Erdély a második legnépszerűbb befektetési célpont Romániában

Elemzések2019. nov. 27.Növekedés.hu

Az utóbbi években folyamatosan növekedett a Romániába érkező külföldi működőtőke-állomány, az FDI értéke. Ennek legnagyobb része Hollandiából, Németországból és Ausztriából származik. A külföldi befektetők számára egyértelműen Bukarest a legvonzóbb, Románia többi régiójához képest viszont Erdély nagyobb vonzerővel bír.

2007 és 2018 között Romániában folyamatosan nőtt a külföldi működő tőke állománya, 34,5 milliárd euróról 81,1 milliárdra. Azt azonban fontos kiemelni, hogy 2012 és 2014 között az FDI majdnem stagnált. 

Erdély részaránya a romániai FDI-állományból 17 százalék és 23 százalék között váltakozott – derül ki az Erdélystat adataiból. Pozitívum, hogy 2010-től 2014-ig folyamatosan növekedett a részarány, mígnem 2014-ben elérte a 23 százalékot, ami 2018-ig nem változott. 2015-től az erdélyi FDI évente több mint egymilliárd euróval növekszik.

Erdély régiói közül Bánság és Dél-Erdély rendelkezik a legnagyobb FDI-állománnyal, Székelyföld ezen a téren messze elmarad. Az egy lakosra jutó FDI értéke Temes megyében a legnagyobb, itt számos nagy, nemzetközi viszonylatban is jelentős autóipari beszállító van jelen.

2018-ban közel 19 milliárd euró volt Erdély FDI-állománya, míg a havasalföldi és moldvai FDI-állomány „csupán” 13 milliárd eurót tett ki. 

2018-ban az FDI legnagyobb része Hollandiából származott (19,4 milliárd euró), ami a romániai külföldi működő tőke állományának 23,9 százalékát teszi ki. A második helyen Németország áll, 2018-ban 10,3 milliárd euró származott innen, ami 12,7 százalékát képezi az FDI-nek. A harmadik a sorban Ausztria 9,9 milliárd euróval (12,2 százalék) 

A külföldi működő tőke leginkább az iparban, azon belül is a feldolgozóiparban hasznosul. További fontos szektorok, amelyekbe jelentős értékű külföldi tőke érkezett az elmúlt 12 évben: a kereskedelem, az építőipar és a pénzügyi, biztosítási szolgáltatások. 

A külföldi működő tőkével rendelkező romániai vállalatok üzleti forgalma folyamatosan növekedett az utóbbi években, 2018-ban meghaladta a 165 milliárd eurót. 

Annak érdekében, hogy az eltérő méretű erdélyi régiók könnyebben összevethetők legyenek, az Erdélystat elemzői az egy lakosra eső FDI-állomány mutatóval számoltak. Az országos átlag 4092 euró/lakos, de ez magában foglalja Bukarest FDI-értékét is, ami hatalmas volument képvisel, és torzítja a regionális összehasonlítást. Ha a fővárost kivesszük az országos átlagból, akkor azt láthatjuk, hogy az egy főre eső FDI-állomány alig 1000 euró. Ennél az erdélyi átlag lényegesen magasabb (1945 euró). Erdély megyéit megvizsgálva Temes megye kiemelkedően magas FDI/lakos mutatóval rendelkezik, itt egy lakosra 6214 euró FDI jut. Az ellenpólust Hargita megye képviseli, itt csupán 365 euró FDI jut egy lakosra.

Az egy főre jutó FDI-állományt tekintve Románia áll az utolsó helyen az Európai Unió közép-keleti országai közül. Lengyelországban – habár magas az FDI-állomány értéke – az egy főre jutó FDI szintén alacsony, alig több 5 ezer eurónál. Az első helyen Csehország áll, 12 ezer euróval, Szlovákiában csaknem 9 ezer euró az egy főre eső FDI. Szlovákiától Magyarország csupán kissé marad el, és még Bulgária is Románia előtt áll az FDI/lakos rangsorban.