Háborús ''divatruházat'' a politikusokon

Elemzések2022. márc. 29.D.F.D.

Az Ukrajnában zajló háború feszült és bizonytalan helyzetet teremtett egész Európában. Különösen igaz ez az Ukrajnával szomszédos, vagy ahhoz közeli országokra. Ezeknek az államoknak a vezetői most komoly kihívás előtt állnak, határozottságot és érőt kell sugározniuk, meg kell mutatniuk, hogy urai a helyzetnek. Ez a közösségi médiában folytatott tevékenységükön és az öltözködésükön is jól észrevehető. Megnéztük, a régió vezető politikusainak a közösségi oldalait.

Az Ukrajnában zajló háború kitörése rendkívüli helyzetet teremtett egész Európában. A harcok miatt mostanra millóknak kellett elhagynia az otthonát, Ukrajnában folyamatosan véres összecsapások zajlanak, egész városok állnak romokban és emberek ezrei vesztették életüket a harctérré vált településeken. Eközben az Ukrajnával határos országoknak komoly kihívást jelent az ukrajnai menekültek fogadása és ellátása, az európai gazdaságra pedig egyre nagyobb nyomás nehezedik. Infláció, elszálló energiaárak, alapanyag hiány, lassuló növekedés, csökkenő részvényindexek, befektetői bizonytalanság jellemzik a gazdasági helyzetet. Ilyenkor az egyes országok vezetőinek erőt, nyugalmat, megbízhatóságot és határozottságot kell mutatniuk. 

Ez jól érzékelhető számos európai kormány- és államfő közösségi oldalán és az országok vezetőinek az öltözködésén is. Jellemző, hogy főként a közép-európai, Ukrajnával határos, vagy legalábbis Ukrajnához közeli országok első embereinek a bejegyzéseiben figyelhetünk meg változást. Természetesen a nyugati országok vezetőinek a posztjai is többnyire az ukrajnai helyzetről, az Ukrajna melletti kiállásról és a háború elítéléséről szólnak, de az ő általuk megosztott tartalom kevésbé sugallja, hogy az országaik közvetlen részesei a konfliktusnak.

A közép-európai, balkáni országok vezetői ezzel szemben a közösségi média felületeiken a háború kitörése óta egyértelműen érzékeltetik, hogy kint vannak a ''terepen'', kézben tartják a helyzetet és személyesen felügyelik, hogy a menekültek ellátása megfelelően működik-e, az ország hadereje eléggé felkészült-e. 

Volodimir Zelenszkij

A legnyilvánvalóbban egyértelműen Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök esetében észrevehető a változás. Míg békeidőben az ukrán államfő mindenhova elegáns öltönyben járt és a posztjai szokásos diplomáciai - politikai eseményekről, átadókról, ünnepségekről szóltak, addig a háború kitörése óta az elnök a ruházatát katonai zöld árnyalatúra cserélte és minden bejegyzésén érezhető, hogy az országa támadás alatt áll. Az öltötnyöket szűk szabású, zöld póló, katonai jellegű pulóver, illetve dzseki váltotta le. A bejegyzésekben Zelenszkij erőt, magabiztosságot sugároz. Azt mutatja, hogy kézben tartja a helyzetet. 

Petr Fiala

Nemrég Csehország miniszterelnöke, Petr Fiala is megmutatta, hogy ezekben a nehéz időkben, az Ukrajnában dúló háború árnyékában kész akár a front közelébe is utazni a béke előmozdítása érdekében, vállalva a lehetséges ezzel járó veszélyeket. A cseh kormányfő, valamint a lengyel miniszterelnök és a lengyel miniszterelnök-helyettes, illetve a szlovén kormányfő ugyanis március 15-én a háború sújtotta Kijevbe utazott, ahol az ukrán vezetéssel tárgyaltak. A cseh Polgári Demokrata Párt facebook oldalán ki is posztolt egy képet, ahol Petr Fiala egy ukrán vonaton utazik golyóálló mellényben és taktikai sisakban.

