Ezekre az adatokra érdemes figyelni a héten

Elemzések2019. aug. 31.Növekedés.hu

A héten a kiskereskedelmi és az ipari adatokra érdemes figyelni idehaza – írja az MKB Elemzési Központ.

  • A hazai kiskereskedelmi szektor friss, júliusi teljesítményét publikálják szerdán

A hazai kiskereskedelmi üzletek forgalmának idén áprilisi kiemelkedő, 8,5%-os (év/év adat) növekedését követően nagymértékben lassult a szektor teljesítménye, májusban már csak 3%-os forgalombővülést tapasztalhattunk az ágazatban 2018 májusához képest (kiigazítatlan adatok). Ugyanakkor júniusban kisebb visszapattanást lehetett látni a szektor teljesítményében (4,3%-os forgalombővülés), és 2019. január-június közti időszakban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene továbbra is dinamikus, 5,6%-os emelkedést mutatott az előző év azonos időszakához képest (nyers adatok).

Várakozásunk szerint az előttünk álló években alacsony szinten maradhat a foglalkoztatás bővülése idehaza, mivel a foglalkoztatható munkaerőt már szinte teljesen felszívta a gazdaság. A munkaerőhiányt a kiskereskedelmi szektor a továbbra is dinamikusan növekvő internetes kereskedelemmel, illetve a boltok digitalizálásával, az önkiszolgáló kasszák terjedésével képes lehet ellensúlyozni.

Ugyan az idei évben a 2018-as évhez hasonló, kétszámjegyű bérnövekedés várható, azonban ezt követően kismértékben lassulhat az átlagbérek növekedése idehaza. Így az előttünk álló években összességében mérséklődhet a hazai bértömeg-növekedés, mely a fogyasztásnövekedés lassulását is maga után vonja. Ugyanakkor a továbbra is magas fogyasztói bizalom és a korábbi évek elhalasztott fogyasztása erősítheti a hazai fogyasztási dinamikát.

Összességében továbbra is dinamikus, azonban a tavalyi évben látott szintekhez képest kismértékben visszafogottabb fogyasztásnövekedés várható 2019-ben, majd 2020-ban további lassulásra számítunk a fogyasztásbővülés tekintetében.

  • A magyar ipari termelés júliusi, előzetes adatai érkeznek pénteken

A 2019. júniusi adatok szerint a hazai ipari termelés volumene 1,4%-kal csökkent 2018 júniusához viszonyítva. Ez jelentősen elmarad az előző havi növekedési dinamikától, a májusi 9,1%-os termelésnövekedéstől (kiigazítatlan adatok). Ugyanakkor munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 4,1%-kal nőtt júniusban. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2019 júniusában kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2018 júniusában. Továbbá az év első hat hónapjában 5,4%-os termelésbővülést regisztráltak a szektorban idehaza (kiigazítatlan adatok, év/év alapon).

A tavalyi kimagasló évet követően idén minimális lassulás várható a hazai GDP-növekedésben, 2020-ban pedig még tovább mérséklődhet a hazai gazdasági aktivitás, elsősorban a hazai üzleti ciklus előrehaladott állapota miatt.

Ebben a környezetben az ipari termelés növekedési üteme is lassulást mutathat az előttünk álló években. Ez a prognosztizált tendencia összhangban áll az eurózóna ipari termelésbővülésének prognosztizált mérséklődésével. Ugyanakkor a vállalati nagyberuházásoknak köszönhetően az elmúlt évek során érdemben bővültek a hazai feldolgozóipari kapacitások, így az új piacok megszerzése ellensúlyozhatja az ipar teljesítményére irányuló negatív hatásokat.

Azonban azt is érdemes figyelembe venni, hogy a hazai járműipari gyártókapacitások további bővülése kapcsán (BMW, Mercedes) a közelmúltban kétségek merültek fel, ez pedig döntően befolyásolhatja a teljes ipar jövőbeli teljesítményét. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a hazai GDP kb. 6%-át teszi ki a járműgyártás, a teljes beszállítói láncban ehhez még egyéb szektorok is csatlakoznak. Továbbá a járműgyártás a feldolgozóipari exportértékesítés 37 százalékát képviseli.