több adósságot halmoznak fel az országok - Mi lesz ebből?

Elemzések2017. nov 9.Növekedés.hu

A globális adósság újabb rekordot ért el, immár a világ éves gazdasági teljesítményének 324 százalékát teszi ki - az Institute of International Finance (IIF) legújabb jelentése szerint. Az olcsó jegybanki pénz hatalmas hajtóerőnek bizonyul a hitelezéshez, de egyre több vezető bank már kész változtatni az olcsó hitelezési politikáján, felismerve annak kockázatait. A világ összes adóssága elérte a 63 ezer milliárd dollárt, ami több mint háromszorosa az egy éves globális gazdasági teljesítménynek. A hatalmas hitelmennyiség ugyan több ország között oszlik meg, érdemes azonban kiemelni az USA-t, Japánt, Kínát, Olaszországot és Franciaországot, ez az öt ország felelős a világ adósságának kétharmadáért. Az adósságok az adott országok éves gazdasági termeléséhez viszonyítva egész máshogy festenek – amit az alábbi grafikon mutat. Japán rendelkezik a legnagyobb adóssággal a GDP-hez viszonyítva, az arány 239 százalék. Az USA adóssága is hatalmas, egy éves bruttó hazai termékéhez mérve ugyanakkor kevésbé számít kockázatosnak. Összehasonlításképp Magyarország államadóssága az éves gazdasági teljesítményhez viszonyítva 74,4 százalék volt a második negyedévben. Az elmúlt nyolc évben ugyan nem volt gazdasági visszaesés, ám joggal merülhet fel, hogy ezért a viszonylagos nyugodt időszakért később milyen árat kell fizetni. Az országok gazdasági teljesítménye folyamatosan bővül, de a fedezet főként az olcsó hitel. Ideális helyzetben a kormányok hitelt csak rövid távú költségvetési hiányok fedezésére, vagy nagy beruházások finanszírozására használnak fel, azonban sok országban az olcsó hitelek miatt azt a gyakorlatot követik, hogy az éves költségvetési hiányt folyamatos hitelfelvételekkel orvosolják. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kutatásai szerint 2060-ra még mindig Görögország lesz a legeladósodottabb ország, 275 százalékos GDP-arányos államadósság aránnyal, amely nyilvánvalóan visszafizethetetlen terhet jelent Athén számára. Az IMF már több alkalommal jelezte, hogy el kell engedni, illetve át kell strukturálni a görög államadósság egy részét, enélkül az ország soha nem jut ki az adósságspirálból.    

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.