Hánykolódik Nagy-Britannia kormányos nélkül maradt hajója

Elemzések2019. júl. 9.Fellegi Tamás

Míg a Brexit-ügyben megfeneklett ország kormánypártja az új miniszterelnököt választja meglehetősen időigényesen, egész különös dolgok zajlanak az ország külpolitikájában.

Különös választás

Tavaly év vége óta, amikor először akadt el a Theresa May brit kormányfő által az Európai Unióval letárgyalt megállapodás jóváhagyása a londoni parlamentben, a világ döbbenten nézte, amint a miniszterelnök kiútkeresés helyett egyre mélyebb válságba sodorja magát és országát. Végül belebukott mindebbe, de a kormányzó Konzervatív párt ebben a válságos helyzetben sem gyorsította fel a vezetőválasztást: 100 éve megalkotott megoldást folytatnak, melyben a párttagság egy egész hónapon át szavaz (ráadásul így a lakosság mindössze 0,2 százaléka választ miniszterelnököt).

Három botrány

Nos, ez a hónap sem eseménytelen az ország számára, noha azt lehetne várni, hogy míg a két jelölt a párttagságot győzködi, addig az ügyvezetőnek tekintett kormány csak a legszükségesebb lépéseket teszi meg. Ehhez képest egy hét alatt immár három külpolitikai konfliktushelyzetbe keveredett bele az ország, bár nem zárható ki, hogy miután a jelenlegi külügyminiszter a jelölt, közvetve szerepet játszhat ebben a kampány.

Hongkong

Először a Hongkongban zajló elégedetlenségek és erőszakos cselekményekbe torkolló tüntetések kapcsán tett maga Jeremy Hunt olyan kijelentéseket, melyekre Kína úgy reagált, hogy ezek még az egykori gyarmatosító hozzáállását tükrözik. Kérdés, hogy Hunt vajon ténylegesen erre épített, és ezt a párttagságnak szánta-e, akik többnyire idősebb férfiak, sokan áthatva a birodalmi nosztalgiától, hisz némelyik még emlékszik azokra az időkre, amikor a Brit Birodalomban sohasem nyugodott le a nap.

Irán

A következő esemény ugyancsak a napokban történt: Gibraltárnál a brit haditengerészet feltartott egy iráni olajtankert azzal a váddal, hogy az Szíriának szállít olajat az EU által életbe léptetett embargó ellenére.

A brit haditengerészet által elfogott, iráni olajat szállító hajó Gibraltárnál

Irán erre egy brit hajó elfoglalásával fenyegette meg az Egyesült Királyságot, miközben az ország még részese az Iránnal kötött hathatalmi atomalkunak, melyből csak az Egyesült Államok lépett ki, és a többi aláíró fél még megpróbálja megmenteni az egyezséget.

Kiszivárogtatás

Mindezek után jött a következő botrány: valaki kiszivárogtatta Nagy-Britannia amerikai nagykövetének a brit külügyminisztériumba küldött üzenetét, melyben a Trump-adminisztrációt bírálja, mégpedig meglehetősen kellemetlen és sértő megjegyzésekkel. Ez a legkevésbé sem jön jól a szigetországnak, amely az EU-kilépés miatt éppen hogy megerősíteni igyekszik kapcsolatait más országokkal, köztük elsősorban az Amerikai Egyesült Államokkal.

A kormányfő és a külügyminiszter természetesen elnézést kért az amerikai elnöktől, a nagykövetre fogva a dolgot, a gyakorlatban azonban vélhetően nem ritkák az olyan titkosított üzenetek, amelyek az adott országban tevékenykedő diplomaták véleményét, benyomásait leplezetlenül juttatják országuk vezetőihez, sőt, az is a cél, hogy helyben szerzett tényleges tapasztalat eljusson hozzájuk. A gondot inkább a megfelelően időzített kiszivárogtatás okozta.

May, Hunt, Johnson

Az első két esetben nyilvánvalóan a kormány döntéséről van szó, ezen belül kérdés, hogy Theresa May akarja-e még távozása előtt a saját magáról kialakított képet javítani azzal, hogy utolsó napjaiban kidomborítja országa nemzetközi szerepét, vagy külügyminisztere és egyben az egyik miniszterelnök-jelölt folytat kampányt, netán pont őt próbálja valaki lejáratni, hogy ezzel a másik jelölt, Boris Johnson győzelmét segítse elő.

Európán kívüli kapcsolatok

Az országnak most mindenesetre a legkevésbé jönnek jól ezek a dolgok, hisz ha az Európai Unióból való kilépés után sem az Egyesült Államokkal, se Kínával nem lesznek felhőtlenek a kapcsolatok, akkor nehéz lesz a világ két legnagyobb gazdaságával való együttműködéssel pótolni azt a veszteséget, amelyet egy esetleges keményebb Brexit okozhat.

Persze még az sem zárható ki, hogy valaki, akár maga a külügyminiszter, így akarja jelezni, mennyire veszedelmes dolog lenne az Egyesült Királyság számára az EU-ból való megegyezés nélküli távozás, amelyet Boris Johnson nem ellenez, sőt, egyenesen erre, vagyis a mindenáron történő kilépésre építi fel kampányát.