Folyamatosan javul Magyarország egyensúlyi helyzete, mégsem lép a Moody’s

Elemzések2019. máj. 4.Harsányi Péter

A széleskörű piaci várakozások ellenére hatodszor nem vizsgálta Magyarország adósbesorolását a Moody's, még a kilátást sem módosította stabilról pozitívra.

A Moody’s még 2016 novemberében emelte vissza Magyarországot a befektetésre ajánlott "Baa3" kategóriába stabil kilátás mellett azóta azonban hallgat a hitelminősítő intézet.

A felminősítés mindazonáltal már indokolt lenne, miután az elmúlt több mint két évben jelentős mértékben javult az ország pénzügyi stabilitása, míg a gazdasági növekedés jóval a várakozások feletti.

A pozitív folyamatokat az idei évben egyébként már a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s is észrevette, aminek fényében mindkét hitelminősítő intézet egy fokozattal tovább javította hazánk adósbesorolását.

Régiós összehasonlítás

Az alábbi táblázat tartalmazza a visegrádi országok – köztük Magyarország -, valamint Románia aktuális adósbesorolását. Ez alapján látható, hogy Magyarország hitelminősítése összességében kedvezőbb Romániánál, a többi visegrádi országtól azonban elmaradunk.

 

Moody's

S&P

Fitch

Magyarország

Baa3

BBB

BBB

Románia

Baa3

BBB-

BBB-

Lengyelország

A2

A-

A-

Szlovákia

A2

A+

A+

Csehország

A1

AA-

AA-


A következő táblázat a hitelminősítésekben fennálló rangsort mutatja. A befektetésre ajánlott kategória a „Baa3”, illetve a „BBB-„ osztályzatoktól felfelé kezdődik. Az "Aaa" és az "AAA" jelzi a legmagasabb elérhető hitelminősítést.

Miként alakulnak a régiós országok fontosabb makrogazdasági mutatói?

2018

GDP növekedési ütem

infláció

munkanélküliségi ráta

egy főre eső GDP, dollár

Magyarország

4,90%

2,80%

3,70%

31.903

Románia

4,10%

4,60%

4,20%

26.447

Lengyelország

5,10%

1,70%

3,90%

31.939

Szlovákia

4,10%

2,50%

6,60%

35.130

Csehország

3,00%

2,10%

2,20%

37.371

 

2018

folyó fizetési mérleg egyenleg

költségvetési egyenleg

GDP arányos bruttó államadósság

egy főre eső államadósság, dollár

kockázati felárak (CDS)

Magyarország

0,60%

-2,20%

70,80%

11.215

0,85%

Románia

-3,80%

-3,00%

35,10%

4.281

1,05%

Lengyelország

-0,40%

-0,40%

48,90%

7.478

0,66%

Szlovákia

-1,60%

-0,70%

48,80%

9.578

0,44%

Csehország

0,60%

+0,90%

32,70%

7.508

0,45%

Forrás: IMF, Bloomberg, MNB


A fenti táblázatokból látható, hogy Magyarország a régiós országokhoz képest kedvező GDP növekedési ütemmel, inflációs pályával, és munkanélküliségi rátával rendelkezik, miközben a folyó fizetési mérlegünk többletes.

A nemzetközi múltbeli példák alapján ritkának számít, hogy úgy tudott igen gyors ütemben bővülni a magyar gazdaság, hogy a folyó fizetési mérleg többletes maradt, illetve nem szaladt el a költségvetési hiány sem.

Ezzel szemben javulást az egy főre jutó GDP és a termelékenység terén, valamint a GDP arányos bruttó államadósság csökkentése esetében kell elérni. A költségvetési fegyelem megfelelő, a deficit az elkövetkezendő években 1,5 százalékra süllyedhet. Az alacsonyabb költségvetési hiány egy magasabb gazdasági növekedési dinamika mellett is elérhető, nem kell feltétlenül megszorító intézkedésekről dönteni, melyekre a jelenlegi környezetben amúgy sincs semmi szükség.

A folyamatosan csökkenő államadósságnak köszönhetően ezenfelül fokozatosan mérséklődni tudnak az állami kamatterhek, több pénz maradhat tehát multiplikatív hatású gazdaságélénkítő vagy jóléti intézkedésekre.

A hitelminősítők azt emelték ki korábbi elemzéseikben, hogy elsősorban a jelenlegi növekedési ütem fenntartása mellett a költségvetési fegyelem és az adósságráta további csökkentése vezethet az osztályzatjavításhoz.

Sokat csökkent Magyarország külső sérülékenysége

Az MNB önfinanszírozási programjának és a lakosság állampapír-vásárlásainak köszönhetően jelentősen csökkent az állam külső, illetve devizaadóssága,

amely a GDP arányos bruttó államadósság zsugorodása mellett tudott megvalósulni.

Emellett külön érdemes kiemelni, hogy a magas külső finanszírozási képesség következtében a magyar gazdaság nettó külső adóssága, vagyis a vállalatok, bankok, lakosság és az állam külföldi szereplőkkel szembeni hiteltartozása jelentős mértékben csökkent, illetőleg 2021-re nulla százalék közelébe süllyedhet. Ez a tendencia a régióban egyedülálló, ebben az igen fontos mutatóban több, akár magasabb hitelminősítéssel rendelkező országot is lekörözünk.

Nettó külső adósság alakulása több európai ország esetében

Forrás: MNB

Mit gondol a piac?

Magyarország már régóta a befektetési kategóriában van mindhárom hitelminősítő intézetnél, amelyek közül a Fitch és a Standard & Poor's is tovább javította idén az adósbesorolásunkat. A pénz- és tőkepiacok az elmúlt időszakban ráadásul már jóval kedvezőbben, magasabban árazzák a hazai eszközöket, mint amit a hitelminősítés mutatna.

A hazai és nemzetközi piaci szereplők szerint tehát komoly lemaradásban vannak a hitelminősítő intézetek Magyarország felminősítésével kapcsolatban, azaz továbbra is sok a szubjektív szempont.

Mikor lesznek az újabb felülvizsgálatok?

Az idén már csak egy-egy alkalommal vizsgálják a magyar adósbesorolást a nagy nemzetközi hitelminősítő intézetek. A következő, második idei felülvizsgálatot a Standard & Poor's és a Fitch Ratings egyaránt augusztus 16-ára, míg a Moody's október 25-ére tűzte ki.