Hamar elengedik a magyar startupok kezét, jobb szervezés kéne

Elemzések2023. ápr. 17.Szabó Anna

Az egyetemeknek és a startupoknak, valamint a nagyvállalatokat kellene összefogni ahhoz, hogy itthon jobb környezetben segíthessék az innovatív kezdő vállalkozásokat. Nem szabad elengedni a kezüket, tovább kell vinni őket a folyamat megvalósulásáig - hangzott el a Magyar Közgazdasági Társaság szakmai fórumán.

A startupokat segítő ökoszisztémáról tartott szakmai fórumot a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szakmai fórumot, amely azt járta körbe, hogy miként lehet támogatni a kezdő vállalkozásokat. Ez magában foglalja a befektetőket, inkubátorokat, gyorsítókat, mentorokat, vállalkozói közösségeket és egyéb szervezeteket, amelyek segítséget nyújtanak a kezdő vállalkozásoknak a sikeresség eléréséhez.

A startup ökoszisztéma célja, hogy ösztönözze a vállalkozó szellemet és az innovációt, valamint támogassa a kezdő vállalkozásokat a növekedés és a siker elérésében. Ennek érdekében az ökoszisztéma számos lehetőséget és erőforrást kínál a kezdő vállalkozásoknak, mint például finanszírozás, mentorálás, üzleti tanácsadás, hálózatépítés és számos egyéb szolgáltatás.

Turcsán Tamás, a Pozi.io alapítója, az Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Startup Szakosztályának elnöke szerint jelentős változás van a szakmai életben a járvány óta, nagyon nagy a visszafogottság, viszont néhány ember igen intenzívvé vált. Változás van az Innovációs Hivatal vezetésében is, még nem látjuk az új vezető szándékát.

Az egyetemi szféra is mozdult, most kellene a fejlesztőket kézen fogni és tovább vezetni. Baj van a forrásokkal, nagyon kevés, az indulni képes startupokhoz képest. A nagyvállalatok belépése kellene – most már vannak szép számmal tőkeerősek – csak az kellene, hogy az ökoszisztémába fektessenek be.

Egyelőre EU forrás nélkül is van aktivitás, mivel a járvány alatt sokan fejlesztettek, és most jelentek meg új projektekkel.

Bagó Péter egyetemi adjunktus, a Budapesti Corvinus Egyetem FinTech Centerének startup igazgatója, a szakosztály alelnöke szerint nagyon igénylik az emberek a személyes kapcsolatot.

Náluk nagy lelkesedéssel sok száz hallgató dolgozik a témákon, és a céges megkeresések száma is növekedett. Érdekes megállapítás, hogy a legfiatalabb korosztály a leglelkesebb.

A céljuk az, hogy több egyetem bevonásával, több féle beállítottságú hallgató összekapcsolásával működjenek a startupok. Az egyetem feladata, hogy hidat képezzenek a fejlesztők között.

Pintér Éva, az MKT Startup Szakosztály titkára elmondta: a vezetőknek az a dolguk, hogy segítsék a fejlesztők kreativitását, erősítsék a motivációjukat. Ebben az az egyetemi tudás transzfer irodák is sok szerepet vállalnak.

Nagyon fontos eleme a segítségnek, hogy megmutassák a fejlesztőknek, hogyan kell végigvinni egy fejlesztést, hogyan kell ledokumentálni, hogy az védhető legyen, mit kell tenni, hogy a társadalom számára érthetően legyen bemutatva. 

Turcsán Tamás hangsúlyozta: Magyarországon egyenlőre szigetszerű a startupok működése, míg külföldön, sok helyen integrálva működnek. A másik ok például Izraelben az egyetemeknek van saját tökéjük a befektetéshez. Azt tudomásul kell venni, hogy az egyetemi hallgatók, végzősök egy része alkalmatlan az önálló vállalkozásra. De azt is tudomásul kell nekik venniük, hogy ez a folyamat nem megy gyorsan, sok munka kell a megvalósításhoz, ezért lassan megy a jövedelmek növekedése. 

Bagó Péter szerint cél kell legyen, hogy legyen az egyetemeknek saját tőkéjük a befektetésekhez. 

Turcsán Tamás kiemelte: a műszaki egyetemeknek kellenek, hogy az alapjai legyenek a startupoknak, sok szak kapcsolódjon egymáshoz, és ehhez fórum kell.

Pintér Éva aláhúzta: az egyetemeink nem nagyok ezért is kell az összefogás. Nagyon fontos csapatban gondolkozni, és abban is működni. A nyugati mintákat nem kell átvenni, de követni lehet, sőt kell.

Lukács Edit, a Miskolci Egyetem Vállalati kapcsolatok Innovációs Igazgatóság munkatársa kiemelte: a mai végzősök, pont olyanok, mint mi voltunk. Ma  túl sok az információ, ami összezavarja őket, ebben kell az irányítóknak rendet teremteni.

Turcsán Tamás a tehetségek elvesztésével kapcsolatban elmondta: ennek a folyamatnak négy fázisa lehet:

  • vannak jó ötletek, megoldandó problémák
  • tehetséget keresünk, szponzort keresünk, eseményt szervezünk
  • díjakat adunk, szép beszédeket mondunk, örülünk
  • majd elengedjük a tehetségek kezét, elveszítjük őket és újra kezdjük az egészet

Tanulság, hogy nem szabad elengedni a kezüket, tovább kell vinni őket a folyamat megvalósulásáig.

Pintér Éva aláhúzta: a kezdő vállalkozóknak meg kell tanulni, hogy a vállalkozást tanulni kell, aminek tanítását segíteni kell.