Nagyon sokat tud az új európai szuper vadászgép

Hírek2019. aug. 31.Növekedés.hu

Új közös "európai" vadászgépet fejlesztenek ki, melyet egy sor fegyverrendszerrel, így drónokkal és rakétákkal szerelnek fel. A prototípus 2026-ban szállhat fel szakértők szerint.

Spanyolország is csatlakozott a harci repülőgépek következő generációjának kifejlesztését célzó francia és német projekthez, olvasható az euronews.com hírportálon. A három ország védelmi miniszterei egyezményt írtak alá az együttműködés kereteiről.

A projekt jól érzékelteti, hogy az európai országok az egyre bizonytalanabb világban saját katonai eszközeik kifejlesztésére törekszenek. Donald Trump elnök megnyilatkozásainak fényében megkérdőjelezhető az Egyesült Államok NATO-elkötelezettsége, az Egyesült Királyság pedig elhagyja az Európai Uniót és saját útját járja egy önálló vadászgép kifejlesztése irányában.  

„Egy lépés előre” az európai katonai együttműködésben

A készülő új gépek kezdetben kiegészítő szerepet vállalnak az 1980-1990-es években kifejlesztett Eurofighter Typhoon, illetve a francia Rafale repülőgépek mellett, végül pedig átveszik azok helyét.  

A Jövőbeni Légi Harci Rendszer (FCAS) részeként az új harci repülőt egy sor fegyverrendszerrel, így drónokkal és rakétákkal szerelik fel. A gépek a Dassault Aviation és az Airbus műhelyeiben készülnek.

A francia védelmi miniszter, Florence Parly kijelentette:

2040-re a francia légierő az európaiak által közösen épített repülőgépekkel nézhet szembe a jövő harcaival. Ez történelmi jelentőségű és csupán egy folyamat kezdete.”

Ugyanakkor az európai harci repülőgép fejlesztésének részletei még kidolgozásra várnak. 

Szakértők szerint a prototípus 2026-ban emelkedhet a levegőbe és az új gépek 2040 körül válthatják ki az Eurofighter Typhoon és a francia Rafale típusokat.

Ez utóbbiak fejlesztése is mintegy 20 évet vett igénybe: az 1980-as évek elején indított munka eredményeként 2003-ban álltak teljes értékű szolgálatba.  

A korábbi jelentések arról szóltak, hogy Franciaország és Nagy Britannia együtt kívánja megvalósítani a projektet. A Brexit azonban kétségessé tette az együttműködés lehetőségét, így 2018 júniusában az Egyesült Királyság elindította saját Tempest (Gyilkos vihar) harci gép programját és bejelentette, hogy a projektre 2 milliárd fontot (mintegy 722 milliárd Ft-ot) fordít.

A francia-német-spanyol projekt várhatóan nyomást helyez majd a brit kezdeményezésre.

Francia-német feszültség

A közös vadászgép projekt megszületése (2017 júliusa) óta gerjeszt feszültséget Franciaország és Németország között.

Németországban sokan attól tartanak, hogy Franciaország, a vezető partner túl nagy szeletet szán magának a projekt tortájából.

A spanyol részvétel azt jelenti, hogy Spanyolország vállalatai is hozzájutnak a munka egyes részeihez, bár ennek részleteit még nem dolgozták ki.

Jelentések ugyanakkor arról szólnak: az Airbus képviselői intenzíven lobbiznak a Bundestag képviselői körében. Arról győzködik őket, hogy az új gép kifejlesztéséhez szükséges euró milliárdok jó ügyet szolgálnak majd.

A vadászgép ügye állítólag kiélezte a fegyverexport ügyében fennálló francia-német véleménykülönbséget is:

Míg Franciaország szívesen adna el közösen fejlesztett fegyverrendszereket harmadik országoknak, a német politika visszafogottabb.