Felgyorsult a népességfogyás – mikor jön a fordulat?

Elemzések2019. ápr. 27.Fellegi Tamás

Az év első két hónapjában kevés gyerek született, ez még így lehet a következő hónapokban is, utána viszont vélhetően jelentkezni kezd a babaváró hitel és a többi intézkedés hatása.

A számok

A KSH friss adatai szerint az év első két hónapjában a születések száma 5,1 százalékkal kevesebb, a halálozásoké 11 százalékkal több volt, mint 2018 azonos időszakában. Ezen belül februárban 4,7 százalékos a születésszám-csökkenés, a halálozásoké 1,8 százalékos. A természetes fogyás az év első két hónapjában 12 215 fő volt, ebből februárban 5695.

A múltból adódik

A folyamat megfelel a korábbi trendeknek, jórészt az előző évtizedek, sőt, a múlt század közepének demográfiai folyamataiból adódik, és csak kisebb részben az alacsony termékenységi mutatónak köszönhető. Az utolsó nagy demográfiai csúcs a 70-es években volt, 1976-ban tetőzött, a KSH adatai szerint az abban évben születettek több mint 180 ezren vannak, miközben az 1983-ban születettek száma már csak 120 ezer.

Családvédelmi program

A nagy létszámú korosztályok hölgyei így fokozatosan elhagyják a jellemző szülőképes kort, ennek önmagában elkerülhetetlenül csökkenés a következménye, ezt csak a gyermekvállalási kedv fokozódása kompenzálhatja. Ezért kerül bevezetésre az úgynevezett családvédelmi akcióterv, azonban értelemszerűen miután ezt csak nemrég jelentették be, hatásai csak később jelentkezhetnek.

Ha feltételezzük is, hogy sok család, vagy a családalapítást még csak tervező pár előrébb hozza a gyermekvállalást, vagy a korábban tervezetthez képest több gyermeket vállal, maga a döntés is rendszerint több hónapos átgondolást jelent, a többi idő pedig már a természeten múlik: még egy bő évvel lehet számolni. Ha ezeket figyelembe vesszük, a

program hatásai a statisztikában legkorábban csak jövő év közepén jelentkeznek.

Halálozási adatok

Ami a halálozási oldalt illeti, ott végképp sajnálatos, de természetes és elkerülhetetlen folyamatokról van szó. 1920 és 1950 között évente átlagosan nagyjából 150-170 ezres korosztályok születtek, és számukat ugyan csökkentette részben a második világháború, részben a későbbi kivándorlás, de ezzel együtt is népes korosztályokról van szó. Ráadásul lesz még egy kedvezőtlen hatás: az 1953-56 között született nagy létszámú korosztályok (Ratkó-gyerekek) most kerülnek nyugdíjas korba.

Hosszabb táv

A demográfiai fordulat tehát nem egyszerű, a népességfogyás megállítása a következő évtizedekben még a szülési kedv nagyfokú növekedésével is lehetetlen, hisz ha a termékenységi ráta a természetes reprodukciós szinthez szükséges 2 fölé emelkedik, ez évi 100 ezer gyermeket jelent, szemben a 140-150 ezres várható halálozási adatokkal szemben. A csökkenés megállása több generáción át tartó folyamat, ennek megkezdése szempontjából döntő lesz a 2020-as év.