A cseh kormányfővel kapcsolatban ettől függetlenül érdemes megjegyezni, hogy a találkozó során nem viselte a sisakot és a mellényt és egy lazább sportzakóban volt.

Mateusz Morawiecki

Mateusz Morawiecki, lengyel kormányfő, szintén részt vett a találkozón, melynek során nem zakót, hanem egy fekete dzsekit viselt, a vállán egy lengyel zászlóval. A sportos, kissé katonás hangulatot árasztó kabát, amit még a megbeszélések során sem vett le, jól érzékelteti a közösségi média fogyasztók felé a  helyzet komolyságát. Mateusz Morawiecki egyébként már korábban is szeretett hasonlóan öltözködni válság helyzetek során. A tavaly, a belarusz-lengyel határon kialakult migrációs krízis során is rendszerint hasonló ruházatban ment ki a határra.

Érdekesség, hogy a mindig elegáns Jaroslaw Kaczynski, lengyel miniszterelnök-helyettes a tárgyaláson már zakóban volt, de a találkozóra még ő is egy sportos kabátban érkezett, a szoksásos szövetkabát helyett. 

Janez Jansa

Janez Jansa, szlovén miniszterelnök sem úgy érkezett Kijevbe, ahogy békeidőkben szokás. A protokoláris öltözékeket otthon hagyta és helyette egy leginkább túradzsekire hasonlító felsőt és egy hozzá illő nadrágot vett fel. A szlovén kormányfő végig ebben a ruhában volt. Az öltözéke egyértelműen sugallta, hogy egy válság helyzet során kijött a terepre. 

Klaus Iohannis

Nem csak azoknak a vezetőknek a közösségi oldalán lehet érzékelni a változást, akik ellátogattak Kijevbe. Lengyelországon kívül, a többi Ukrajnával szomszédos ország állam- illetve kormányfője is érzékeltetei a közösségi médiában, hogy személyesen felügyeli az eseményeket és kézben tartja a helyzetet. Ezek az országok Románia, Szloválkia, és persze Magyarország. Mivel mindhárom ország esetében a lakosság elsősorban az Ukrajnából érkező menekülteken keresztül érzékeli leginkább a háború hatásait, így ezeknek az államoknak a vezetői is gyakran tesznek ki bejegyzéseket a határról, ahol megtekintik, hogyan zajlik a menekültek ellátása. 

Nem tett másképp Klaus Iohannis, román államfő sem, aki a szeretvásári menekülttáborban tett látogatásáról posztolt a facebookra. A megható képek azt üzenik, Klaus Iohannis a szívén viseli a menekülők sorsát és odafigyel a helyzetükre. A román elnök ruházata is magabiztosságot, erőt sugároz. 

Klaus Iohannis facebook oldalán egyébként több olyan bejegyzés is található, ami azt mutatja, hogy az államfő mindent megtesz Románia védelme érdekében. Ezek közt olyan is található, ahol egy NATO, egy román és egy európai uniós zászló előtt ülve szövetséges NATO tagállamok vezetőivel folytat telefon megbeszélést, illetve olyan is, ahol baseball sapkában és egy lazább, sportos kabátan tesz látogatást a Romániában állomásozó szövetséges erőknél.

Eduard Heger

Hasonlóan tett a szlovák miniszterelnök Eduard Heger is, aki farmer nadrágban és pufi dzsekiben látogatott el a szlovák-ukrán határra, hogy megnézze rendben zajlik-e a menekültek ellátása. A szlovák kormányfő érdekes módon még maszkot is viselt a határszemle során, legalábbis erről tanúskodik az általa közzétett instagram poszt. A miniszterelnök ezzel valószínüleg a felelősség tudatát is mutatni akarta. 

Érdekesség, hogy Eduard Heger, egy korábbi, a határon tett látogatása során még elegáns szövetkabátban volt.

