Ezen lehetett a legtöbbet keresni tavaly

Elemzések2019. jan 16.Növekedés.hu

Egy amerikai chipgyártó vállalat vitte el a pálmát 80 százalékos árfolyamnövekedéssel a tavalyi befektetések közül, míg a General Electric és a Kraft-Heinz csoport voltak a legnagyobb vesztesek - a Bitcoin mellett. Mutatjuk, mibe érte meg befektetni. Közel tíz évnyi, szinte szakadatlan emelkedés után nem alakult túl fényesen a 2018-as esztendő a fejlett piaci tőzsdék számára, többször söpört végig rajtuk az eladói hullám. Különösen nagy eséseket hozott az utolsó negyedév, amikor még az amerikai részvénypiac is megadta magát. Idén januárban egyelőre ott folytatódik minden, ahol decemberben abbamaradt,

így maradt a volatilitás és a bizonytalanság.
A befektetők kedvezőtlen hangulatát csak fokozta az Apple nyereség-kilátásainak romlása, valamint az, hogy a fontosabb jegybankok kezdik elzárni a pénzcsapokat. A visualcapitalist.com ábrái alapján nézzük, mire fognak emlékezni a befektetők 2018-ból.

Az eszközpiacok zöme rosszul teljesített

Csak az amerikai dollár és az államkötvények bizonyultak jövedelmező befektetésnek, míg az arany, az amerikai vállalati kötvények, az árupiacok, a feltörekvő országok részvényei vagy a nyersolaj árfolyamai kisebb-nagyobb eséseket produkáltak az elmúlt esztendő folyamán.
A valutapiacokon a menekülőeszköznek számító amerikai dollár mellett még a japán jen teljesített viszonylag jól,
ami az amerikai-kínai kereskedelmi háborús feszültségekkel lehet összefüggésben. Ugyanakkor az arany árfolyama 2,6, a vezető amerikai részvényindex, az S&P 500 több mint hat százalékkal került lejjebb.
Érdemes kiemelni az olaj gyászos szereplését, amelynek ára egy év alatt csaknem 25 százalékkal zuhant
(különösen októberben és novemberben), ami a globális gazdasági lassulással, valamint az olajpiaci túlkínálattal magyarázható.

Jól ment a gyógyszercégeknek

A vezető amerikai vállalatokat felölelő S&P 500 index tüzetesebb szemügyre vételéből kiderül, hogy tavaly szinte mindegyik ágazat mínuszokat produkált.
Csak az egészségipar és a közszolgáltatások zárták pozitívan az évet.
Minden bizonnyal az átlagéletkor növekedése, illetve a fejlett társadalmak elöregedése játszik szerepet abban, hogy a nagy gyógyszercégek (mint például a Merck, az Eli Lilly vagy a Pfizer) árfolyamai egyenesen kétszámjegyű növekedést mutattak fel, a Merck esetében ez elérte a 35,8 százalékot. Ellenben az energiaszektor 20,5, a nyersanyagpiac és a kommunikációs iparág 16,4, sőt, még a technológiai szektor is 1,6 százalékos buktával zárta az esztendőt. Szinte hihetetlen, de tavaly augusztusban
az Apple számítástechnikai céget még ezermilliárd dollárra értékelték a piacok, mostanra viszont 700 milliárd dollárra csökkent a piaci kapitalizációja.

A legnagyobb nyertesek és vesztesek

Határozottan érdemes volt borba és képzőművészetbe fektetni tavaly: mindkettő esetében egy éven belül több mint tíz százalékos hozamnövekedéssel lehetett számolni.
A vállalatok közül szárnyalt az AMD (Advanced Micro Devices) chipgyártó részvény-árfolyama, amely az év végére 80 százalékos gyarapodást produkált.
Igaz, az AMD papírjai tavaly szeptemberben ennél hajmeresztőbb drágulást mutattak, az árfolyam akkorra lényegében megháromszorozódott. Ám a kriptodeviza-lufi kipukkanása megtépázta a vállalat részvényeit. A kriptodevizáknak amúgy is fekete évük volt: legismertebb képviselőjük,
a bitcoin árfolyama a csúcshoz képest csaknem 80 százalékot esett.
Ezzel “kivívta” magának a 2018-as esztendő legnagyobb vesztese címet, ami azért nem olyan meglepő, ha valaki figyelemmel kísérte a történéseket. Azt azonban valószínűleg kevesebben találják ki, hogy az egyik legnagyobb amerikai bank,
a Goldman Sachs is “leküzdötte” magát a nagy vesztesek közé.
Papírjai 34,4 százalékot vesztettek értékükből, miután belekeveredett a történelem egyik legnagyobb korrupciós ügyébe, a malájziai vagyonalap (1MDB) körüli botrányba. A Goldman mintegy 30 vezetője lehet érintett abban, hogy kötvénykibocsátásokon keresztül összesen 6,5 milliárd dollárnyi összeggel duzzasztották fel az alapot, melyből aztán több milliárd dollár jutott az ázsiai ország vezető politikusainak zsebébe. A malájziai kormány most 7,5 milliárd dolláros kártérítést próbál behajtani az amerikai pénzintézeten, ami érthető módon elveszi a befektetők kedvét a Goldman papírjainak megvételétől.
Rossz éve volt tavaly a General Electric-nek is: az ipari konglomerátum sokáig a világ legértékesebb vállalatai közé tartozott, de részvényeinek értéke tavaly 56,6 százalékkal zuhant,
és a válsághelyzetbe került patinás cég által végrehajtott szerkezeti változások egyelőre nem hozták meg a gyümölcsüket. Csalódást keltett az amerikai Kraft-Heinz élelmiszeripari konglomerátum teljesítménye is, amelynek tőzsdei értéke 44,7 százalékkal esett, miután a növekvő költségek miatt nem sikerült teljesítenie a profitvárakozásokat. Facsinay Kinga