Nagyon sokat tud az új európai szuper vadászgép

Hírek2019. aug 31.Növekedés.hu

Új közös "európai" vadászgépet fejlesztenek ki, melyet egy sor fegyverrendszerrel, így drónokkal és rakétákkal szerelnek fel. A prototípus 2026-ban szállhat fel szakértők szerint.

Spanyolország is csatlakozott a harci repülőgépek következő generációjának kifejlesztését célzó francia és német projekthez, olvasható az euronews.com hírportálon. A három ország védelmi miniszterei egyezményt írtak alá az együttműködés kereteiről.

A projekt jól érzékelteti, hogy az európai országok az egyre bizonytalanabb világban saját katonai eszközeik kifejlesztésére törekszenek. Donald Trump elnök megnyilatkozásainak fényében megkérdőjelezhető az Egyesült Államok NATO-elkötelezettsége, az Egyesült Királyság pedig elhagyja az Európai Uniót és saját útját járja egy önálló vadászgép kifejlesztése irányában.  

„Egy lépés előre” az európai katonai együttműködésben

A készülő új gépek kezdetben kiegészítő szerepet vállalnak az 1980-1990-es években kifejlesztett Eurofighter Typhoon, illetve a francia Rafale repülőgépek mellett, végül pedig átveszik azok helyét.  

A Jövőbeni Légi Harci Rendszer (FCAS) részeként az új harci repülőt egy sor fegyverrendszerrel, így drónokkal és rakétákkal szerelik fel. A gépek a Dassault Aviation és az Airbus műhelyeiben készülnek.

A francia védelmi miniszter, Florence Parly kijelentette:

2040-re a francia légierő az európaiak által közösen épített repülőgépekkel nézhet szembe a jövő harcaival. Ez történelmi jelentőségű és csupán egy folyamat kezdete.”

Ugyanakkor az európai harci repülőgép fejlesztésének részletei még kidolgozásra várnak. 

Szakértők szerint a prototípus 2026-ban emelkedhet a levegőbe és az új gépek 2040 körül válthatják ki az Eurofighter Typhoon és a francia Rafale típusokat.

Ez utóbbiak fejlesztése is mintegy 20 évet vett igénybe: az 1980-as évek elején indított munka eredményeként 2003-ban álltak teljes értékű szolgálatba.  

A korábbi jelentések arról szóltak, hogy Franciaország és Nagy Britannia együtt kívánja megvalósítani a projektet. A Brexit azonban kétségessé tette az együttműködés lehetőségét, így 2018 júniusában az Egyesült Királyság elindította saját Tempest (Gyilkos vihar) harci gép programját és bejelentette, hogy a projektre 2 milliárd fontot (mintegy 722 milliárd Ft-ot) fordít.

A francia-német-spanyol projekt várhatóan nyomást helyez majd a brit kezdeményezésre.

Francia-német feszültség

A közös vadászgép projekt megszületése (2017 júliusa) óta gerjeszt feszültséget Franciaország és Németország között.

Németországban sokan attól tartanak, hogy Franciaország, a vezető partner túl nagy szeletet szán magának a projekt tortájából.

A spanyol részvétel azt jelenti, hogy Spanyolország vállalatai is hozzájutnak a munka egyes részeihez, bár ennek részleteit még nem dolgozták ki.

Jelentések ugyanakkor arról szólnak: az Airbus képviselői intenzíven lobbiznak a Bundestag képviselői körében. Arról győzködik őket, hogy az új gép kifejlesztéséhez szükséges euró milliárdok jó ügyet szolgálnak majd.

A vadászgép ügye állítólag kiélezte a fegyverexport ügyében fennálló francia-német véleménykülönbséget is:

Míg Franciaország szívesen adna el közösen fejlesztett fegyverrendszereket harmadik országoknak, a német politika visszafogottabb.

BIZTOSÍTÁS
A rovat támogatója:
Így vásároljunk tudatosan használtautót
Nem egyszerű a használtautó-vásárlás menete, viszont érdemes megfontoltan cselekedni, bonyolult az utólagos reklamáció. A legjobb biztosítási ajánlat sokat segíthet.
Biztosítás2020. okt 17.
A Groupama az Év Biztosítója
Negyedik alkalommal, az idén is elnyerte a Groupama Biztosító a MoneyMoon Awards-on az Év Biztosítója elismerést. A biztosítási eszközalap kategóriában a társaság hat eszközalapja is az első helyen végzett. Megkapták a Legjobb Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjat is.
Biztosítás2020. okt 26.
Egy szakterületi rangsor alapján az SE a világ 250 legjobb egyeteme közé került
A Times Higher Education (THE) szerdán megjelent szakegyetemi világrangsora szerint a Semmelweis Egyetem (SE) az orvos- és egészségtudományi területen a világ 250 legjobb felsőoktatási intézménye közé került.
Hírekegy napja
Koronavírus - Meghalt 43 beteg, 2291-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Meghalt 43, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2291 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.
Hírek2020. okt 28.