Ez az ország lehet a kereskedelmi háború egyik nyertese

Elemzések2019. feb 27.Szabó Anna

Nevető harmadikok nyerhetnek Kína és az USA kereskedelmi háborúján, és hasíthatnak ki egy újabb szeletet a világkereskedelemből - derül ki egy friss ENSZ jelentésből. Földrajzi elhelyezkedése és impozáns gazdasági fejlődése miatt például Vietnam lehet az egyik ilyen nyertes: pozícióit erősíti, hogy az USA-val és Kínával egyaránt jó a kapcsolata.

A kínai-amerikai kereskedelmi forgalom büntetővámokal sújtott részének akár 80 százaléka is harmadik országokhoz kerülhet át hosszú távon, mert a vámemeléssel elvesztik versenyképességüket - derül ki az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) friss jelentéséből.

A nyertes országok között szerepel Vietnám is, ahová földrajzi elhelyezkedése, olcsó árai és jó kereskedelmi kapcsolatai miatt átterelődhet a kínai kivitel egy része, annál is inkább, mert az ország gazdaság-politikai jelentősége folyamatosan emelkedőben van. Ez elsősorban geopolitikai szerepvállalásának köszönhető, hiszen két nagyhatalom, az egykori hódító USA, és a kommunista Kína érdekszférájában található, s mindkét irányba nyitott az ország. Ennek egyik fontos jele, hogy

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető második találkozójára a vietnámi fővárosban, Hanoiban kerül sor február 27-28-án.

A hírt először február 9-én jelentette be Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök, miután megbízottai befejezték a csúcstalálkozó előkészítését Észak-Koreában. Később, február 20-án megerősítette a hírt, amikor Sebastian Kurz osztrák kancellárral folytatott tárgyalásai előtt a Fehér Ház Ovális Irodájában újságíróknak arról is beszélt, hogy “nem hiszem, hogy ez lesz az utolsó találkozónk”.

A dél-kelet-ázsia ország növekvő geopolitikai jelentőségéről a közelmúltban a Trend FM rádióban Klemensits Péter, a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány senior kutatója is beszélt. A műsorban a szakértő felhívta a figyelmet, hogy

Vietnam az új évezredben vitathatatlanul a nemzetközi geopolitikai küzdelem fókuszában található, hiszen az ország mind az Egyesült Államok, mind pedig Kína számára stratégiai jelentőséggel bír, miközben gazdasági és katonai potenciálja révén a térség egyik meghatározó hatalmának minősül.

A vietnami külpolitika legnagyobb kihívása a 21. században, hogy

a két világhatalom, a kommunista Kína és az Egyesült Államok között miként tud oly módon egyensúlyozni, hogy ne sérüljenek érdekei és a maximális hasznot tudja elérni.

A kínai és a vietnami kommunista párt között manapság jó a viszony, a két fél közös érdeke a stratégiai partnerség elmélyítése. Bár amint korábban, úgy jelenleg is igaz, hogy a vietnami külpolitikát nagyrészt a Kínához való alkalmazkodás formálja. Vannak azonban olyan vitatott kérdések, amelyekben – például a dél-kínai-tengeri követelések –, kicsi az esélye a kompromisszumnak.

A másik oldalon az USA-val az erősödő biztonsági és gazdasági együttműködés emelendő ki. Miután 2016-ban az Obama-kormányzat feloldotta a Vietnámmal szembeni fegyvereladási embargót, a Trump-adminisztráció szintén a kapcsolatok erősítése mellett tette le a voksát, amint azt az elnök 2017-es vietnami útja is bizonyította. Gazdasági értelemben az amerikai kilépést követően a csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezetet megteremtő nemzetközi megállapodás (TPP) kudarca ellenére az amerikaiak jóindulata sokat jelenthet az ország számára, ezért

Vietnamot gyakran az amerikai-kínai kereskedelmi háború egyik legfőbb nyerteseként említik.

A belpolitikát tekintve Nguyen Phu Trong pártfőtitkár tavaly októberében történő államfővé választása kétségtelenül új fejezetet nyitott az ország politikatörténetében. Ho Si Minh halála óta (1969) nem volt rá példa, hogy ugyanaz a személy töltse be a pártfőtitkári és az elnöki tisztséget.

Bár az esemény jelentőségéről és a várható következményekről megoszlanak a vélemények, vitathatatlan, hogy Trong 2011-es pártfőtitkárrá történő megválasztása óta tartó hatalmi centralizáció tovább folytatódik, amelynek pozitív és negatív hatásai egyaránt érezhetők. A konzervatív irányzatot képviselő vietnami pártvezetés a külső és belső kihívásokra a párt hatalmának megerősítését célzó reformokkal válaszolt, mivel ebben látja a túlélés zálogát.

A vietnami politikai rendszer stabil, szervezett belső ellenzék nem létezik, a gazdasági fejlődés pedig biztosította a legitimációt az állampárt számára.

Mindeddig – Kínához hasonlóan – a szocialista politikai rendszer és a kapitalista gazdaság elemeinek az összeegyeztetését is sikerült megvalósítani.

A nemzetközi rendbe való sikeres visszatérést követően az ország szerepe nemcsak regionális, hanem globális viszonylatban is felértékelődött, az Egyesült Államok és Kína közötti nagyhatalmi rivalizálás pedig hosszú távon is biztosíthatja a rendszer létjogosultságát.

SIKERSZTORIK
Richard Branson: a mindennapi sportolás készít fel a sikerekre
Branson szerint egy nap nem múlhat el sport nélkül. Napi kétszer teniszezik, illetve emellett minden nap 40 percen át súlyt is emel. A Bloomberg legfrissebb adatai szerint a 2000-ben lovaggá ütött angol üzletember 5,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.
Siker2019. ápr 20.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.