Főleg arany ékszert és aranytömböt adunk zaciba

Elemzések2020. júl. 29.D.J.

A zálogházakban az is könnyen megtalálja a számítását, aki nagyértékű órával, értékes műtárggyal vagy festménnyel rendelkezik.

Így válság idején sokan szégyenkezve adják zálogba a családi kincseket: a dédszülők arany ékszerét vagy az ezüst evőeszközöket.

A cégvezetőknek azonban nincs ilyen fenntartásuk. Sokuk a záloghitelben a gyors pénzügyi megoldást látja.

A vállalatvezérek néha olyan nagyértékű műtárggyal állítanak be a BÁV-hoz, hogy akár 10-15 millió forintos zálogkölcsönt is fel tudnak venni. Páran eleve csak azért vesznek befektetési aranytömböt, hogy aztán a későbbiekben könnyen juthassanak hitelhez.

„Volt olyan ügyfelünk, akinek a járvány kitörésekor be kellett zárnia a boltját. Ő azonban újragondolta az értékesítési csatornáit, digitális fejlesztésbe kezdett, a zálogkölcsönt egy webshop kialakítására és az ott megvásárolt áruk kiszállításához szükséges gépjármű vásárlására fordította, így a korlátozások ellenére is tovább tudta működtetni a vállalkozását.”

– meséli Dandé Imre, a BÁV zálog-igazgatója.

A rohamtól itthon nem kellett tartani

Hogy utána járjanak, hogy az emberek mire költik a záloghiteleket, a BÁV a járvány kitörése után készített egy felmérést. Ebből kiderült, hogy a válaszadók csaknem fele, vagyis a 44 százaléka már a mindennapi megélhetésének a fedezésére, így például élelmiszervásárlásra, a 14 százaléka pedig a lakhatással kapcsolatos kiadások, a bérleti díj vagy rezsi kifizetésére használja fel a kölcsönt.

Sokan most először gondoltak arra, hogy a fiókjaikban őrzött értékeik eladják vagy a bankhitel helyett zálogkölcsönt kérjenek.

De a nyugat-európaihoz hasonló zálogfiókrohamtól itthon így se kellett tartani. Már csak azért sem, mert itthon nem voltak olyan szigorúak a korlátozások, mint mondjuk Olaszországban.

„Ügyfeleink jellemzően arany ékszert adnak zálogba, azonban gyakori a befektetési célú aranytömb, és a briliáns kővel díszített ékszer elzálogosítása is. A BÁV-nál ugyanakkor az is megoldást talál átmeneti pénzügyi nehézségeire, aki nagyértékű órával, értékes műtárggyal vagy festménnyel rendelkezik”

– mondta el a Növekedés.hu-nak Dandé Imre.

Akik korábban hitelt vettek fel, azoknak mindenesetre fontos tudni, hogy a fizetési moratórium nem vonatkozik minden zálogjegyre. Ennek kapcsán a BÁV zálog-igazgatója lapunknak így nyilatkozott:

A Magyar Nemzeti Bank április végén tette közzé iránymutatását, melynek értelmében a fizetési moratórium nem vonatkozik azon kézizálog-kölcsönökre, amelyek futamideje 2020.03.18-án már lejárt. A felügyeleti iránymutatás alapján kialakult helyzetről tájékoztattuk ügyfeleinket, valamint arról, hogy a kölcsön rendezésére – a körülményekre tekintettel a megszokottnál jóval hosszabb ideig – július végéig biztosítunk lehetőséget.

A felhívás a közzétételekor nagyságrendileg 6600 ügyfelet érintett, mára ez a szám közel a felére csökkent. Azon ügyfeleink érdekében, akiknek még nem állt módjában megkeresni bennünket, további két héttel meghosszabbítottuk az ügyintézési időt, így ők egészen 2020.08.14-éig rendezhetik tartozásukat akár személyesen, akár otthonukból is az ügyfélszolgálatunk segítségével. A 2020.03.18. előtt lejárt futamidejű, moratóriummal nem érintett, azóta pedig nem rendezett kölcsönök zálogtárgyainak értékesítésére 2020.08.17-én kerül sor.