Orbán Viktor

Magyarország kormányfője, is többször posztolt a közösségi oldalán a határról. Orbán Viktor, magyar miniszterelnök a háború kitörése óta többször is járt a magyar-ukrán határnál, illetve a keleti országrészben. A magyar kormányfő már több válsághelyzet során vezette az országot, és a korábbi esetekben is rendszerint személyesen felügyelte, hogy megfelelően zajlik-e az adott helyzet kezelése. 

A miniszterelnök most is erős, határozott vezetőként lépett fel, miután Ukrajnában kitört a háború. 

Miután a Magyar Honvédség alakulatait átcsoportosították a keleti országrészbe Orbán Viktor személyesen is megtekintette a honvédek tevékenységét. Sőt egy rövidebb időre le is költözött Debrecenbe, a Kossuth-laktanyába, ahol a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium tanulóival is találkozott, sőt az iskola menzáján is evett a miniszterelnök.

A magyar kormányfő természetesen az Ukrajnából menekülőket is meglátogatta és azt is megtekintette, hogy zajlik a menekültek ellátása.

A magyar kormányfő ruházata is a rendkívüli helyzetre utal. Orbán Viktor egy könnyed, sportos fekete dzsekiben tekintette meg a keleti országrészben állomásozó honvédségi egységeket és a menekülteket is ebben a ruhában látogatta meg. Hasonlóan a többi ország vezetőihez, a magyar miniszterelnök is azt üzeni a ruházatával és a fellépésével egyaránt, hogy tettre kész és kézben tartja a kialakult helyzetet. 

Aleksandar Vucic

Aleksandar Vucic, szerb köztársasági elnök kissé kilóg a sorból, hiszen országa nem uniós tagállam és Szerbia alapvetően jó viszont ápol Moszkvával. Ugyanakkor habár történelmi okokból NATO tagságra nem törekszik, az Európai Uniós tagság megszerzése fontos célkitűzése a nyugat-balkáni országnak. Szerbia és Aleksandar Vucic a mostani háborús helyzetben nehéz helyzetbe került, hiszen nem szeretnék, ha megromlana a kapcsolatuk Oroszországgal, viszont azt sem szeretnék, ha nyugati országok azzal bélyegeznék meg Belgrádot, hogy a háborút támogatja. A szerb elnök a közösségi médiában ennek megfelelően többnyire kerüli az Ukrajnában zajló haború témáját. Ettől függetlenül a szerb köztársasági elnök mégis érezheti, hogy most határozott vezetőnek kell mutatnia magát, legalábbis ezt üzeni a Budapest-Belgrád vasútvonal szerbiai szakaszának átadóján viselt ruházata. Az átadóra a magyar miniszterelnök is elutazott, ám míg Orbán Viktor öltönyt viselt, addig Vucic ahhoz hasonló kabátot vett fel, mint amilyet a magyar kormányfő hordott az ukrán határon tett látogatása során. Mindez azért érdekes, mert a szerb kormányfő korábban még az olyan eseményekre is öltönybe ment el, ahol ásnia kellett, mert ő ejtette az ''első kapavágást''. A sportos dzseki valószínüleg Aleksandar Vucic esetében is hasonló üzenetet hordozott, mint a többi európai vezetőnél. 

(A címlapi, illetve a borítóképen az látható, amint Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (középen) látogatást tesz a Donyeck térségben 2021. április 8-án. Kijev szerint az orosz hadsereg ekkor nagyjából harminc zászlóaljat csoportosított a határ orosz oldalára. A helyzet a Krím-félsziget 2014-es orosz megszállása óta ekkor vált először igazán forróvá. A helyzet már akkor is kiélezett volt, de tavaly tavasszal még senki sem gondolta volna, hogy Oroszország fenyegető magatartása ilyen súlyos háborúba torkollhat. Kép forrása: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)