Elszállnak a közös költségek - egyes társasházak kiadásai évi több millióval is emelkedhetnek

Elemzések2022. szept. 15.Dajkó Ferenc Dániel

Nehéz helyzetbe kerülnek azok a társasházak, amelyek eddig a piacról vásárolták az áramot. A szerződéseik lejárta után akár 3-4-szer többet is fizethetnek érte. A legjobb helyzetben a kicsi, lift nélküli társasházak vannak. A nagyobb fogyasztókkal, lifttel rendelkező házak azonban az eddigi ár duplájába kerülhet az áram. A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének szakértője szerint a karbantartási és a közös képviselői díjak is jelentősen emelkedhetnek.

A rezsicsökkentés szabályozásának a változásával kapcsolatban a lakásokban élők többnyire jobb helyzetben vannak, hiszen jellemzően a lakásoknak kisebb az energiafogyasztása, persze vannak kivételek, mint a régi nagypolgári lakások. A háztulajdonosokkal szemben azonban a lakásban élőket negatívan érintheti, hogy a közeljövőben akár jelentősen megemelkedhet a társasházakban a közös költség. A közös költséget az energiaárak drágulása és a KATA-s adózási forma szabályainak a szigorítása emelheti meg.

Jó helyzetben a kisebb házak

Azokat a társasházakat, amelyek kicsik, tehát 4-5 szintesek, nincs bennük lift, és legfeljebb a lépcsőházi világításra fogyasztanak villamos energiát, őketvélhetően nem érinti a rezsicsökkentési szabályok változása társasházi szinten – mondta el a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének (MTOSZSZ) szakértője a növekedés.hu-nak. A közös képviseleti díj és a karbantartási-takarítási költség azonban már ezeknek a házaknak az esetében is emelkedhet – tette hozzá.

Duplázódnak a költségek

Az elektromos áram esetében - ahol nincs lift, illetve egyéb nagy igényű fogyasztók - ott nem lesz probléma – húzta alá. Ellenben ahol van lift, előreláthatólag az augusztusban érkező számlák alapján körülbelül a duplájára fog emelkedni az áramköltség. Egy olyan társasháznál, ahol éves szinten eddig nagyságrendileg 500-600 ezer forint volt az áramköltség, nem fog jelentős problémát jelenteni, ha ez az összeg duplázódik. Ellenben egy olyan nagyobb társasház esetében, ahol eddig is több millió forintra rúgott az éves áramszámla, mert kazánházak, liftek, klímák és hasonló berendezések vannak a lépcsőházban, ez  már egy komoly tétel lesz, ami nagyobb problémákat okozhat – ismertette.

Csak napi piaci áron vásárolhatnak majd

Kiemelte azonban, hogy van egy harmadik kategória is, amelyről jellemzően kevesebb szó esik. Vannak olyan társasházak, amelyek nincsenek benne az egyetemes szolgáltatásban. Ilyenkor a társasház a piacról vásárolja az áramot.

Ezzel korábban nem volt probléma, mert egészen másfél évvel ezelőttig a piacon olcsóbb volt az elektromos áram, mint az egyetemes szolgáltatás. Ezeknek a társasházaknak az áram költségei most nagyon megemelkedhettek. Azoknak, akiknek eddig a szerződésüktől függően 70-100 forintot kellett fizetnie kWh-ként, most 250-300 forint/kWh-ra emelkedik a költségük. Azonban várhatóan a mostani szerződésük lejárta után ezekkel a társasházakkal nem fog senki szerződést kötni, így viszont csak napi piaci áron tudnak elektromos áramot beszerezni.

Ezeknél a házaknál akár 3-4-szeres is lehet a költségnövekedés, ráadásul ezek általában épp nagyobb házak – fogalmazott.

Túllóghatnak a nyári díjtételeken

A gázárakról szót ejtve elmondta, hogy azoknál a társasházaknál, amelyek nyáron meleg vizet, télen pedig meleg vizet és fűtést is szolgáltatnak, télen vélhetően nem lesz probléma, nyáron azonban igen. A téli hónapokban benne lesznek ezek a társasházak a díjtételekben, azonban a nyári díjtételeken már túl fognak lógni. Azok a társasházak is túlnyúlhatnak a kedvezményes időszakon, amelyek túl korán kezdenek el ősszel fűteni, vagy túl sokáig fűtenek tavasszal. Összességében azonban ezek a házak szinte mindig kevesebbet fogyasztanak, mint 144 köbméter lakásonként.Náluk abból adódhat probléma, hogy nyáron akár több millió forintot ki kell fizetni a túlfogyasztás miatt és ezt a pénzösszeget akkor hirtelen elő kell teremteni, hiába kapja később vissza a társasház. Itt a szakértő szerint érdemes lenne változtatni a szabályozáson.

Eddis sem az augusztusi gázszámlák, sem a nagyfogyasztói áramszámlák nem érkeztek meg, így jelenleg nehéz biztosat mondani. Pontosabb képet majd november környékén lehet alkotni – vélekedett az MTOSZSZ szakértője.

Drágul a karbantartás

Minden társasházat érint azonban, hogy a korábban KATA-s adózási formát választó karbantartók visszatérnek az alanyi adómentességhez, így az adóterhük megnő, drágábban fognak dolgozni. Azok a karbantartók, akiknek élő szerződésük volt vagy lenyelik a többletkiadást, vagy felmondják a jelenlegi szerződésüket. Ez utóbbi esetben jellemzően új szerződést szeretnének kötni, de már drágábban. Emiatt a karbantartási költségek várhatóan 20-30 százalékkal emelkedhetnek.

Közgyűlést kellene összehívni

A közös képviselők díja is változhat. Eddig azt lehet mondani, hogy azok a közösképviselők, akik a kisadózó vállalkozások tételes adóját választották, jellemzően nem mentek az alanyi adómentességet választó képviselők árai alá, hanem éltek azzal a lehetőséggel, hogy tisztességes bért kereshettek.

Most, hogy a KATA-s adózási forma már nem választható számukra, megnőnek a társasházkezelők költségei. A közös képviselők azonban nehéz helyzetben vannak abból a szempontból, hogy nekik egy élő szerződésük van egy-egy társasházzal. Így ahhoz, hogy ezt a szerződést módosíthassák, közgyűlést kell összehívniuk, tehát nem lehet egyik pillanatról a másikra közös képviselői díjakat megváltoztatni. Jellemzően a közös képviselők májusban megtartják a közgyűléseket, majd egy évre bebetonozódik a díjazásuk.

Épp ezért, ha év közben mégis jelentősen változnak a költségek, az komoly problémákat okozhat a társasházkezelő cégeknél. Jelen esetben mindennek nő a költsége, hiszen megdrágult az üzemanyag, a papír és a KATA kivezetése miatt szeptembertől az adóterhek is megnőnek.

Egy társasházkezelő azonban ezt nem tudja azonnali áremeléssel lereagálni, mint például egy kiskereskedelmi vállalkozás.Így tehát vagy sikerül új közgyűlést tartani, vagy megpróbálja az adott társasházkezelő a következő tavaszi közgyűlésig kihúzni. A jelenlegi helyzetből fakadóan sok korábban KATÁ-s adózó közösképviselő lemondott, így pillanatnyilag számos társasház keres új közös képviselőt.

Az új szerződésekben azonban csak magasabb áron tudják elvállalni a munkát a közös képviselők – húzta alá a szakértő.