Sokat gyengült a forint szerdán az uniós forrásokról zajló vita miatt

Hírek2022. szept. 14.MTI, Növekedés.hu

Másfél százalékkal gyengült a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon. A gyengülés hátterében a jogállamiságról és az uniós forrásokról zajló vita áll.

Az eurót este hat órakor 405,35 forinton jegyezték a kora reggeli 399,40 forint után. A dollár jegyzése 405,71 forintra ment fel 399,69 forintról, a svájci franké pedig 422,17 forintra 415,80 forintról.

A forint mindhárom devizával szemben nagyjából másfél százalékkal gyengült.

Az euró/dollár árfolyam szerdán alig változott, a paritás környékén ingadozik.

Szerda esti árfolyamán a forint 1,1 százalékkal áll gyengébben a szeptember eleji kezdésnél az euróval, 1,8 százalékkal gyengébben a dollárral és 3,5 százalékkal gyengébben a svájci frankkal szemben.

Az idén elért történelmi mélypontjánál a forint 2,8 százalékkal áll erősebben az euróval és a dollárral szemben, 2,3 százalékkal erősebben a svájci frank esetében.

A gyengülés hátterében a jogállamiságról és az uniós forrásokról zajló vita áll.

A Reuters információi szerint a 2021-27-es költségvetésben szereplő, Magyarországnak járó kohéziós források 22,44 milliárd eurós keretének akár 70 százalékát (mintegy 6300 milliárd forintot) is felfüggeszthetik - vélik a lapnak nyilatkozó uniós tisztviselők.

A Helyreállítási Alapról (RRF) sincs még megállapodás: ha december 31-ig nem kerül sor erre, akkor a közel 5,8 milliárd euró forrás 70 százaléka, mintegy 1600 milliárd forint elveszhet.

Erről Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter még július közepén beszélt egy szakmai fórumon.

A hétéves költségvetés és a Helyreállítási Alap vissza nem térítendő támogatása mellett még egy hitelkeret is rendelkezésre állna elvileg Magyarország számára 9,6 milliárd euró értékben, de még erről sincs megegyezés.

Az Európai Bizottság igazságügyi bizitosa, Didier Reynders az Európai Parlament plenáris üésén a magyar jogállamiságról szóló szerdai vitában kritikával illette a magyar jogállamiság helyzetét.

Az MTI beszámolója szerint az EP friss jelentéstervezete azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy tartózkodjon a magyar helyreállítsái terv jóváhagyásától, amíg Magyarország eleget nem tesz az európai szemeszter valamennyi ajánlásának, és végre nem hajtja az Európai Bíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága valamennyi ítéletét.